2013. július 19., péntek

Fahéjas-mákos banánkenyér ribizlivel


Egy jó kis tömör, kissé nedves bélzetű gyümölcskenyér sok-sok mákkal, némi kókusszal és a savanykás ribizlivel. Szerintem nagyon finom lett! Érdemes hűtőben tartani, mert pont a magas nedvességtartalom és persze a benne lévő gyümölcs miatt is ebben a melegekben hamarabb megromolhat. 

Hozzávalók:
  • 3 banán (30 dkg gyümölcs héj nélkül mérve)
  • 5 tojás
  • 10 dkg eritrit vagy xilit
  • 10 dkg kókuszolaj
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 15 dkg darált mák
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 3 dkg lenmagliszt
  • kb. 15-20 dkg ribizli
  • 2-3 evőkanál kókusztej
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon), egy hosszúkás, téglalap formájú kenyérsütő formát pedig béleljünk ki sütőpapírral. Egy tálban keverjük össze a mákot, a kókuszreszeléket, fahéjat, lenmaglisztet és óvatosan adjuk hozzá a leszárazott, megmosott, szárazra törölt ribizliszemeket is. A banánt turmixoljuk le. A tojást kezdjük habosra verni a választott édesítővel, majd pár perc után keverjük hozzá a kókuszolajat is, és a banánt is. Végül adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, óvatosan, de alaposan keverjük össze (a ribizli miatt), ha szükségesnek érezzük, lazítsuk egy kevés kókusztejjel a tésztát, majd öntsük a sütőformába, egyengessük el, és az előmelegített sütőben kb. 50-55 perc alatt süssük meg. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni, a sütőpapírt is eltávolítva róla. Kb. 1 cm vastagon szeletelve tálaljuk.

Tipp:
Piros ribizli helyett használhatunk hozzá fekete ribizlit, áfonyát is akár.





Nincsenek megjegyzések: