2013. szeptember 10., kedd

Körtés-kókuszos-mandulás nyers torta datolyakrémmel


Egyik hétvégén rengeteg körtét szedtünk Anyukámék telkén. Egy részét nyersen eszegettük (vagyis még mindig van, mert újabb adagot kaptunk). Másik részéből lekvár készült. Most nem vaníliás, csak sima, ill. csak egy kis részébe került egy kevés gyömbér és fahéj. Úgy is nagyon finom! A torta ötlete onnan jött egyébként, hogy szerettem volna készíteni egy golyóvá formázható kókuszos-mandulás bonbont, ami az alj alapanyagaiból készült volna. De sok lett benne a kókuszolaj, így ehhez keményebbre dermedt, mint szerettem volna, ill. nem volt kedvem már vele tovább variálni (majd legközelebb, mert azért nagyon finom), hogy egy kis kókusztejet adjak hozzá esetleg, ami tovább lágyítaná. Ezért inkább készítettem belőle egy ilyen nyers tortát, hogy mentsem alsó részhez felhasznált anyagot is, ill. a temérdek körtét is. Meg már amúgy is szerettem volna régóta ilyet készíteni. Elég tömény, így sokat nem lehet egyszerre enni belőle. Nem úgy tömény, édességre, mint pl. egy Baklava, hanem úgy anyagokban, ízekben, textúrákban, vagy hogy is mondjam... De próbáljátok ki, mert nagyon finom! A torta nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható, egészséges és sokféleképpen variálható.


Hozzávalók (2 db 10 cm vagy 4 db 7 cm átmérőjű kis tortához):
Az alaphoz:
  • 5 evőkanál kókuszolaj (ha dermedten kezdünk neki a használatnak, kb. 3 púpos evőkanál)
  • 2 csapott evőkanál eritrit vagy 1 evőkanál méz
  • 3 bő evőkanál darált mandula (nálam héjas)
  • kb. 5 evőkanál kókuszreszelék
A körtekrémhez:
  • kb. 80-90 dkg körte
  • 1 evőkanál eritrit (ha jó édes, érett a körte, el is maradhat)
  • 3 bő evőkanál útifű maghéj
  • 2 evőkanál kókuszolaj
A datolyakrémhez:
  • 100 g datolya
  • kb. 50 ml víz
  • 2 evőkanál kókuszolaj 
A díszítéshez:
  • kevés őrölt mandula, körteszeletek
Én üres konzervdobozokat szoktam használni formaként, melyek alul-felül ki vannak vágva. A nagyobb formához pl. az őszibarack konzerv doboza használható, a kisebb formákhoz pedig a babkonzerv doboza. Természetesen desszertgyűrűvel még szebb eredményt érhetünk el, de szerintem ez pont az a sütemény, amihez a rusztikus forma is nagyon jól illik, így nem kell a precíz fazonra koncentrálni. 
A konzervdobozokat tegyük egy kisebb tálcára (akkorára, ami majd a hűtőbe, esetleg mélyhűtőbe is befér ) aljukat és oldalukat béleljük ki alufóliával. A datolyát magozzuk kis és áztassuk meleg vízbe vagy meleg almalébe. Az alaphoz való kókuszolajat keverjük össze az édesítőanyaggal, a darált mandulával és a kókuszreszelékkel, majd turmixoljuk is egy kicsit össze az egészet és osszuk el a formák alján. A körtét mosás után hámozzuk meg, magházát vágjuk ki, majd turmixoljuk össze az eritrittel ész útifű maghéjjal együtt, keverjük hozzá a kókuszolajat és osszuk el a formákban ezt is. Tegyük hűtőbe vagy mélyhűtőbe rövid időre, hogy megszilárduljon. Végül a beáztatott datolyát is turmixoljuk krémesre és simára az áztatólével együtt, majd keverjük hozzá az olajat is és simítsuk a torta tetejére. Szórjuk meg a őrölt mandulával, majd hűtsük be alaposan és esetleg körteszeletekkel díszítve tálaljuk.

Tipp:
Mandula helyett használhatunk őrölt mogyorót is akár. A körtéhez adhatunk egy kis citromlevet is, hogy ne barnuljon meg (bár ez fajta függő is, mert valamelyik könnyebben, valamelyik kevésbé barnul). A nyers konyha inkább mézet vagy agavé szirupot használ az édesítéshez, de nekem most a 0 glikémiás indexű eritrit valahogy szimpatikusabb volt.

Néhány fotó a kertről, ahonnan a finom körték is származnak:
Zsámbék 

Az alanyok, akik a körtepálinkához, ill. ahhoz előkészített cefréhez kellettek. Persze darázs nélkül. :)


Talán sosem termett ennyi körte ezen a fán, pedig már nem fiatal fa. Mikor én gyerek voltam már akkor is öregnek számított. :)



A körteszedést segítő csapat legapróbb tagjai;
unokaöcsém, unokahúgom, keresztfiam, és a nagy fiam: Bence, Jázmin, Gergő és Beni
Gyerekkoromban mennyit játszottam ezen a fán. Ott volt a lakásom. :)


És néhány virág is a kertből:




Érik a szőlő, hajlik a vessző...
Egy talány a végére: egy fürtön belül érett, félig érett és teljesen éretlen szőlőszemek, néhány elfonnyadt vagy be sem érett szőlőszemmel kísérve. Rejtély ez hogyan jött össze így! :)



2 megjegyzés:

Zita írta...

Nagyon finom lehet ez a torta! El is mentem a receptet!

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm Zita! Nagyon örülök, hogy tetszik! :)