2013. március 30., szombat

Boldog húsvétot!


Minden kedves olvasómnak nagyon boldog húsvéti ünnepet kívánok, sok nevetéssel, vidámsággal, boldogsággal telit!


2013. március 29., péntek

Két finomság húsvétra: Mézes zserbó és sonkás-pesztós pálmalevél



Két ajánlat húsvétra. Egy édes és egy sós. Igazi finomságok!  mézes zserbó igazi klasszikus. A receptek a márciusi Kifőztük magazinban jelentek meg, melyből már letölthető a következő szám is. Én most húsvétra nem fogok ilyeneket készíteni, de helyette előreláthatólag lesz mandulás sárgarépatorta, liszt nélküli kakaós piskótatekercs, túrós pogácsa, meg lehet, hogy valami mákosat is bevetek. Legalábbis azt hiszem, de majd meglátjuk. :) 

Mézes zserbó
Hozzávalók 33x32 cm-es tepsihez:
  • 50 dkg sima liszt
  • 6 dkg zsír
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 egész tojás
  • 4 evőkanál folyékony méz
  • 4 evőkanál tejföl
A krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál búzadara
  • néhány evőkanál baracklekvár
A tetejére:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fokra). Egy tepsi hátlapját vagy egy sütőlemezt  zsírral vagy vajjal megkenünk. A lisztet átszitáljuk a porcukorral és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk a zsírral és a vajjal. Hozzáadjuk hozzá a kissé elhabart tojásokat, a mézet és a tejfölt, majd jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, és kb. fél órára félretesszük pihenni. Négy egyenlő részre osztjuk, egyforma téglalapokat nyújtunk, majd az előkészített tepsin egyenként, kb. 10 perc alatt aranysárgára sütjük mindegyiket. Vigyázzunk, mert a mézes tészta hamar megsül és megbarnul! A lapokat hagyjuk kicsit hűlni, majd megtöltjük az alábbi krémmel.
A vajat alaposan kikeverjük a porcukorral. A búzadarát a vaníliával elkevert tejben pár perc alatt megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a vajas krémhez. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat, melyekre előtte egy kevés baracklekvárt kenünk. 
Az étcsokoládét az olajjal együtt megolvasztjuk, majd a felső lapot egyenletesen bevonjuk vele, és hagyjuk megdermedni. Hűvös helyre tesszük, ahol a lapok 1-2 óra alatt megpuhulnak. Kisebb szeletekre vágva tálaljuk.


Sonkás-pesztós pálmalevél
Hozzávalók:
  • 50 dkg leveles tészta
  • 5 dkg vékonyra szelt feketeerdei sonka
  • 6 evőkanál pesztó
  • kb. 10 dkg parmezán sajt
  • 5-6 darab olajban eltett aszalt paradicsom
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sonkát és az aszalt paradicsomot felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. A leveles tésztát kettévágjuk, lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a pesztó felével, majd megszórjuk sonkával, aszalt paradicsommal és sajttal. Ezután mindkét oldalról felcsavarjuk úgy, hogy félúton találkozzanak, majd 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is. Az előkészített tepsikre tesszük a pálmaleveket, majd a süteményt, tepsinként kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük. Kihűtjük, majd tálaljuk.



Kávés-mandulás piskóta étcsokoládés mascarponekrémmel


Ez a süti már vagy 1,5 hónapja készült és tök véletlen lett ilyen tojásfazonú. Úgy értem nem állt szándékomban húsvéti sütit csinálni, csak útközben esett le, hogy annak is beillik akár. Egy sima vasárnap délutáni desszert volt egyébként. Egyszerű és nagyon finom! Jól lehűtve a legjobb. (A fotón látható még frissen lett felvágva.)

Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 5 evőkanál őrölt mandula
  • 3 evőkanál xilit
  • 2 evőkanál instant kávé (fagyasztva szárított verzió)
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál színtelen keserű mandulaaroma
A krémhez:
  • 100 g étcsokoládé (min. 60-70 %-os)
  • 250 g mascarpone 
  • 2 evőkanál valódi vaníliás porcukor (házi)
  • 1 evőkanál kakaópor
A díszítéshez:
  • darált vagy szeletelt mandula (esetleg kókuszreszelék)
  • étcsokoládé-forgácsok
A sütőt előmelegítjük légkeverésen 160 fokra (sima sütés 180 fok), közben egy kisebb ovális sütőtálat előkészítünk. Én Ikeás kerámiaformát használtam, amit előzőleg kivajaztam és megszórtam egy kis mandulával is.
A kávét feloldjuk 1 evőkanálnyi forró vízben. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját fehéredésig keverjük a xilittel, majd hozzáadjuk a kávét is, végül a mandulát és beleforgatjuk a fehérjehabot is. A sütőtálba simítjuk, majd az előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet. 
Az étcsokoládét megolvasztjuk, majd hagyjuk kissé lehűlni. Közben a mascarponét habosra keverjük a vaníliás porcukorral és a kakaóporral, majd hozzácsorgatjuk a csokoládét is, közben továbbra is habverővel keverjük, míg könnyű nem lesz. A krémet a kihűlt alapra kenjük, őrölt mandulával és étcsokoládé forgácsokkal díszítjük , majd alapos hűtés után, felszeletelve tálaljuk.

Tipp:
A mandula helyett használhatunk őrölt mogyorót is. A díszítéshez pedig fehércsokoládé-forgácsokat.


2013. március 27., szerda

Mazsolás túróval töltött vajas sült alma



Egy igazán gyors és szénhidrátszegény desszert, ami egyszerűsége ellenére vagy inkább pont annak köszönhetően nagyon finom. A recept a márciusi Kifőztük magazinban jelent meg. Már letölthető a legújabb szám is. Kattintsatok a http://kifoztuk.hu oldalra, ha szeretnétek megint sok-sok jó recepet. 


Hozzávalók:
  • 3 nagy alma
  • 25 dkg túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál méz
  • ½ vaníliarúd kikapart magja
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl almalé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj 
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Előkészítünk egy sütőtálat, amibe elférnek majd a félbevágott almák. A mazsolát megmossuk, ráöntjük az almalevet, majd mikrohullámú sütőbe tesszük kb. 1 percre és hagyjuk, hogy a levet beszívja, majd lehűtjük. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, majd körkörösen kivágjuk a közepüket úgy, hogy legalább 1 cm hús maradjon a széleken. A túrót alaposan kikeverjük a tejföllel, a mézzel, a vaníliamagokkal, reszelt citromhéjjal, majd apróra vágva hozzáadjuk a leeső almadarabokat, végül a mazsolát is. Megtöltjük az almák közepét a túrókrémmel, vajdarabkákat teszünk rá, majd az előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Tipp: Ha tovább akarjuk gazdagítani ezt az egyszerű desszertet, tálaljunk mellé 1-1 gombóc diófagylaltot.






2013. március 21., csütörtök

Szilvalekváros-mogyorós brownie (liszt nélkül)


Brownie kicsit másképpen. Van már egy hasonló recept a blogon, de ez most még annál is "bűnmentesebb", mert ebbe még liszt és tej sem került. Cukor helyett méz van benne, de használhatunk egyéb édesítőanyagot is, mint pl. xilit, eritrit. Sőt, ha annyira bátrak vagyunk még azt is elhagyhatjuk. :) Ill. ha nem jutunk cukormentes szilvalekvárhoz, a legegyszerűbb ötlet aszalt szilvát kevés vízzel (esetleg 100%-os almalével) felfőzni, majd jól összeturmixolni.


Szilvalekváros-mogyorós brownie (lisztmentesen)
Hozzávalók:
  • 10 dkg legalább 70 % kakaótartalmú étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 dkg kakaópor
  • 5 dkg méz
  • 5 tojás
  • 5 dkg őrölt mogyoró + 1 evőkanálnyi a szóráshoz
  • 20 dkg szilvalekvár (legjobb ha cukor nélküli)
  • 1 teáskanál fahéj (vagy őrölt gyömbér)
A sütőt melegítsük elő 180 fokon (légkeverésen sütöttem 160 fokon), egy 27x20 cm-es formát vagy kibélelünk sütőpapírral, vagy megkenjük kis vajjal és megszórjuk egy kevés őrölt mogyoróval. A csokoládét olvasszuk fel, keverjük hozzá a vajat és a kakaóport, majd adjuk hozzá a szilvalekvárt és a mézet is, valamit a fűszert. A tojásokat verjük fel jó habosra, majd adjuk hozzá az olvasztott csokis masszát és keverjük bele a mogyorót is. Simítsuk a formába, majd kb. 25 percig süssük. Hűtsük le, majd így szeleteljük.




2013. március 19., kedd

Fahéjas-zabos keksz


Ismét egy liszt- és tejmentes étel. Sajnos azt nem lehet mondani 100 %-osan, hogy gluténmentes, ugyanis a kapható zabpelyhek nagy része gluténnal "fertőzött". Ha nem az, akkor azt ráírják, hogy gluténmentes. És azt hiszem egyre több ilyen jellegű recept lesz most már a blogon. Bár hogy hogy alakul még a jövőm így a táplálkozásom terén, az még kérdéses nekem is, mert lassan, de biztosan haladok egy jobb táplálkozási irány felé, amitől sokkal jobb lesz nekem (nekünk), ezt tudom. ;) Remélem a kitartásom is meg lesz hozzá, hogy csináljam! :) Na ez az, amit még nem tudok, de ha nem, kérem akkor se ítéljen el érte senki, hisz a cukorbetegségem miatt az eddigi életem is sok lemondással járt, és nem tudom, hogy mennek majd az újabbak. Drukkoljatok nagyon nekem, kérlek! :) Finomságokban mondjuk így sem lesz hiány, csak más jellegű dolgok készülnek majd többnyire a konyhámban.
Még van sok régebbi recept is piszkozatban a blogon, szóval azért azokat is hozom idővel. De most   jöjjön ez a finom kekszrecept, amihez egy pohár kókusztejes vagy mandulatejes capuccinót ajánlok egy kis fahéjjal a tetején. De persze egy kakaós-vaníliás rooibos tea is épp olyan finom lesz hozzá. :)


Hozzávalók (20-22 darabhoz):
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál olaj (legjobb a kókusz)
  • 4 dkg xilit
  • 5 dkg méz
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg zabpehely
  • 12 dkg zabkorpa
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fokra), két tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 
A tojásokat keverjük habosra a xilittel, a mézzel és az olajjal, adjuk hozzá a fahéjat, a zabpelyhet, a zabkorpát és a szódabikarbónát is, majd keverjük jól össze. Rövid időre a hűtőbe is betehetjük, hogy könnyebb legyen formázni. Kanállal tegyünk kis halmokat a tepsire, kissé lapítsuk le, majd 13-15 perc alatt süssük meg. Rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:
Adhatunk hozzá még pl. mazsolát is, vagy egyéb aszalt gyümölcsöt ill. fahéj helyett is használhatunk más fűszert, pl. gyömbért.



2013. március 18., hétfő

Kókuszos szelet mézes kávékrémmel


Az alábbi recept a márciusi Kifőztük magazinban jelent meg. Lisztmentes, így gluténérzékenyeknek is ajánlom. Finom kávés, ami nagyon jól passzol a kókusz ízéhez. Akár a közeledő húsvétra is remek desszert lehet.

Hozzávalók 28 x 35 cm-es tepsihez:

A tésztához:
  • 5 tojás
  • csipet só
  • 8 dkg barna nádcukor
  • 1 evőkanál (valódi) vaníliás cukor
  • 3 evőkanál tejföl
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj
A krémhez:
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl erős feketekávé
  • 8 dkg cukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dkg méz
  • 25 dkg mascarpone
A díszítéshez:
  • étcsokoládé-reszelék
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok), a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a kétféle cukorral, a tejföllel és a narancshéjjal habosra keverjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. A tésztát a tepsibe simítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütőpapírral együtt óvatosan rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgáját, a kávét és a cukrot egy kézi habverővel összekeverjük, majd vízgőz felett, folyamatosan kevergetve besűrítjük és hagyjuk kihűlni. A vajat felhabosítjuk a mézzel, hozzáadjuk a kávés krémet, majd a mascarponét is és jól összekeverjük. A kihűlt tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, rásimítjuk a krémet, a tetejét pedig megszórjuk étcsokoládé-reszelékkel. Jól lehűtve tálaljuk.

Tipp.
Hogy kicsit diétásabb legyen, a cukrot helyettesíthetjük xilittel, eritrittel pl.



2013. március 16., szombat

Sárgarépadzsemes-zabkorpás muffin mazsolával



Egyik nap reggelire kellett kitalálnom valamit és megsütni gyorsan, így ezeket "dobtam" össze az itthoni készletből és ez sült ki belőle. Finom nagyon!  Búzaliszt és tejmentes. Ha nem szeretitek a mazsolát, használhattok helyette más aszalt gyümölcsöt is ízlés szerint, vagy étcsokoládé darabokat.

Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 3 tojás
  • 4 dkg xilit
  • csipet só
  • 4 evőkanál (napraforgó)olaj
  • 25 dkg sárgarépás-mandulás almadzsem
  • 15 dkg zabkorpa
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 10 dkg mazsola
  • kb. 1/2-1 dl almalé
Egy muffin sütőforma mélyedéseit béleljük ki papírformákkal, a sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). A mazsolát áztassuk az almalébe és melegítsük fel kicsit, hogy jobban megszívja magát a nedvességgel. A tojásokat alaposan keverjük ki a xilittel és egy csipet sóval, adjuk hozzá a olajat és a dzsemet és ezekkel is keverjük jól össze. Végül adjuk hozzá a zabkorpát, a sütőport és a mazsolát (ha maradt rajta lé, azt öntsük le róla) majd keverjük jól össze. Töltsük meg a sütő mélyedéseit, majd süssük az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig.

Tipp:
Ha nagyon nincs időnk elkészíteni a fenti linken megadott dzsemet (aminek a készítéséhez szintén használhatunk xilitet vagy egyéb édesítőt) - bár szerintem megéri azt a kis fáradságot, mert isteni finom és persze több üveg lesz belőle -, akkor készíthetjük kész almapüréből és sárgarépapüréből is a "dzsemet", krémet, úgy hogy keverünk hozzá még őrölt mandulát, pár csepp mandulaaromát és kevés xilitet vagy mézet.





2013. március 15., péntek

Pali torta, avagy gyerekkorom diótortája


Gyerekkoromban, amikor még a Mamámnál sokszor összeült a család Balatonalmádiban és együtt ünnepeltük a szülinapokat (pl. az unokatestvéremét és az enyémet, mert pár nap különbséggel születtünk), sokszor készült ez a torta. Tömény dió és nagyon-nagyon finom! Igaz, akkor már lehet, hogy kicsit untuk, de így visszaemlékezve nagyon jó. Hogy miért lett Pali torta azt nem tudom, Mamám nevezte el így. Talán azért, mert az egyik nagynéném férje Pali bácsi volt és lehet, hogy ő is nagyon szerette. :) És abban sem vagyok biztos, hogy ez még az eredeti verzió, hanem ez már inkább anyukám receptje, de természetesen olyan, mint az eredeti volt. És érdekes módon ez a torta emlékeim szerint sosem készült kerek formában, mindig is téglalap alakú volt és azóta is csak így készül. Próbáljátok ki, mert nem fogtok csalódni benne! Jó nagy, igazi családi torta lesz belőle

A tortalaphoz:
  • 7 tojás
  • 6 evőkanál forró víz
  • 3 púpos evőkanál porcukor
  • 4 púpos evőkanál liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 5 dkg étcsokoládé lereszelve
  • késhegynyi sütőpor
A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 1 csomag Bourbon vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20-25 dkg darált dió
A díszítéshez:
  • fél diószemek 
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok), majd egy 36x23 cm-es, 5 cm magas téglalap alakú forma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát vajazzuk, lisztezzük ki. 
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral és a forró vízzel. Szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, adjuk hozzá a darált diót és a reszelt étcsokoládét is, keverjük össze, végül forgassuk bele a fehérjehabot is. Simítsuk az előkészített formába, majd süssük kb. 30-35 percig. Sütőfüggő, figyeljünk rá! Ha már a formától kicsit elvált, megfelelő lesz. Kicsit hagyjuk hűlni a formában, majd óvatosan kiborítva hűtsük ki teljesen. Közben készítsük el a krémet. 
A tejből vegyünk el egy keveset és keverjük benne csomómentesre a lisztet és a pudingport. A tejet melegítsük fel, majd adjuk hozzá ezt a keveréket és folyamatosan kevergetve sűrítsük be, adjuk hozzá a darált diót is, majd tegyük félre hűlni. Közben a vajat keverjük habosra a porcukorral és keverjük hozzá a kihűlt diós krémet is. A tortalapot vágjuk ketté, majd töltsük meg a krémmel és vonjuk be vele a külsejét is. Fél diószemekkel díszítsük.




2013. március 14., csütörtök

Kukoricás gombaleves


Egy gyorsan elkészülő leves a most következő hűvösebb napokra. Igazán hamar meg vagyunk vele és nem is kell hozzá túl sok minden. Ráadásul még tej- és gluténmentes is. Én ebédre nem is ettem mást, csak ebből egy nagy tányérral. Levesbetétet is készíthetünk hozzá úgy, hogy 1 tojáshoz hozzákeverünk annyi kukoricadarát, hogy ne legyen túl kemény, inkább lágy a massza, sózzuk, borsozzuk kissé, majd állni hagyjuk és amikor már majdnem kész a levesünk, kiskanállal beleszaggatjuk és pár perc alatt megfőzzük. Egyet sajnálok, hogy friss petrezselymem nem volt most itthon, így a mélyhűtőben talált kevéske maradékot tudtam csak rászórni, pedig szívem szerint egy nagy csokorral beletettem volna.

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 25-30 dkg csiperke gomba
  • 1 kis konzerv kukorica (285 g töltőtömegű)
  • 2 tojás sárgája
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • 1-2 bio zöldségleveskocka (ízfokozó nélküli, DM-es Alnatura)
  • olaj

A hagymát felaprítjuk és egy kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított, félbevágott, majd felszeletelt gombákat és megpirítjuk a hagymás olajon, közben sózzuk, borsozzuk és az összezúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Pár percig fedő alatt pároljuk, majd hozzáadjuk a kukoricát is és felengedjük kb. 1,5 liter vízzel. Sózzuk és hozzáadjuk a leveskockát is, majd puhára főzzük a gombát. Közben a tojások sárgáját csomómentesre keverjük a kukoricaliszttel és pár evőkanál vízzel, majd folyamatosan keverve hozzáadunk egy keveset a forró levesből, végül visszaöntjük az egészet, összekeverjük és pár perc alatt besűrítjük kissé. Ha szükséges még utánaízesítjük. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.



2013. március 13., szerda

Áfonyás energiaszelet sütés nélkül


Egy gyors energiaszelet, sütés nélkül. Pár perc alatt elkészül és remek energiaforrás tízóraira, vagy uzsonnára, vagy éppen edzés, futás előtt. A recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg. Töltsétek le, még mindig lehet! :)

Áfonyás energiaszelet (sütés nélkül)
Hozzávalók 12 db-hoz:
(24x17 cm-es tálhoz)
  • 5 dkg vaj
  • 6 dkg barna nádcukor
  • 6 dkg méz
  • 3 evőkanál földimogyorókrém
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 1 teáskanál fahéj
  • 18 dkg zabpehely
  • 2 dkg puffasztott barna rizs
Két - a tál méretének megfelelő nagyságú - lapot vágunk alufóliából. Az egyiket a tál aljába tesszük és vékonyan megkenjük olajjal, a másikat félretesszük. A vajat, a cukrot, a mézet és a földimogyorókrémet  vastagabb aljú lábasba tesszük, felolvasztjuk. Hozzáadjuk az aszalt áfonyát és a fahéjat és 1-2 percig főzzük. Beleszórjuk a zabpelyhet és a puffasztott rizst is, és jól összekeverjük, majd a tálba nyomkodjuk kb. 1 cm vastagon. Ráhelyezzük a másik fólialapot, majd edényfogó kesztyűvel nyomkodjuk, tömörítjük (így nem égeti meg a kezünket). Amikor a massza lehűlt és összeállt, felszeleteljük, aztán hűtőben teljesen lehűtjük.

Tipp: 
Adhatunk hozzá a puffasztott rizs helyett ízlés szerint, mézes gabonakarikát, mandula vagy mogyoródarabokat, csokoládédarabkákat stb. Az áfonya helyett pedig használhatunk más aszalt gyümölcsöt, pl. mazsolát, sárgabarackot, ananászt, aszalt szilvát stb.
Én az Ikeás téglalap formájú kerámia edényt használtam hozzá, ebbe ez a mennyiségű massza pont elegendő.


2013. március 12., kedd

Édesburgonyás-sárgarépás-rizses csirke kókusztejjel


Egy különleges finomság a még megmaradt édesburgonyához, amit a múltkor szereztem be. Ez olyan napfényes étel szerintem. Vidám szín, kicsit édes, de mégis sós ízek. Nekem nagyon ízlett!

Hozzávalók:
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 1 nagy lila hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 70 dkg csirkemell filé
  • kb. 80 dkg édesburgonya és sárgarépa vegyesen
  • kb. 6-8 dl házi kókusztej
  • olívaolaj
  • kb. 1 dl rizs
  • só (nálam Himalaya só, mostanában rákaptam)
  • frissen őrölt vegyes bors
  • A tálaláshoz: aprított zöld petrezselyem (nálam a fagyasztóból)
A hagymákat meghámozzuk, 1 vöröshagymát apróra, a többit pedig félkarikára vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk kicsit. Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet és fehéredésig sütjük. Hozzányomjuk a  fokhagymákat is, majd mehet hozzá a megtisztított felkarikázott sárgarépa is. Pár perc fedő alatt történő párolás után pedig a meghámozott, felkockázott édesburgonya is, majd a rizs is. Kicsit pirítsuk le és adjuk hozzá a felmelegített kókusztejet, majd  ízesítsük sóval, borssal. Először kevesebbet adjunk hozzá a kókusztejből, és ha a rizs beszívta az összeset adjunk hozzá mindig annyit, hogy végül teljesen megpuhuljon és ne ússzon a lében, hanem rizottó szerű legyen). Hogy mennyi kókusztejet szív be, az a rizs fajtájától is függ. Tálalásnál szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel. 

Tipp:
A házi kókusztej készítése itt található meg az oldalon: http://ildinyo.blogspot.hu/2010/10/kokusztej.html






Almás csicsókakrémleves pirított napraforgómaggal és sült feketeerdei sonkával


Egy egyszerű és nagyon finom leves receptjét hoztam mára. Igazán hamar elkészül, leszámítva a csicsóka- és almapucolást, de bőven megéri azt a kis időt, amit arra fordítunk. A recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg, amely még mindig letölthető és amiben most is, mint mindig, rengeteg remek receptet találtok. 

Almás csicsókakrémleves pirított napraforgómaggal és sült feketeerdei sonkával 
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 40 dkg alma
  • 60 dkg csicsóka
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg napraforgó mag
  • 10 dkg szeletelt feketeerdei sonka
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd a vaj és olaj keverékén megpirítjuk. Hozzáadjuk a meghámozott,  kockára vágott csicsókát, pár percig pirítjuk-pároljuk, majd mehet hozzá a szintén a hámozott, kockára vágott alma is. Fedő alatt pár percig együtt pároljuk az egészet, majd felengedjük annyi vízzel vagy zöldségalaplével, amennyi kb. 2 ujjnyira ellepi. Sózzuk, majd puhára főzzük a csicsókát. Végül hozzáöntjük a tejszínt, felforraljuk és botmixer segítségével simára turmixoljuk. Ha szükséges, még utánaízesítjük.
A tálaláshoz a napraforgómagot száraz serpenyőben átpirítjuk, a sonkát pedig kis darabokra vágjuk és ropogósra sütjük. A levest a sonkával és a napraforgómaggal megszórva tálaljuk.

Tipp:
Ha tejmentessé szeretnénk tenni, a tejszín helyett adjunk hozzá kókusztejszínt vagy sűrű kókusztejet és hagyjuk el belőle a vajat is.


2013. március 8., péntek

Céklás csokoládétorta mascarponekrémmel, meggysziruppal és pirított mákkal


Fogadjátok tőlem sok szeretettel ezt a tortát nőnap alkalmából! A recept a márciusi Kifőztük magazinban jelent meg, amely letölthető az oldalon: http://kifoztuk.hu
Nagyon finom torta, ezt garantálom! A céklától a tészta brownie szerű lesz és ad neki egy plusz aromát, amitől még gazdagabb lesz az egész. Ehhez pedig remekül passzol a meggyszirup és a mák is. Próbáljátok ki mindenképpen, nem fogtok csalódni benne! Szép nagy torta lesz belőle, így leginkább nagyobb összejövetelekre ajánlom. 
Ha pedig szeretnétek egy kicsit egészségesebbé, vagy esetlen glutén-, és tejmentessé tenni, a tésztába használjatok a liszt helyett kókuszlisztet és őrölt mandulát, a cukor helyett pedig xilitet tegyetek hozzá. Ugyanígy a meggysziruphoz is ezt használjatok, ill. ha még tejmentessé is szeretnétek tenni egy kókuszból és avokádóból készített krémet javaslok készíteni.


Hozzávalók egy 26-27 cm-es tortaformához:
  • 40 dkg főtt cékla (hámozás után mérve)
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál valódi vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál reszelt, cukrozott narancshéj
  • csipet só
A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 200 g tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
A meggysziruphoz:
  • 25 dkg fagyasztott meggy
  • ½ dl meggylé vagy víz
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
A tálaláshoz:
  • kb. 2 evőkanál egész mákszem
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk és kakaóporral megszórjuk.  A csokoládét megolvasztjuk a vajjal, majd simára turmixoljuk a céklával, a narancshéjjal, a tojással és a kétféle cukorral.  Hozzászitáljuk a kakaóporral, sütőporral és sóval elkevert lisztet és alaposan összekeverjük az egészet. Az előkészített tortaformába simítjuk a tésztát, majd az előmelegített sütőbe téve kb. 55 percig sütjük.
A meggysziruphoz összeforraljuk a meggyet, a nádcukrot és a fahéjat, és közepes lángon kb. 20 percig lassan gyöngyöztetve beforraljuk az egészet. Hagyjuk kissé kihűlni, majd a lé egy részével meglocsoljuk az előzőleg villával, vagy hústűvel megszurkált tortalapot.
Végezetül a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt habbá verjük, a mascarponét pedig jól kikeverjük a porcukorral és a vaníliamagokkal, majd óvatosan összeforgatjuk a kettőt.  A megmaradt meggyszirupból tegyünk félre egy keveset a díszítéshez, a többit pedig forgassuk bele krémbe, de ne keverjük el teljesen, hogy márványos maradjon.
A krémet kenjük a tortalapra, csorgassuk meg a maradék meggysziruppal, majd szórjuk meg a száraz serpenyőben előzőleg átpirított mákszemekkel.

Fogadjátok szeretettel még ezt a csodaszép orchideát is! :)


2013. március 7., csütörtök

Tavaszváró menü: Fokhagymás-petrezselymes brokkolikrémleves buggyantott tojással és Sült csirkemellfilé, ropogós sonkaszelettel és nyers céklás sárgarépasalátával


Gondolom nem mondok senkinek újat azzal - hiszen sokan vagyunk így ezzel -, hogy nagyon várjuk a tavaszt, a jó időt, a könnyedebb nem télies ételeket. Már majdnem itt van ez a tavasz, de azért még nem árt csalogatni egy kicsit. Ilyenkor már nagyon vágyom a sok-sok zöldséget tartalmazó ételekre. A tegnapi ebéd is ennek a jegyében készült, és mit ne mondjak, nagyon jól esett. Nem kifejezetten tavaszi zöldségekből készültek, mégis olyan hatásuk volt. És ráadásul ez az ételsor még tej-, és búzaliszt mentes is.  Szóval igazán jó kis diétás. A sok zsiradéktól meg ne féljünk, hiszen erre szükségünk van a zsírban oldódó vitaminokhoz. ;)
A receptek körülbelül 4 személyre szólnak.

Petrezselymes-fokhagymás brokkolikrémleves buggyantott tojással
Hozzávalók:
  • 1 nagy fej brokkoli
  • 1 nagyobb hagyma
  • 4 duci gerezd fokhagyma
  • 2 púpos evőkanál kukoricaliszt
  • 1 zöldségleves kocka (bio, DM-s Alnatura)
  • 1 nagy csokor petrezselyem zöld
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 dl rizstej
  • (olíva)olaj
A buggyantott tojáshoz:
  • víz
  • 1 evőkanál fehérbor ecet
  • 4 tojás
A brokkolit megmossuk, vastagabb szárát felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és olajon megfuttatjuk kicsit. Hozzáadunk 2 gerezd összezúzott fokhagymát, majd a brokkoli felaprított szárát, kicsit sózzuk, borsozzuk és pár percig fedő alatt pároljuk. Megszórjuk a kukoricaliszttel, átkeverjük, majd felöntjük kb. 1,2 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockát. Felforraljuk, majd mehet bele a maradék brokkoli is. Amikor puhára főtt - nem kell sok neki, hamar puha lesz -, felöntjük a rizstejjel, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és a maradék fokhagymát összezúzva. Még egyet forralunk rajta, majd simára turmixoljuk az egészet.
Tálalás előtt vizet forralunk, ha elkezd buborékozni beletesszük az ecetet és jól elkeverjük. A buborékozó vízbe beleütjük egyenként a tojásokat, és alacsony lángon rövid ideig főzzük. A sárgája maradjon lágy, mert úgy igazán finom. Ha elkészült szűrőkanállal emeljük ki és azonnal mossuk le hideg vízzel.

Tipp:
Készíthetünk egy fűszeres olajat is hozzá, amellyel a tálaláskor locsolhatjuk meg. Ehhez olívaolajban futtassunk meg felszeletelt fokhagymát, majd adjunk hozzá aprított petrezselyemzöldet, 1-2 percig pirítsuk, adjunk még hozzá bőven olajat, majd turmixoljuk simára az egészet. 


Sült csirkemellfilé sonkával, napraforgómagos cékla-sárgarépa salátával
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb csirkemell filé
  • só, frissen őrölt bors
  • pirospaprika
  • 10 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka
A salátához:
  • 4 kisebb cékla
  • 4 közepes sárgarépa
  • 1 nagy csomag friss petrezselyemzöld
  • olívaolaj
  • 1 dl balzsamecet
  • (Himalaya) só és kevés frissen őrölt bors
  • száraz serpenyőben megpirított napraforgómag 
A céklát és a sárgarépát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba, hozzáadjuk a  felaprított petrezselymet, meglocsoljuk bőven olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk.
A sonkaszeleteket vékonyan kiolajozott serpenyőben megsütjük, tányérra szedjük, melegen tartjuk. A csirkemellet ízlés szerinti szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk kicsit, majd a sonkából kisült zsiradékhoz még egy kevés olajat öntünk és pár perc alatt két részletben kisütjük benne a csirkemelleket (ne szárítsuk ki). A visszamaradt pörcös olajhoz hozzáöntjük a balzsamecetet és kicsit beforraljuk, majd hozzáadjuk a salátához. Tálaláskor a hússzeletekre kevés pirospaprikát, a salátára pedig pirított napraforgómagot szórunk és a sonkaszeletekkel tálaljuk az egészet.



2013. március 4., hétfő

Túrótorta citromkrémmel és eperrel


Anyukámnak készült ez a kisebb torta, mert tegnap lett 70 éves. Így szülinapok alkalmából nálunk mindig összeül a szűk család (vagyis nagy, mert már szűken is 16-an vagyunk :) ), és együtt ünnepelünk, de ilyenkor anyukám szülinapján ez mindig eltolódik. Ennek az az egyetlen oka, hogy apukámnak pont 1 hónap múlva lesz a szülinapja, és hiába 1 hónap még, ő vele szeretné ünnepelni majd, meg most még a húsvéttal együtt is. Egy ekkora családban, mint a miénk ez praktikusabb és gazdaságosabb megoldás is. :) De én azért mégis csak szerettem volna neki valami finomságot készíteni erre az alkalomra, így amit találtam a hűtőben, abból készült egy kis torta. És nem, nem olyan gyakori nálunk így március elején az eper a hűtőben, de én is úgy kaptam és gondoltam ez a pár szem remekül feldobja majd. Nagyon finom, könnyű, üde torta lett. 


A tortalapot két részletben süssük meg, így nem kell kettévágni, és így szebb és egyenletesebb is lesz, valamint jobban át is sül a túrós tészta. Ha nincs két egyforma méretű formánk, külön-külön süssük, én is így tettem, bár így kicsit hosszabb idő a sütés.

Hozzávalók (20 cm átmérőjű formához):
A két tortalaphoz összesen:
  • 4 tojás
  • 2 csipet só
  • 8 dkg xilit
  • 2 púpos evőkanál valódi vaníliás cukor
  • 4 evőkanál olaj
  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 2 evőkanál reszelt citromhéj
  • 4 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
A citromkrémhez:
  • 1,5 dl frissen facsart citromlé (egy kevés lehet belőle 100 %-os almalé is)
  • 8 dkg xilit
  • 5 dkg vaj + 5 dkg vaj
  • 1 púpos evőkanál kukoricaliszt
  • 2 tojás
  • 6 púpos evőkanál tejföl
A díszítéshez:
  • kb. 20-25 dkg eper
  • étcsokoládé- vagy fehércsokolédé forgácsok
A tortaforma oldalát kenjük ki vajjal és szórjuk meg kukoricaliszttel. A sütőt melegítsük elő légkeverésen 160 fokra (sima sütésen 180 fok).
2 tojás fehérjét verjünk kemény habbá egy csipet sóval. A 2 tojás sárgáját keverjük világosra 4 dkg xilittel és 1 evőkanál vaníliás cukorral, majd keverjünk hozzá 2 evőkanál olajat is, végül a fele mennyiségű túróval, citromhéjjal, kukoricaliszttel és sütőporral keverjük össze alaposan. Óvatosan forgassuk bele a tojáshabot, majd simítsuk a formába és süssük kb. 25 percig. Ha kisült, hagyjuk kicsit hűlni és közben készítsük el a másik adag tésztát is hasonlóan a fentiekhez. Szedjük ki a formából a megsült tésztalapot, szedjük le róla a sütőpapírt és rácson teljesen hűtsük ki. A formát tisztítsuk meg, készítsük újból elő, simítsuk bele a másik adag tésztát is és süssük meg a fentiekhez hasonlóan. Miközben sül, készítsük elő a citromkrémet.
A citromlevet vízgőz felett a cukorral és az 5 dkg vajjal olvasszuk fel, majd kicsit hűtsük ki. Ha már langyos vegyünk ki belőle keveset és keverjük el benne csomómentesre a kukoricalisztet. A többiben keverjük el alaposan a 2 tojást és szintén vízgőz felett, hozzáadva a kukoricalisztes keveréket, folyamatosan kevergetve pár perc alatt sűrítsük be. Hagyjuk kihűlni, majd gépi habverővel adjuk hozzá a maradék 5 dkg puha vajat, végül ha jó könnyűre dolgoztuk, keverjük hozzá a tejfölt is.
Összeállításkor kenjük a krém kb. 2/3-ad részét az egyik tortalapra, fedjük be a másikkal, kenjük rá a maradék krémet, majd díszítsük az eperrel és a csokoládéforgáccsal. Lehűtve tálaljuk!