2013. február 27., szerda

Kókuszos-csokoládés sütemény (lisztmentesen)


Egyre többször készítek itthon házi kókusztejet és sokszor agyalok azon is, hogy mihez használhatnám fel a kiáztatott kókuszreszeléket, amit nem szívesen dobok ki sosem. Érthető módon, hiszen megmaradt a kókusz íze és nagyszerűen gazdagítja a süteményeket. Pl. ezt a lisztmentes csokoládés süteményt. Kísérleti jelleggel készült, de azt hiszem még jó párszor visszatér. Olyan jó csokis és szájban olvadós. Az sem zavar, hogy a kókusz miatt egy picit "morzsálódósabb", mert ha hűtőben tartjuk, jó hidegen remekül szeletelhető lesz.

Hozzávalók:
  • 20 dkg étcsokoládé (legalább 60 %-os)
  • 10 dkg vaj (vagy kókuszzsír)
  • 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 6-8 evőkanál xilit (ízlés szerint, vagy eritrit)
  • 1 adag kiáztatott kókuszreszelék alaposan kinyomkodva és sütőben kissé kiszárítva (lásd a fenti linken a kókusztej receptet, amihez 20 dkg kókuszreszeléket áztatunk be)
  • 6-8 tojás (hattal készítettem, így is működik, de nyolccal talán még jobb lehet)
A csokoládét olvasszuk meg, keverjük hozzá a vajat és tegyük félre kicsit hűlni. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen sütöttem 160 fokon), egy kb. 28x35 cm-es (vagy valamivel kisebbet) tepsit pedig béleljünk ki sütőpapírral. A kihűlt csokoládéba gépi habverővel keverjük bele a kakaóport, a xilitet és egyenként a tojásokat is, forgassuk bele a kókuszt is, majd simítsuk az előkészített tepsibe és süssük kb. 30 percig. Hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe és pár óra hűtés után szeleteljük (csak azért, mert így könnyebb lesz). Tálaláskor kakaóporral is megszórhatjuk.





Nincsenek megjegyzések: