2012. október 18., csütörtök

Pasta alla Boscaiola, az egyik legfinomabb tésztaétel


Ez tényleg az egyik legfinomabb tésztaszósz és nem is kell hozzá túl sok minden. Tészta alla Boscaiola, vagyis tészta sonkás-gombás-tejszínes mártással. Évekkel ezelőtt nagyon sokat, vagyis sokszor ettünk ilyet az egyik kedvenc és szívünknek nagyon kedves étteremben. Másik Felem hatalmas örömmel fogadta, hogy ismét készítettem ilyet. És most végre meg is örökítettem és közzé is teszem, hogy ti is kipróbáljátok, ha esetleg még nem hallottatok róla. Íme, ahogy én készítem:

Hozzávalók (4 személyre):
  • 40 dkg száraztészta (pl. spagetti, fetuccini, penne, sardi gnocchi tészta -  ez utóbbi látható nálam most)
A mártáshoz:
  • 1 nagy hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 100 g vékonyra szeletelt füstölt sonka (nálam fekete-erdei, ezzel nagyon-nagyon finom)
  • 400 g gomba 
  • 500 ml tejszín
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál vargánya por
  • 1 csokor petrezselyem
  • A tálaláshoz: parmezán sajt, aprított petrezselyem, frissen őrölt bors
A tésztát főzzük ki al dente, sós vízben, és közben készítsük el a szószt a lentiek szerint. 
A sonkát csíkozzuk fel, a gombát tisztítsuk meg, vágjuk félbe és karikázzuk fel. Egy nagyobb teflonos serpenyőbe öntsünk kevés olívaolajat és melegítsük fel alaposan. Süssük ki rajta a sonkát, majd szedjük ki egy tányérra és tegyük félre. A fennmaradó zsiradékon két részletben süssük ki a gombát, de közben ne sózzuk, csak borsozzuk kissé. Ha elkészült, a gombát is tegyük félre, majd a serpenyőbe öntsünk még kevés olívaolajat és süssük meg benne a megtisztított és felaprított hagymát. Tegyük hozzá az összezúzott fokhagymát, pár másodpercig pirítsuk azzal is, majd öntsük hozzá a tejszínt. Szórjuk hozzá a vargányaport és az oregánót, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a kisütött sonkát és a gombát is, majd pár perc alatt forraljuk össze. Közben kóstoljuk és ennek megfelelően sózzuk és borsozzuk is. Vigyázzunk, mert a sonka is sós, ezért kell kóstolni mindenképpen. Utoljára a megmosott, felaprított petrezselymet adjuk hozzá, de ezzel már nem kell túl sokat főzni, inkább csak hagyjuk, hogy a forró szószban összeessen kissé. 
Végezetül a kifőzött tésztát keverjük hozzá a forró mártáshoz. Max. 1/2 dl tésztafőző vizet adhatunk még hozzá, hogy még szaftosabb legyen, de ennél többet ne, különben nagyon vizes lesz az egész. A fentiekkel tálaljuk ízlés szerint.

Tipp:
Ízlésünk szerint, bármilyen gombát használhatunk hozzá, lehet akár vegyesen is. Egyszerű barna vagy fehér csiperkével is nagyon finom lesz, de még jobbat tesz neki, ha ilyenkor használunk hozzá egy kis ízesebb gombafajtát is, pl. szárított vargányát adunk hozzá, egész vagy por alakban. Nagyszerűen feldobja.
És ez talán nem túl autentikus, de nagyon finom lesz, és pikánssá is teszi kicsit, ha megszórjuk tálalásnál egy kevés csilipehellyel is.
Sok recept használ hozzá paradicsomot is, de szerintem nélküle finomabb.
Tésztából is sokfélét választhatunk hozzá, de vegyük figyelembe, hogy mindegyik tésztaféle más mennyiségű mártást vesz fel, így ennek függvényében szaftosabb, vagy kevésbé szaftos lehet a végeredmény. De erre jó ötlet egy kevés tésztafőző vizet félretenni és ezzel szaftosabbá tenni egy kicsit a végeredményt.


1 megjegyzés:

Megyesi Eva Ildiko írta...

Kedves ötlet de egyszersmind merész is.Bizonyára ki fogom próbállni,de vagy fokhagymát,vagy hagymát használok majd hozzá.A kettő együtt is jó lehet,de nem akarom elrontani az ételem ilyen agyon-fűszerezésel.
Ha már gomba és spagetti,akkor legyen "Spaghetti alla funghi porcini"-ez egy igazi mennyei étel,szinte minden előkelő olasz étteremben pillanatok alatt tálalják.Nehezen,de sikerült egy híres séftől megtanulnom a receptet,melyet szeretettel ajánlok mindenkinek.Ha a vargányát íly módon készítik el,soha többé nem akarjak foghagymával/hagymával enni.
-Megfőzöm a spagettit(7perc !),a friss vagy szárított vargányát kissebb darabokra szelem-a szárított vargányát szűrőbe téve folyó víz alatt lemosom és 5 percig hagyom egy pohár vízben állni,majd a vízzel együtt ráöntöm egy olvasztott teavajra(a márkás vajjal finomabb!)-ha a gomba friss,rádobom az olvasztott vajra,és egy pohár vízzel felöntöm,ízlés szerint sózom.10-17 percig főzöm,ha már puha a gomba,ráöntök egy 250gr.20%-os minőségi tejszínt,kavargatva főzöm míg besűrűsödik.(A spagettit nem szabad lemosni,mert össze ragad!!!)
Tálaláskor öntöm rá a gombás szószt a spagettire,bőven megszórom apróra reszelt olasz kemény sajttal,a tetejére frissen darálok kevéske borsot.
Olíva olajjal el lehet rontani a vargánya illatos zamatának kiteljesedését.
Az ízeket fokozni reszelt szarvas gombával vagy akar keves szarvasgomba ízesítésű olaj hozzáadásával(a vajhoz)lehet,de akar a spagettit is meg lehet vele locsolni,miutan leszűrtük.
Ezt a receptet készítettem el egy olyan személynek,aki soha nem evett gombát..azóta imadja,és szerinte is a vargánya mennyei ízei így élvezetes.
Sok sikert kívánok ezzel a recepttel.