2014. január 1., szerda

Vörösboros csokoládétorta


Először is nagyon boldog új évet kívánok mindenkinek! 
Kezdődjön az év egy igazi hedonista tortával. Mi ezzel zártuk az évet. Ismét gluténmentesen, de a tejes rész most nem maradt ki, azt muszáj volt beletenni, mert tejszín nélkül ez bizony nem lett volna az igazi. De legalább a gluténmentesség mellett még igen cukortakarékos is, mert az egész csupán 12 dkg hozzáadott nyírfacukrot (xilitet) tartalmaz. Igazi felnőttes torta, és nem csak a bor miatt, hanem a magas kakaótartalmú étcsokoládé miatt is. Alkoholtartalom elég kevés van benne, leginkább a tölteléknél ha nem forraljuk el, de elvileg pont ez a lényeg is benne, hogy ne nagyon tegyük. 
Úgy tűnik egyébként, hogy nálam mostanában minden hirtelen ötlettől vezérelve jön, de tényleg így volt ennél a tortánál is. Nővéreméket látogattuk meg szilveszter estéjén és hozzájuk szerettem volna vinni valami édességet. Du. 2-kor még mindig nem volt tiszta mit is fogok készíteni. Aztán sütöttem egy kakaós tortalapot lesz, ami lesz alapon, és miközben elkezdtem verni a tojáshabot, rápillantottam a konyhapulton lévő vörösboros palackra... És akkor beugrott... :) 
Nagyon ízlett a végeredmény és én ennek nagyon-nagyon örültem! 
A tortáról végül normális fényviszonyok között nem sikerült jó képet készítenem (a vakus fotók rettenetek), így a megmentett darabról készült csak fotó. De ezen legalább belülről is látszik. :)

Vörösboros csokoládétorta

Hozzávalók (26 cm-es formához, kb. 14-16 szeletes tortához)
A vörösboros-kakaós tortalaphoz:
  • 8 tojás ketté választva
  • csipet só
  • 12 dkg xilit
  • kb. 1 dl vörösbor (nálam Egri Bikavér, de csak mert pont ez volt kéznél)
  • 6 dkg tápiókakeményító
  • 2 dkg kakaópor
  • 4 dkg lenmagliszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál balzsamecet
A töltelékhez:
  • kb. 0,7 dl vörösbor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál gyömbér
  • annyi szilvalekvár, amitől jól kenhető lesz a töltelék
A bevonáshoz:
  • 3 dl tejszín
  • 25 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • + 10 dkg puha vaj
Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát vajazzuk ki. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok). A tojások fehérjét a csipet sóval verjük habbá, a sárgájukat keverjük habosra a xilittel. Adjuk hozzá a vörösbort, a balzsamecetet, majd a szódabikarbónával összevegyített tápiókakeményítőt, kakaóport és lenmaglisztet. Keverjük hozzá a fehérjehab felét határozott mozdulatokkal, majd a másik felét is óvatosan forgassuk bele. Öntsük a formába, majd az előmelegített sütőbe tolva kb. 30 perc alatt süssük meg. Rövid ideig hagyjuk a formában pihenni, majd válasszuk le a karimát és a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni és vágjuk ketté.
A vörösborban forraljuk fel 1 perc alatt a fűszereket, majd keverjük bele és töltsük meg vele a tortát.
A bevonáshoz készítsük el a ganázs krémet. Ehhez forraljuk fel a tejszínt, majd kevergetve olvasszuk fel benne a darabokra tört csokoládét. Hagyjuk hűvös helyen kicsit dermedni, habverővel keverve kicsit segíthetjük is ezt a folyamatot. Ennek a krémnek a 2/3-ával vonjuk be tortát. A maradékhoz habverővel keverjük hozzá a vajat, majd ezzel díszítsük tetszőlegesen a torta tetejét.

Tipp:
Nekem ismét a jól bevált rózsaformára esett a választásom a díszítésnél. Ennek a készítéséhez itt találtok segítséget és videót: http://ildinyo.blogspot.hu/2013/10/rozsas-tortak-mezes-mogyoros.html

Készíthetjük úgy is, hogy vajjal dúsított csokikrémet a közepébe tesszük töltelékként, kívülről bevonjuk a sima ganázzsal, majd a tetejére vörösborból, fűszerekből és kevés xillittel vagy eritrittel készítünk egy forralt bort, amit zselatinnal megdermesztünk és apró kockákra vágva a tetejére szórjuk díszítésként.






2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Ildinyo!
Először is gratula a receptért,először járok itt,de szerintem ezután rendszeresen!!!Vörösboros tortát akarok sütni és így kerültem ide.Szuper ötlet a szilvalekvár a töltelékben..bevallom én valahogy még mindig növelném a bor mennyiségét,hogy még karakteresebb legyen,meg hát egy borkedvelőnek fog készlni.Tetszik a gluténmentesség..vajon egy csak normál sütiket kedvelőnek is ízlene?Nincs valami mellékíze?Annyi lenne még a kérdésem,hogy a lenmagliszt az őrölt lenmag,vagy zsírtalanított magliszt?Ilyen kevés szárazanyag kell 8 tojáshoz?Bocs a sok kérdésért,de én hagyományosan sütök,ellenben újabban szívesen próbálnék glutén és tejmentes recepteket is..
Köszönettel,Réka

Ildinyó írta...

Kedves Réka!

Elnézésedet kérem először is, hogy csak most válaszolok a kommentedre, remélem még nem késő! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept! :)
Nyugodtan lehet növelni a bor mennyiségét, én csak a családban előforduló sok gyerek miatt nem adtam hozzá olyan nagyon sokat... :) Persze úgy kell növelni, hogy azért ne legyen nagyon folyós a töltelék. Ill. lehet még a tetejére is valamilyen úton-módon bort tenni, pl. zselé formában, kis kockára összevágva, amit írtam is.
Azt hogy gluténmentes, gyakorlatilag észre sem venni, semmi olyan mellékíze nincsen, ami kitűnne. A lenmagliszt alatt a zsírtalanított lenmaglisztet értem. A kevés szárazanyag azért is van, mert a lenmagliszt nagyon sok folyadékot felvesz, így bőven elegendő ennyi is belőle. A tészta olyan lesz így, mint egy szivacsos piskóta. :)
Mostanában én is sokat kísérletezgetek a glutén és tejmentes receptekkel egyébként és ha jól sikerül meg is osztom. :)
Üdvözlettel:
Ildinyó