2013. december 30., hétfő

Zöldfűszeres tökmagropogós (gluténmentes)


Még egy családi összejövetelre készült nálunk ez a sós ropogtatni való és nagyon ízlett mindenkinek. Szerintem szilveszterre is remek lesz, így nemsokára újra elkészítem. Ajánlom Nektek is! 

Hozzávalók:
  • 15 dkg tökmagliszt
  • 10 dkg őrölt szezámmag
  • 5 dkg lenmagliszt
  • 5-5 dkg egész szezámmag és natúr pirított tökmag (kissé összedarabolva)
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 - 1,5 teáskanál szárított oregánó és bazsalikom
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 dkg zsiradék (akár vegyesen, pl. liba-, kacsa- v. mangalicazsír, nekem egy kevés tökmagolaj is ment a libazsíron kívül)
  • 3 tojás fehérje
  • kb. 1 dl víz
A liszteket, őrleményeket, magokat keverjük össze a sóval és a fűszerekkel, valamint a fokhagymával, morzsoljuk össze a zsiradékkal, adjuk hozzá a villával kissé elkevert tojásfehérjét, majd gyúrjunk belőle tésztát. Közben adjunk hozzá annyi vizet, hogy ne legyen nagyon száraz a tészta (kb. 1 dl). Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra (180 fok légkeverésen). A tésztát hagyjuk picit szobahőmérsékleten, felezzük el, majd sütőpapírra téve (én szilikonos sütőlapot használtam) először kézzel kilapítva, majd nyújtófa segítségével, széleit levágva formázzunk belőle 1 tepsi méretű, nagyon vékony téglalapot. Éles késsel vágjuk kockákra, de ne válasszuk szét, csak vagdossuk be. Ha szilikonos lapon dolgozunk, vigyázzunk rá! Tegyük sütőbe és kb.  20-25 perc alatt süssük meg, hagyjuk a tepsiben hűlni és tördeljük szét. A tészta másik felével ugyanígy járjunk el.



Minden kedves Olvasómnak békés, boldog új évet kívánok! 
Váljon valóra minden álmotok, ezt kívánom!





2 megjegyzés:

Lipodresch írta...

Szia Moha kapcsán ismertelek meg!
Nagyon tetszik az oldalad stílusa! Gratulálok! Sok sikert kívánok az aldis versenyhez is! Marcsi

Ildinyó írta...

Kedves Marcsi!
Szívből köszönöm a kedves és biztató szavakat! :) Minden jót kívánok én is! :)
Üdv,
Ildi