2013. december 8., vasárnap

Szilvalekvárral töltött fűszeres mézes kocka (glutén- és tejmentesen)


Hirtelen ötlettől vezérelve készítettem el ezt a süteményt egyik nap. Finom puha, fűszeres lett és leginkább a lekvárral töltött mézes puszedlihez hasonlítható szerintem. Így a második adventi vasárnapra éppen ideális, karácsonyt hívogató, idéző süti.

Hozzávalók:
  • 6 kicsi tojás
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 5 dkg kókuszliszt
  • 5 dkg lenmagliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1-1 teáskanál reszelt citrom- és narancshéj (kezeletlen gyümölcsökről)
  • 1,5-2 dl víz
A töltelékhez:
  • néhány evőkanál cukormentes szilvalekvár
A bevonáshoz:
  • kb. 8 dkg kókuszzsír
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál porított kakaóvaj
  • kevés vaníliarúdból kikapart mag
A sütőt melegítsük elő 185 fokra (légkeverésen 165 fok), egy 27 x 20 cm méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tojásokat verjük kissé habosra a mézzel, a csipet sóval, majd adjuk hozzá száraz hozzávalókat és az olvadt kókuszzsírt (tegyük pl. a radiátorra rövid időre, hogy folyóssá váljon) és keverjük alaposan össze. Hígítsuk vízzel a tésztát, mert a kókusz- és a lenmagliszt is sok folyadékot felvesz. Simítsuk bele a sütőformába, tegyük a sütőbe, süssük kb. 30-35 percig ( a víztartalomtól is függ, mennyi idő alatt sül meg, ill. hogy a tészta mennyire lesz nedvesebb vagy szárazabb fajta inkább - az enyém nedvesebb volt, mert több vizet tettem bele). Rácsra téve hűtsük ki teljesen, majd vágjuk félbe, hogy meg tudjuk kenni a lekvárral. Ezt úgy a legegyszerűbb megoldani - miután óvatosan kell bánni a tésztával -, hogy félbevágjuk, majd úgy vízszintesen ketté. 
A sűrű szilvalekvárt egy kevés vízzel felmelegítem (épp csak hogy jobban kenhető állagot kapjak), majd megkenem a tésztalapokat és rájuk helyezem a felső lapokat. 
Az olvadt állagú kókuszzsírba belekeverem a kakaóport, a mézet, a porított kakaóvajat és a vaníliamagot, rövid időre a mélyhűtőbe teszem, hogy ne folyjon le a süteményről (nekem lefolyt, ezért ez a javaslat... :) ), majd bevonom vele és hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. Ez a bevonat nem lesz olyan sima és fényes, mint ha étcsokoládét használnánk, és célszerűbb is hűtőben tartani, mert a kókuszzsír hamar megpuhul szobahőmérsékleten (25 fok alatt zsír állagú). 
Természetesen használhatunk magas kakaótartalmú étcsokoládét is, nekem most épp nem volt itthon, ezért is választottam ezt a megoldást.




Nincsenek megjegyzések: