2012. október 13., szombat

Szülinapi menü


Úgy alakult, hogy a szülinapomon itthon maradtunk betegen a Kicsi ill. egyre nagyobb lovacskámmal (de semmi komoly, csak egy kis nátha). De enni azért mégis csak kell valamit még betegen is ugye. És hogy egy picit ünnepibb érzése legyen az embernek, vagyis nekem, az alábbi menüt készítettem el az épp itthon fellelhető hozzávalókból. Friss spenótom most véletlenül volt itthon, mert az én drága Keresztanyukámtól kaptam megint egy nagy zacskóval új-zélandi fajtából, és ebből került a levesbe egy kevés.
A torta is lényegében egy maradék felhasználás eredménye. Készítettem egy étcsokoládés-szilvalekváros tölteléket egy sütihez (Ezt is hozom később. A tésztája ugyanaz volt, mint a Segítsütis sütimnél.), de kicsit elszámoltam az adagot és miután nyers tojás is volt benne, nem szerettem volna csak úgy magában elnyalogatni az egyébként egyszerű, de roppant finom tölteléket Így gyorsan összedobtam inkább belőle egy tortát, hogy azért 1 szál gyertyát mégis csak elfújhassak (tudom, azt torta nélkül is lehet :))) ). Nagyon finom lett komolyan, és nagyon gyors volt tényleg. :)


Patisszon-krémleves új-zélandi spenóttal
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés frissen reszelt szerecsendió
  • cukor
  • kb. 1 kg patisszon (2 közepes méretű) meghámozva
  • 3 közepes burgonya
  • kb. 15-20 dkg friss spenótlevél (nálam új-zélandi)
  • 2,5 dl tejszín
  • kevés olaj
  • 2 evőkanál vaj
A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagyma felét, majd a szintén meghámozott, felkockázott burgonyát és pár percig fedő alatt így pirítjuk-pároljuk. Közben a patisszont is kimagozzuk, meghámozzuk, felkockázzuk, és ezt is hozzáadjuk a hagymás burgonyához, majd pár perc párolás után felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi az egészet. Sózzuk, borsozzuk, ill adjunk hozzá kb. fél teáskanál cukrot (ízfokozóként működik), majd tegyünk rá fedőt és főzzük puhára. Ha elkészült, adjuk hozzá az alaposan megmosott, felcsíkozott, vastagabb szárától megszabadított spenótlevelet is, és pár percig még főzzük. A maradék fokhagymát zúzzuk össze, keverjük a tejszínbe, öntsük  hozzá a leveshez és forraljunk egyet rajta. Tegyük hozzá a vajat és kevés frissen reszelt szerecsendiót is, végül turmixoljuk az egészet krémesre és simára. 

Tipp:
Mi most magában ettük, de tálalhatunk mellé fűszeres, pirított kenyérkockákat vagy pl. akár apró kis zöldfűszeres túrógombócokat.
A túrógombóc receptjéhez ötletet itt találtok, amihez most friss, aprított zöldfűszert lehet adni:
http://ildinyo.blogspot.hu/2009/12/paradicsomleves-ahogy-az-olasz.html.
Ill. itt is találtok ötletet a levesbetétre (a legutolsó kép fölött található az ötlet) :
http://ildinyo.blogspot.hu/2012/03/porehagymas-burgonyaleves-es-turos.html


Tejszínes sütőtökkrém sült fekete-erdei sonkával
Hozzávalók:
  • 40 dkg sült sütőtökhús
  • 2 bő evőkanál vaj
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 2,5 dl tejszín 
  • só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg szeletelt fekete-erdei sonka
  • A tálaláshoz: narancsos balzsamecetkrém, ill. lásd a lenti tippet
A sonkaszeleteket egy teflonos serpenyőben mindkét oldalukon ropogósra sütjük, majd félretesszük és melegen tartjuk. Közben a tejszínt felforraljuk kevés sóval. A sonkából kisült ill. visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a vajat, felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet is és alaposan átkeverjük, majd pár pillanatig pirítsuk. Folyamatos kevergetés közben öntsük fel a tejszínnel, majd pár perc alatt sűrítsük be az egészet. Adjuk hozzá a még meleg sütőtökhúst, majd botmixerrel turmixoljuk simára és utólag még ízesítsük, ha szükséges. 

Tipp:
A díszítés nálam most nem más, mint narancsos balzsamecetkrém, amiből pöttyöket nyomtam a sütőtökkrémre és fogpiszkálóval csíkot húztam végig rajta, ettől lettek szívecske formájúak a pöttyök.
Tálalhatunk még mellé lilahagymalekvárt is, amit én is szerettem volna, csak már időm nem volt rá.
A lilahagymalekvár receptje itt található meg:  
Szilva- és narancslekváros-étcsokoládés torta fahéjas-gyömbéres tejszínnel, étcsokoládé reszelékkel és kandírozott gyömbér darabokkal

A tésztája a lenti linken megtalálható bűnmentes brownie receptje alapján készült. A változtatás most csak annyi volt, hogy a szilvalekvár felét most egy megbontott üveg rumos-kókuszos narancslekvárral helyettesítettem, ill. a tésztába nem került kakaópor, valamint most kerek formában sütöttem meg kb. 30 perc alatt (tehát rövidebb ideig is sült, így még szaftosabb marad).

Hozzávalók:
A tészta recepje tehát a fentiek szerint:
A krém:
  • 200 ml tejszín
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 tasak habfixáló (el is maradhat, de így azért fixebb az eredmény ;) )
A tejszínt verjük habbá a fenti hozzávalókkal, majd halmozzuk a kihűlt tortalap tetejére és díszítsük a lenti hozzávalókkal.
A díszítéshez, tálaláshoz:
  • őrölt fahéj, kandírozott gyömbér darabokra vágva, étcsokoládé reszelék





3 megjegyzés:

Barbi írta...

Nagyon finom, könnyű menü és persze csodás fotók!
Boldogságos születésnapot még egyszer és remélem már kifelé ballagtok a betegségből! :)

Erika írta...

Én is Boldog szülinapos lennék , ha ilyen tortát ehetnék!:)

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm Barbi! Nagyon örülök, hogy tetszik! :)
Igen, már alakulunk, csak egy kis nátha (volt). :)))

Erika :))) Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm! :)