2013. április 25., csütörtök

Kakaós szuflé epersorbettel



Gyors és egészséges desszert, ha már itt ez a jó idő és még az eper is. Az epret most ajándékba kaptuk és egész finom volt, de gondoltam ilyenkor azért még jobbat tesz neki egy kis fagyasztás és ízturbózás. Ne féljünk a balzsamecettől, mert nagyszerűen feldobja, elmélyíti és intenzívebbé teszi az eper ízét. A szuflé pedig lehet, hogy nem a legpontosabb a sütire, de leginkább arra hasonlított, így bátorkodtam így elnevezni. Gyönyörűen felfújódik egyébként, csak éppen én ezt tegnap sütöttem és a maradékból fotóztam ma, ezért ilyen kis lapos. De mindegy, mert a lapossága és a másnapossága a jó ízén mit sem változtatott. Nagy fiam legalábbis így is hatalmas örömmel nyomta be reggel. Meg én is a fotózási alanyt a hideg sorbettel. :)
És csak halkan jegyzem meg, de ez a finomság búzalisztmentes. Tejtermékmentes is lehetne, ha nem vaj került volna bele, hanem mondjuk kókuszolaj (abból szerintem kicsit kevesebb is elég lenne)... :) 

Hozzávalók:
A süteményhez:
  • 2 közepes méretű alma
  • 3 nagy tojás
  • 4 evőkanál xilit
  • 150 g vaj + egy kevés a formák kikenéséhez
  • 3 púpos evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál lenmagliszt
  • 2 evőkanál darált mandula
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
A sorbethez:
  • 1 kg eper
  • ízlés szerint méz
  • kb. 2 evőkanál erdei gyümölcsös balzsamecet
A sorbet elkészítése:
Az epreket pár órával a szuflé készítése előtt mossuk meg, vágjuk le a zöldjét, majd daraboljuk fel, tegyük egy műanyag dobozba és fagyasszuk meg. Nem kell kőkeménynek lennie. Turmixoljuk össze ízlés szerint mézzel és a balzsamecettel, majd tegyük vissza még egy kicsit a fagyasztóba, majd tálalás előtt legalább 10 perccel előbb vegyük ki. De akár le is turmixolhatjuk újra, hogy még krémesebb és simább legyen.
A szuflé elkészítése:
A vajat olvasszuk meg, tegyük félre hűlni. Közben kenjünk ki szuflé formákat vajjal. 12 kicsi, vagy 6-8 normál méretű formára lesz szükség. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok). 
Az almákat pucoljuk meg, vágjuk kockákra és tegyük egy turmixba. Adjuk hozzá a tojásokat, majd kezdjük el simára turmixolni. Szép lassan adjuk hozzá a vajat, majd a többi hozzávalót is és turmixoljuk még kb. 1 percig. Adagoljuk a formákba, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig. Sütőtől is függ az idő, ill. attól, hogy lágyabban, vagy teljesen szilárdan szeretjük a közepét. A felfújtat a sorbettel tálaljuk.

Tipp:
Az eper helyett használhatunk mangót is vagy szezonban pl. áfonyát, málnát, szedret is, és tehetünk hozzá akár pár evőkanál sűrű kókusztejet is


2013. április 14., vasárnap

Kókusztorta narancskrémmel



Ez az elrontott torta esete volt. Ami csak formára nem stimmelt, ízre annál inkább.
Van úgy, hogy nem minden úgy jön össze, ahogy azt eltervezzük. De még így is alakulhat jól a dolog, ha van egy kis fantáziánk. Történt, hogy tegnap vendégségbe voltunk hivatalosak és én szerettem volna ajándékba vinni egy tortát. Nem hagyományos tortára gondoltam, hanem egy kókuszos koszorút szerettem volna készíteni narancskrémmel megtöltve. De kissé elméreteztem a dolgokat, vagyis kevés tojásból készítettem piskótát. És hogy ne csak egy lapos karikát vigyek krémmel megpakolva, inkább kockákra vágtam a tésztát, folpackkal kibélelt formába tettem, a krémmel rétegeztem, jól lehűtöttem és bevontam csokoládéval. Így azért már jobban mutatott. J A sok-sok narancsot pedig ezúton is köszönjük a kedves ismerősnek, aki megajándékozott vele minket. Így legalább volt alapanyag a sütéshez...


Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 5 evőkanál xilit/eritrit
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál forró víz
  • 10 dkg kókuszreszelék
A krémhez:
  • 1/2 liter frissen facsar narancslé (kb. 8-10 narancsból)
  • 8-10 dkg xilit/eritrit (a narancs savasságától függően)
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (alternatíva: tápióka keményítő)
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
A bevonáshoz és a díszítéshez:
  • 15 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú, legalább 70 %-os)
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • kb. 2 evőkanál kókuszreszelék
  • kandírozott narancshéj, vagy friss narancsgerezdek
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok), egy tetszőleges formát kibélelünk sütőpapírral. 
A 6 tojást kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval habbá verjük, a sárgájukat habosra keverjük 5 evőkanál  xilittel, 2 evőkanál olajjal és 2 evőkanál forró vízzel. Belekeverünk 10 dkg kókuszreszeléket, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Formába simítjuk és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük.
A krém elkészítése:
A narancslevet elkeverjük a xilittel és vízgőz felett feloldjuk benne. A 4 tojást kissé elhabarjuk és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a narancslevet, valamint a keményítőt. Az egészet tegyük vissza  a vízgőzre, majd kevergetve sűrítsük be. Akkor jó, ha a kanál hátán csíkot lehet húzni és nem folyik össze. Amikor kihűlt a krém keverjük habosra a vajat a mézzel, majd kanalaként adagoljuk hozzá a narancskrémet is. Egy 30 cm-es hosszúkás formát béleljünk ki folpackkal, majd helyezzünk bele egy réteg kockára vágott piskótát, töltsük meg krémmel, a közöket is, majd újabb réteg piskóta következik. Krémmel fejezzük be a rétegezést, ütögessük meg alulról a formát, hogy mindenhol kitöltse a krém a réseket, majd hajtsuk rá a folpackot és tegyük pár órára hideg helyre (akár a mélyhűtőbe is mehet rövid időre). Borítsuk óvatosan tálcára a süteményt, szedjük le róla a folpackot, majd csorgassuk rá az olvasztott csokoládét, melyben elkevertük az olajat is. Hagyjuk kicsit megdermedni, majd díszítsük száraz serpenyőben átpirított kókuszreszelékkel és kandírozott narancshéjjal, vagy friss narancsgerezdekkel.


2013. április 12., péntek

Céklás brownie



A múltkori szilvalekváros-mogyorós után egy újabb brownie. Ezúttal céklával és szintén búzaliszt nélkül. Helyette lenmag liszt került bele, amit jó áron találtam múltkor a piacra kirohanván. Nagyon szeretem ezeket a brownie-kat, ha úgy jobban tetszik barnácskákat... :D És nehogy eltántorítson bárkit is a benne lévő cékla! Isteni finom, krémes lesz tőle a sütemény, és a cékla édessége remekül megy a csokoládé ízéhez, egyáltalán nem furcsa vagy ilyesmi. Ja és a mostanában érzett vergődésem, kettősségem, egyensúlykeresésem a fotózásban is megmutatkozik... Készült egy sötét és világos fotó is. :)

Hozzávalók:
  • 10 dkg étcsokoládé (min. 70 % kakaótartalmú)
  • 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg vaj + a sütődedényhez
  • kb. 20 dkg főtt, hámozott cékla
  • 5 tojás
  • 4 evőkanál xilit vagy eritrit
  • 1 evőkanál valódi vaníliás cukor
  • 2 evőkanál lenmag liszt (olajtalanított, finomra őrölt lenmag)
  • 2 evőkanál őrölt mandula
  • csipet só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok), egy 27x20 cm-es kerámiaformát kikenünk kevés vajjal, és megszórjuk kevés lenmagliszttel. A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a kakaóport, alaposan összekeverjük és félretesszük kicsit hűlni. A céklákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat pár perc alatt jó habosra keverjük egy csipet sóval és a kétféle cukorral. Folyamatos keverés közben belecsorgatjuk a lehűlt vajas csokoládét, majd óvatosan beleforgatjuk a reszelt céklát, a lenmaglisztet és az őrölt mandulát is. Az előkészített formába simítjuk és kb. 25 perc alatt megsütjük. Teljesen kihűtve szeleteljük.





2013. április 7., vasárnap

Almás lepény (liszt- és tejmentesen)


Nos, ez nem épp nagymama pillekönnyű kis fehérlisztes almáslepénye. Ez egy kicsit gazdagabb változat és emiatt sokkal laktatóbb is, na és garantáltan egészségesebb is. És miután tele van rostdús, tápláló hozzávalókkal, ebből biztos, hogy nem fogunk jó pár szeletet bevágni a délutáni kávéhoz. A tésztáját és a tölteléket is kedvünkre variálhatjuk, így mindig más és más ízeket csalogathatunk elő belőle. Az alapötlet egyébként Mammától származik. Amikor a nagyobbik fiam evett belőle, csak két pofára tömte magába a szélét, amit levágtam neki gyors kóstolónak péntek este és csak annyit mondott: Anya, én ezt az egészet megenném legszívesebben, annyira finom! 

Almás lepény kicsit másként
Hozzávalók:
  • 5 tojás
  • 4-5 evőkanál xilit vagy eritrit
  • 10 dkg darabosra (lehet finomra is) őrölt napraforgó mag
  • 10 dkg finomra őrölt kókuszreszelék
  • 2,5 dkg őrölt mandula
  • 2,5 dkg őrölt mogyoró
A töltelékhez:
  • legalább 6-8 nagy alma
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • méz (vagy kevés xilit vagy eritrit porrá őrölve)
  • vaníliamag
  • reszelt citromhéj (kezeletlen citromról)
Az almákat megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük és ízlés szerint édesítjük, ill. fűszerezzük, majd félretesszük. Nem baj, ha kicsit levet ereszt, ezt majd a tészta beszívja. Nem fogja eláztatni, mert ez a tészta masszívabb lesz.
A sütőt előmelegítjük légkeverésen 160 fokra (sima sütés 180 fok), egy 28x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, közben hozzáadunk 2-3 evőkanál forró vizet is. Hozzáadjuk a napraforgó őrleményt, kókuszreszeléket, őrölt mandulát, mogyorót, majd beleforgatjuk a fehérjehabot is. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk, majd kb. 25 perc alatt megsütjük. Amikor kisült hagyjuk langyosra hűlni, majd félbevágjuk (így lesz egy kb. 28x16-17 cm-es süteményünk). Az alsó lapra simítjuk az almatölteléket, majd lefedjük a másik tésztalappal, kicsit összenyomkodjuk és pár órát hagyjuk így pihenni. Éles késsel kockára vágva tálaljuk.

Tipp:
A tésztához használhatunk más arányú keveréket is. Pl. több mandulát, mogyorót és kevesebb kókuszreszeléket és napraforgómag őrleményt. Vagy a napraforgó helyett tehetünk hozzá finomra őrölt tökmagot is, de akár lenmagból őrölt liszt is mehet hozzá. Lényeg, hogy egy ne túl folyós, de nem is túl sűrű tésztát kapjunk. Ha még rusztikusabbá szeretnénk tenni, a tészta egyik felét szórjuk meg durvára darabolt dióval, majd a félbevágásnál ezt használjuk fel a tetejének. 



2013. április 5., péntek

Fűszeres vöröslencse-krémleves újhagymával


Amennyire egyszerű ez a leves, annyira gazdag ízű mégis. Szeretem a leveseket, minden évszakban. Még mindig. És most nem kedvez nekünk ugyan a tavasz, így jöhetnek az ilyen melengető levesek is, amibe egy kis tavaszt és nyarat azért mégis csak bele lehet csempészni. 

Hozzávalók:
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes, puha paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál koriandermag
  • 1 babérlevél
  • 25 dkg vöröslencse
  • olívaolaj
  • 1 bő evőkanál vaj
  • 1 kis csomag újhagyma

A hagymát felaprítjuk és pár evőkanál olajon elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a mozsárban összetört római köményt és koriandermagot és átkeverjük. Ha már finom illatok szállnak fel a fazékból, mehet hozzá a megtisztított, felaprított paradicsom és paprika is. Végül felöntjük kb. 1,6-1,8 liter vízzel, hozzáadjuk a megmosott lencsét, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Ha a lencse megfőtt, a leveshez adjuk a vajat és egy keveset a felkarikázott újhagymából is, kihalásszuk belőle a babérlevelet, majd simára turmixoljuk az egészet. A maradék újhagymával megszórva tálaljuk. Adhatunk mellé valamilyen magos ropogóst is. 



2013. április 4., csütörtök

Kényeztető egészséges reggeli: Habos kakaós-kókuszos minipalacsinta és almás-fahéjas turmix


Valóban, ehhez kicsivel több idő kell, mint hogy pl. kiöntsük a gyereknek a gabonapelyhet és nyakon öntsük tejjel. De szerintem finomabb is lesz a végeredmény és nem mérgezünk lassan senkit a sok cukorral meg miegymással, ami az előbb említett reggeliben található. Amúgy is az a legideálisabb, ha tojást reggelizünk. Tele van energiával, mégsem egy szénhidrátbomba, így nem terheli le túlságosan a szervezetet, de mégis remek erőforrás. De mit tegyünk, ha a gyerek nem igazán eszi magában a tojást? Se rántotta, se tükörtojás, se kemény, se lágy, se semmilyen. Hát én felturbóztam kicsit és így kapta meg a mostanában mindenre finnyáskodó ovis fiam a tojást. Így már igazán nem lehetett kifogása a reggeli tojás ellen. :) És a legjobb, hogy nem csak hogy finomak, de még ráadásul tej- és gluténmentesek is. Szuper!

Habos kakaós-kókuszos minipalacsinta
Hozzávalók kb. 2 főre:
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 evőkanál xilit vagy méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál kókuszolaj + a sütéshez egy kevés
  • csipet só
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét csipet sóval verjük kemény habbá. A tojások sárgáját keverjük habosra a xilittel, majd adjuk hozzá a kókuszolajat, a kakaóport, a fahéjat és a kókuszreszeléket is, keverjük alaposan össze, majd habverővel vegyítsük hozzá a fehérjehabhoz az egészet. Egy teflonos palacsintasütőben melegítsünk fel egy kis kókuszolajat, majd evőkanányi adagokat pötyögtetve bele a tésztából süssük meg a palacsintákat. Nagyon hamar megsülnek, így rövid ideig süssük csak 1-1 oldalát és ne túl erős lángon/hőmérsékleten.


Almás-fahéjas turmix
Hozzávalók:
  • 2 alma, meghámozva felkockázva
  • kb. 1,5 dl 100%-os almalé
  • kb. 1,5-2 dl kókusztej (vagy mandulatej)
  • 2 púpos evőkanál őrölt mandula
  • 2 evőkanál méz
  • 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
A fentieket turmixoljuk alaposan össze, majd szívószállal tálaljuk a palacsinta mellé. De akár mártogatni is lehet, ha úgy tetszik. A turmix sűrűségét tetszés szerint változtathatjuk az almalé, vagy kókusztej adagolásával.


2013. április 2., kedd

Mogyorós-újhagymás reteklevél pesztó


Hogy a húsvétra vett retek levele se vesszen kárba, készítettem belőle pesztót. Ha eddig még nem próbáltátok esetleg, akkor most itt az ideje, hogy megkóstoljátok, mert nagyon finom. Ajánlom sült húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez. Nagyon finom pl. vékony csíkokra gyalult, serpenyőben kissé átpirított cukkinihez keverve (ekkor lehet egy pici vizet is hozzáadni, hogy ne legyen túl tömény), majd natúr sült csirkemellel, sült hallal tálalva. Másik Felem most az utolsó fotón látható gnocchival kapta (itt a főzőléből adtam egy kicsit hozzá, hogy hígítsam a mártást).


Hozzávalók 1 kisebb üvegnyi adaghoz:
  • 2-3 csomag retek levele
  • 1 csomag újhagyma zöld része
  • 3 evőkanál őrölt mogyoró
  • 2 evőkanál őrölt mandula
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
A fentieket késes aprítóba tettem és elkezdtem turmixolni. Annyi olajat adtam hozzá, amivel krémes állagú pesztót kaptam. Üvegbe kanalaztam, majd hűtőbe téve tároltam.