2013. március 29., péntek

Két finomság húsvétra: Mézes zserbó és sonkás-pesztós pálmalevél



Két ajánlat húsvétra. Egy édes és egy sós. Igazi finomságok!  mézes zserbó igazi klasszikus. A receptek a márciusi Kifőztük magazinban jelentek meg, melyből már letölthető a következő szám is. Én most húsvétra nem fogok ilyeneket készíteni, de helyette előreláthatólag lesz mandulás sárgarépatorta, liszt nélküli kakaós piskótatekercs, túrós pogácsa, meg lehet, hogy valami mákosat is bevetek. Legalábbis azt hiszem, de majd meglátjuk. :) 

Mézes zserbó
Hozzávalók 33x32 cm-es tepsihez:
  • 50 dkg sima liszt
  • 6 dkg zsír
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 egész tojás
  • 4 evőkanál folyékony méz
  • 4 evőkanál tejföl
A krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál búzadara
  • néhány evőkanál baracklekvár
A tetejére:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fokra). Egy tepsi hátlapját vagy egy sütőlemezt  zsírral vagy vajjal megkenünk. A lisztet átszitáljuk a porcukorral és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk a zsírral és a vajjal. Hozzáadjuk hozzá a kissé elhabart tojásokat, a mézet és a tejfölt, majd jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, és kb. fél órára félretesszük pihenni. Négy egyenlő részre osztjuk, egyforma téglalapokat nyújtunk, majd az előkészített tepsin egyenként, kb. 10 perc alatt aranysárgára sütjük mindegyiket. Vigyázzunk, mert a mézes tészta hamar megsül és megbarnul! A lapokat hagyjuk kicsit hűlni, majd megtöltjük az alábbi krémmel.
A vajat alaposan kikeverjük a porcukorral. A búzadarát a vaníliával elkevert tejben pár perc alatt megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a vajas krémhez. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat, melyekre előtte egy kevés baracklekvárt kenünk. 
Az étcsokoládét az olajjal együtt megolvasztjuk, majd a felső lapot egyenletesen bevonjuk vele, és hagyjuk megdermedni. Hűvös helyre tesszük, ahol a lapok 1-2 óra alatt megpuhulnak. Kisebb szeletekre vágva tálaljuk.


Sonkás-pesztós pálmalevél
Hozzávalók:
  • 50 dkg leveles tészta
  • 5 dkg vékonyra szelt feketeerdei sonka
  • 6 evőkanál pesztó
  • kb. 10 dkg parmezán sajt
  • 5-6 darab olajban eltett aszalt paradicsom
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sonkát és az aszalt paradicsomot felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. A leveles tésztát kettévágjuk, lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a pesztó felével, majd megszórjuk sonkával, aszalt paradicsommal és sajttal. Ezután mindkét oldalról felcsavarjuk úgy, hogy félúton találkozzanak, majd 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is. Az előkészített tepsikre tesszük a pálmaleveket, majd a süteményt, tepsinként kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük. Kihűtjük, majd tálaljuk.



2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon tetszik a mazsolás túróval töltött almád, egyszer ki fogom próbálni.
Szimpatikus a kávés-mandulás piskótád is, és a mostani posztodban írt két sütemény is tetszik. A mézes zserbót én is sütöm időnként, de a sonkás-pesztós pálmalevelet nem ismerem.
Izgalmas süti, de nincs most aszalt paradicsomom.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Ildinyó írta...

Kedves Marisz!
Örülök, hogy tetszik! Nagyon szépen köszönöm! :) A húsvéti jókívánságot is köszönöm, így utólag is (bocsánat, hogy csak most reagáltam rá). :)
A pálmalevél szerintem jó aszalt paradicsom nélkül is szerintem, az csak egy extra dolog hozzá, de nem mérvadó az íze.