2013. május 24., péntek

Tavaszi menü


Ez egy amolyan low carb, vagyis alacsony szénhidráttartalmú ételsor, ami nekem nagyon ideális menü (most), persze másnak is, hiszen nem kell szénhidráttal tömnünk magunkat, hogy jól lakjunk.  Még jobb lenne, ha tejtermékmentes is lenne a desszert, de most nem fogok kardomba dőlni, hogy nem az lett az alapanyag hiánya miatt... ;) Tudom, akkor minek ettem és készítettem? Hát csak, mert! A krém készülhetett volna pl. avokádóval vagy kókuszkrémmel is, de majd legközelebb. Alig múlt 5 hónapos fiacskám anyatejes táplálása miatt én így is hónapok óta igencsak mellőzőm a tejtermékek fogyasztását, így néha-néha azért megengedhetek magamnak egy kis "bűnözést". A feszes diéta huzamosabb megtartása egyébként sem az én asztalom. Mondom ezt kb. 30 évnyi diéta után... Hahaha... Élni (is) tudni kell! Ennyi! ;) Folyton lemondani mindenről meg nekem nem olyan mókás... Szeretek veszélyesen (is) élni! :)



Csőben sült baconös-sajtos-tojásos csirkemell, libazsíron sült fokhagymás-petrezselymes gombával
Hozzávalók (kb. 4-5 személyre):
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 1,5 csirkemell filé (kb. 80 dkg)
  • 1-2 evőkanál libazsír
  • 10 dkg reszelt kemény sajt  (pl. fehér cheddar, parmezán stb.)
  • 4 nagy tojás 
  • só, frissen őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk, fűszerezzük kevés sóval, borssal és egy kevés libazsíron elősütjük. Elég csak fehéredésig sütni, nem kell megpirulnia. Egy hosszúkás (kenyér)sütő formát kibéleljük a szeletelt baconnel, majd beletesszük a csirkemellkockákat. A tojásokat elhabarjuk, picit fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, hozzákeverjük a reszelt sajtot, majd ráöntjük a csirkére. A bacon szeletek lelógó részét ráhajtjuk a tojásos csirkére, az előmelegített sütőbe toljuk, majd kb. 45-50 percig sütjük, amíg szépen megpirul mindenhol. Szeletelés előtt kicsit lehűtjük, így könnyebb lesz bánni vele. Hidegen is nagyon finom, pl. tökmaggal, napraforgómaggal megszórt salátával salátával tálalva.

A körethez:
  • kb. 1,5 kg csiperke gomba
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • libazsír
  • 4-5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
A gombákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőben több részletben kisütjük (így jobban átsül, nem csak párolódik). Sütés közben ízesítjük összezúzott fokhagymával, borssal, majd tálalás előtt sózzuk és friss petrezselyemmel szórjuk meg.




Csokoládékrém eperrel
Hozzávalók (5 kis pohárnyi adaghoz):
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 100 g étcsokoládé (min. 70 %-os)
  • 1 evőkanál kakaópor
  • ízlés szerint xilit, eritrit vagy szaharin alapú édesítőszer
  • A tálaláshoz: apróbb szemű szamóca, vagy kisebb darabokra vágott eper, menta- vagy citromfűlevelek, kókuszreszelék
A csokoládét felolvasztjuk, félretesszük hűlni. A tejszínt kemény habbá verjük. A kihűlt csokoládét habverővel hozzákeverjük a kakaóval és az édesítővel a mascarponéhez, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. A megmosott, zöldjétől megszabadított eperrel együtt kis poharakba rétegezzük. Tetejét kókuszreszelékkel és eperrel díszítjük. Esetleg lehet csokoládéforgácsokkal is. Jól lehűtve tálaljuk.




Az ital egyszerű bodzaital, amit xilittel, eritrittel is elkészíthetünk. Az 5 literes befőttesüvegbe tegyünk bőven bodzavirágot, néhány citromkarika hozzá, ízlés szerint az édesítőanyag, amit vízzel felforralunk és némi citromsavat is adunk hozzá, majd ezt a befőttesüvegben lévő virágokra öntjük, lefedjük és 1-2 napig állni hagyjuk. Szűrés után fogyaszthatjuk is az üdítőitalunk. Az intenzitása attól függ mennyi édesítőanyagot és virágot tettünk hozzá, ennek megfelelően kell tehát hígítani. Érdemes egy kis gyógyszertárban kapható aszkorbinsavat is hozzátenni még, ami a C-vitamin tartalomnak is jót tesz.



A fotón az édes kis sárga virág erdei aggófű. Nem, ez nem ehető alkatrészként került rá. Csak megláttam a teraszunkon a kihalóban lévő tuja tövében nőni és gondoltam jól mutat majd a képeken. :)

4 megjegyzés:

Erika írta...

De guszta képsor, akkorákat nyeltem!
Nagyon finom menü!:)

Ildinyó írta...

Kedves Erika!
Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm szépen! :)

Rita írta...

Bár két hét totális megfázás után sajnos ízeket nem érzek, de a férjem szerint nagyon finom volt:)

Ildinyó írta...

Kedves Rita!

Jobbulást kívánok! Hasonló cipőben jártam én is nemrég ízlelés terén... :/ Átérzem!
Nagyon örülök, hogy ízlett legalább a férjednek! :)