2012. december 22., szombat

Almás-tejszínes csirkeleves

És van fotó is most már :)

Nem szokásom fotó nélkül közzé tenni receptet itt a blogon, de ez a leves annyira finom, hogy muszáj lesz kipróbálnotok most az ünnepek során. Ill. volt fotó róla, csak sajnos egy géphibásodás közben elveszett az eredeti még annak idején. A recept még a Kifőztük Magazin 2010-es karácsonyi különszámában jelent meg részemről, és azóta is gyakran került nálunk terítékre. Pl. most karácsonykor is már előre kérte a Másik Felem, hogy ilyen leves mindenképpen legyen. A fotót  pedig ígérem, hogy pótolom majd, de addig is jöjjön az egyszerű, ám annál finomabb leves receptje. 

Hozzávalók:
A húsleveshez (alapléhez):
  • 1 db csontos-bőrös csirkemell (kb. 60 dkg)
  • leveshús vegyesen (2 szárny, 3-4 nyak, 1 hát, máj)
  • 5 közepes méretű sárgarépa
  • 4-5 közepes méretű fehérrépa
  • 3 közepes méretű burgonya
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, egész bors (kb. 15 szem)
  • 1-1 evőkanál szerecsendió-virág és sáfrányos szeklice
  • 1-1 csokor zeller és petrezselyemzöld
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika (egészben)
Az összeállításhoz:
  • a levesben főtt hagyma és fokhagyma
  • 1 púpos evőkanál vaj
  • kevés olaj
  • 2 közepes méretű alma
  • a levesben főtt csirkemell
  • 200 g tejszín (azaz 1 kicsi dobozos)
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • kb. 1,8 liternyi húsleves (ha nem lesz ennyi pont, vízzel pótoljuk)
  • frissen reszelt szerecsendió és őrölt bors (lehet fehér is, de vegyeset is használhatunk, vagy zöldet)
Az alapléhez, ill. húsleveshez a zöldségeket, húsokat megtisztítjuk, megmossuk. Egy nagy fazékba vagy kuktába helyezzük őket úgy, hogy a húsok kerüljenek alulra, közé a fűszerek, majd a tetejére a nagyobb darabokra vágott zöldségek. Felöntjük kb. 2 liter hideg vízzel, sózzuk, majd nagyon lassú tűzön puhára főzünk mindent. Ha elkészült, kiszedjük belőle a zöldségeket és húsokat, félretesszük és átszűrjük a levest. A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst pedig falatnyi kockákra vágjuk. A levesben főtt hagymát felaprítjuk. A fokhagymát is (ha nem főtt szét) óvatosan szedjük ki a levesből. 
A leves elkészítése:
Az almákat megtisztítjuk és ugyanakkora darabokra vágjuk, mint a csirkemellet. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat kevés olaj hozzáadásával, kissé megfuttatjuk rajta a főtt hagymakockákat és a fokhagymát. Hozzáadjuk az almakockákat, majd fedő alatt pár percig együtt pároljuk. Felöntjük a meleg húslevessel és majdnem teljesen puhára főzzük benne az almákat. Közben kevés reszelt szerecsendióval és borssal ízesítjük. A tejszínben csomómentesre keverjük az étkezési keményítőt. Ha az alma már puha, hozzáadjuk az csirkemellkockákat is, majd behabarjuk a levest a tejszínnel. Egyet még forralunk rajta és el is készült. Kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsük utána sóval, borssal. Tálaláskor pedig reszeljünk még rá kevés szerecsendiót. Hidegen és melegen egyaránt finom ez a leves, bármilyen meglepő (készült már nyáron is, csak ezért tudom :) )

Tipp:
Ha előző nap készítjük el az alaplevet, vagyis a húslevest és hidegen vágjuk fel a húst, egyszerűbb dolgunk is lesz, és a húst is szebben tudjuk majd kockára vágni. Ekkor a levest zsírtalaníthatjuk is.
A levesben főtt zöldségekből készíthetünk sült húsok mellé köretet. Forró tejet, vajat adjunk hozzá, ízesítsük sóval, borssal, majd nagyjából törjük össze (csak úgy rusztikusan). 
Ha a zöldségeket apróra vágjuk és a kicsontozott, szintén apróra vágott húsokat hozzáadjuk (lehet 2 csontos-bőrös csirkemellet is használni a leveshez), hozzáadunk 1-2 kockázott, majd készítünk egy majonézes mártást (majonéz, tejföl, pici mustár, só, bors, kevés porcukor) hozzá és jól összeforgatjuk, máris egy finom salátát kapunk. Ehhez adhatunk még pl.  friss, aprított petrezselymet is akár. Nagyon finom lesz!



Nincsenek megjegyzések: