2013. április 25., csütörtök

Kakaós szuflé epersorbettel



Gyors és egészséges desszert, ha már itt ez a jó idő és még az eper is. Az epret most ajándékba kaptuk és egész finom volt, de gondoltam ilyenkor azért még jobbat tesz neki egy kis fagyasztás és ízturbózás. Ne féljünk a balzsamecettől, mert nagyszerűen feldobja, elmélyíti és intenzívebbé teszi az eper ízét. A szuflé pedig lehet, hogy nem a legpontosabb a sütire, de leginkább arra hasonlított, így bátorkodtam így elnevezni. Gyönyörűen felfújódik egyébként, csak éppen én ezt tegnap sütöttem és a maradékból fotóztam ma, ezért ilyen kis lapos. De mindegy, mert a lapossága és a másnapossága a jó ízén mit sem változtatott. Nagy fiam legalábbis így is hatalmas örömmel nyomta be reggel. Meg én is a fotózási alanyt a hideg sorbettel. :)
És csak halkan jegyzem meg, de ez a finomság búzalisztmentes. Tejtermékmentes is lehetne, ha nem vaj került volna bele, hanem mondjuk kókuszolaj (abból szerintem kicsit kevesebb is elég lenne)... :) 

Hozzávalók:
A süteményhez:
  • 2 közepes méretű alma
  • 3 nagy tojás
  • 4 evőkanál xilit
  • 150 g vaj + egy kevés a formák kikenéséhez
  • 3 púpos evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál lenmagliszt
  • 2 evőkanál darált mandula
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
A sorbethez:
  • 1 kg eper
  • ízlés szerint méz
  • kb. 2 evőkanál erdei gyümölcsös balzsamecet
A sorbet elkészítése:
Az epreket pár órával a szuflé készítése előtt mossuk meg, vágjuk le a zöldjét, majd daraboljuk fel, tegyük egy műanyag dobozba és fagyasszuk meg. Nem kell kőkeménynek lennie. Turmixoljuk össze ízlés szerint mézzel és a balzsamecettel, majd tegyük vissza még egy kicsit a fagyasztóba, majd tálalás előtt legalább 10 perccel előbb vegyük ki. De akár le is turmixolhatjuk újra, hogy még krémesebb és simább legyen.
A szuflé elkészítése:
A vajat olvasszuk meg, tegyük félre hűlni. Közben kenjünk ki szuflé formákat vajjal. 12 kicsi, vagy 6-8 normál méretű formára lesz szükség. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok). 
Az almákat pucoljuk meg, vágjuk kockákra és tegyük egy turmixba. Adjuk hozzá a tojásokat, majd kezdjük el simára turmixolni. Szép lassan adjuk hozzá a vajat, majd a többi hozzávalót is és turmixoljuk még kb. 1 percig. Adagoljuk a formákba, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig. Sütőtől is függ az idő, ill. attól, hogy lágyabban, vagy teljesen szilárdan szeretjük a közepét. A felfújtat a sorbettel tálaljuk.

Tipp:
Az eper helyett használhatunk mangót is vagy szezonban pl. áfonyát, málnát, szedret is, és tehetünk hozzá akár pár evőkanál sűrű kókusztejet is


1 megjegyzés:

Ibolya Janko írta...

nagyon guszta!

www.beautyandfashion-makeup-blogspot.com