2013. október 20., vasárnap

Mandulatorta kávés datolyakrémmel


Tegnap ebédre voltunk hivatalosak a szüleimhez, ezért gondoltam gyorsan sütök valami édességet. Miután az ebédmeghívás az utolsó pillanatban jött, nem készültem előre semmivel. Még gondolatban sem (azt leszámítva, hogy mindig új recepteken agyalok) Ami volt, abból alkottam. Az tény, hogy volt egy avokádóm és napok óta azon járt az agyam, hogy egy kávés krémet készítek belőle. Így ez volt a kiindulási alap. Tényleg nem olyan bonyolult és szerintem gyors is a végeredményhez mérten. Ha lettek volna étcsokoládéval bevont kávészemeim, csak simán megkentem volna a tortát a krémmel, esetleg a szeletek szélére került volna egy-egy pötty a krémből, ebbe mentek volna csokis kávészemek és talán még középre is került volna belőle, bár ez a szeletelést megnehezíti. Szerintem igazán nagyon finom lett! Apukám, aki nem egy túl édesszájú ember - általában csak reggelire tud édeset enni -, két szeletet is vett belőle. És szerencsére anyukámnak is kifejezetten ízlett. Ez csak azért fontos, mert ők a legfőbb kritikusok. :) 
Nem szeretek mentesezni :) , de ez a torta bizony tej- és lisztmentes is, valamint a hagyományos cukrot is mellőzi. Anyukámnak az előbbi miatt kifejezetten tetszett, mert ő bizony nincs oda a tejtermékekért. 

Hozzávalók:
A mandulás piskótához:

  • 4 tojás
  • 10 dkg eritrit
  • 4 dkg kókuszzsír + egy kevés a forma kikenéséhez
  • 10 dkg darált mandula (nekem most héjas volt csak)
  • 4 dkg lenmagliszt
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • esetleg kevés vaníliamag

A kávés datolyakrémhez:

  • kb. 30 dkg datolya (1,5 tálca)
  • 8 dkg kókuszzsír
  • 1 avokádó
  • 2 bő evőkanál instant kávé (fagyasztva szárított fajta)
  • 2-3 evőkanál méz (ízlés szerint)

Először a krémet kezdjük előkészíteni. Ehhez a datolyát magozzuk ki, vágjuk apróra. Kb. 2,5-3 dl vizet melegítsünk fel, adjuk hozzá a datolyát, forraljuk 1 percig, adjuk hozzá a kávét és hagyjuk kihűlni az egészet, eközben a datolya felszívja a víz nagy részét és megpuhul.  
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fokra). Egy 20 cm átmérőjű tortaformát készítsünk elő, alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát kenjük ki kókuszzsírral. 
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgáját is keverjük az eritrtittel, a vaníliamagokkal és a kókuszzsírral habosra és könnyűre. Adjuk hozzá az előzőleg összekevert lenmaglisztet, darált mandulát és szódabikarbónát. Majd forgassuk bele a fehérjehabot is szép fokozatosan. Mindezt lehet habverővel, csak alacsony fokozaton, hogy ne törjön össze nagyon a hab. A tésztát simítsuk a formába és süssük kb. 25 percig. Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a formából és hűtsük ki teljesen. Közben fejezzük be a krém készítését, ehhez az avokádót vágjuk ketté, magját vegyük ki, hámozzuk meg, majd kockára vágva tegyük a datolyához. Csorgassuk bele a mézet és adjuk hozzá a kókuszzsírt is és az egészet alaposan turmixoljuk össze egy botmixer segítségével. Rövid időre tegyük a mélyhűtőbe, hogy könnyebb legyen vele a tortát bevonni. Különösen akkor, ha ilyen rózsamintákat szeretnénk rá készíteni, mert akkor minta nem fog szétterülni, mint az én esetemben is, aki sem azt nem várta meg, hogy a tortalap kihűljön teljesen, sem azt, hogy a krém kellőképpen lehűljön. :)

Tipp:
A rózsaminta készítéséhez itt találtok segítséget a blogon. 



3 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

lenmagliszt helyett mi mehet még? az speciel nincs itthon :)

Ildinyó írta...

Szerintem mehet bele helyette kicsit több mandulaőrlemény és így legfeljebb még könnyedebb lesz a tészta. :)

Ildinyó írta...

Ja és azt kifelejtettem, hogy esetleg így mehet bele 1 tojással több. :)