2012. július 14., szombat

A hétvégi kánikulai menüből néhány finomság: babfasírt és kivisorbet



Jókor jövök vele, mi? Kánikulai menü. Mikor már itt az elviselhető idő. De múlt hét végén még nagyon meleg volt, és én elfáradtam. Vagyis nem nagyon volt kedvem túl sok időt tölteni a konyhában és főzöcskézni, így az alábbi egyszerű, kevés "tűzhely mellett állást" igénylő mensüsort találtam ki. Mert enni azért csak kell valamit ilyenkor is.
És amit gyorsan összedobtam:
Előétel: Főtt kukorica
Főétel: Paradicsomos pita babfasírttal és tzatzikivel
Desszert: Kivi sorbet

Ebből ami lényeges, ill. aminek a receptjét hozom, és ajánlom figyelmetekbe az a babfasírt és a kivi sorbet. Mindkettő egyszerű, és nagyon finom!
Amúgy nyilván a legegyszerűbb menü a fenti. :) A kukoricát csak meg kell főzni és kész. Olvaszthatunk hozzá egy kis vajat és megszórhatjuk chilivel vagy petrezselyemmel is akár. A pita most bolti volt. Most már eszem ágában nem volt bekapcsolni a sütőt (nem úgy, mint előtte hétvégén: http://ildinyo.blogspot.hu/2012/07/hetvegi-falatozas.html ), pedig terveztem múlthét végére is egy falatozós estet a nővéremékkel. Szóval bóóti volt a pita. Én még az Aldiban vettem. De ha magunk készítjük, semmiből nem tart a pita dagasztásánál hozzáadni egy kis késes aprítóban krémesre-darabosra dolgozott aszalt paradicsomot és némi zöldfűszert ízlésünk szerint. Ebben kakukkfű volt azt hiszem. A tzatziki - vagyis ez inkább a "magyarosabb" tejfölös-joghurtos-fokhagymás uborkasaláta sem egy bonyolult étel, amit én most egy kis szárított bazsalikommal dobtam fel az elmaradhatatlan fokhagyma mellett, és még hozzálöttyintettem némi olívaolajat is.
Elsőként a kivi sorbet receptjét hozom, mert ezt már előző este is el lehet készíteni.

Kivi sorbet
Hozzávalók (kb. 1 literes dobozhoz elegendő):
  • 250 g cukor (ízlésünk szerint és attól függően adagoljuk, hogy mennyire érett, édes a kivi)
  • kb. 1,1 kg kivi
  • 1 citrom leve 
A cukorból 2 dl víz hozzáadásával főzzünk cukorszirupot úgy, hogy a forrástól számítva kb. 5-10 percig gyöngyöztetve főzzük. Közben a kivit pucoljuk, alaposan mossuk meg, majd turmixoljuk le, és a 2/3-át passzírozzuk át. Azért így, mert rájöttem, hogy a kivi maggal az igazi bizony. Ha egy darab mag sem marad benne, semmi poén nincs benne. :) Tényleg! Persze ha úgy szeretnénk, megszabadíthatjuk az összes magtól. Szóval miután kész a cukorszirupunk, hűtsük langyosra, adjuk hozzá a kivipürét, a citromlevet és turmixoljuk át még egyszer, majd tegyük a fagyasztóba. Ahogy elkezdett fagyni, keverjük át néhányszor botmixerrel vagy villával.
Hogy őszinte legyek volt olyan, hogy én csak kb. 2x kevertem át villával és teljesen jó állaga lett úgy is (sőt, a fenti is ilyen a fotón).


Babfasírt
Hozzávalók:
  • 1 kicsi vörösbab konzerv
  • 1 kicsi fej lilahagyma apróra vágva, vagy kevés fokhagyma (de el is maradhat)
  • 1 csokor petrezselyem
  • kevés só, frissen őrölt bors
  • 1 tojás
  • kb. 10-12 bő evőkanál zabpehely
  • A sütéshez kevés (olíva)olaj
A babot lecsöpögtettem, levét felfogtam. Egy késes aprítóba tettem a petrezselymet és előbb azt dolgoztam apróra, majd hozzáadtam a babot is, végül a zabpelyhet, a tojást és kevés sót, borsot is, ill. néhány kanállal a babkonzerv levéből is adtam hozzá. Félretettem rövid időre, hogy a zabpehely kicsit meg tudja szívni magát a nedvességgel, és ne legyen olyan lágy a massza. Végül serpenyőben felhevítettem az olajat és kis kupacokat tettem bele, majd mindkét oldalukat megsütöttem, végül papírtörlőre szedtem.
A langyos pitával, hideg tzatzikivel és paradicsommal tálaltam.


  

4 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Engem nem érdekel, hogy lehűlt az idő, ez király menü!

Ildinyó írta...

Katuci
:)) Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm! :)

Katucikonyha, írta...

Most néztem vissza a bab miatt. :-) Teljesen véletlenül, de pont ez lett a vasárnapi menü. .-) A babfasírt, mint már jeleztem, király!!! :-) A sörbetet pedig azóta nem tudtam kiverni a fejemből, mióta láttam nálad ezt a képet. Elkészült, mondjuk a recept egy picit más, a megszokott arányaim szerint, de gondolom hasonló, és a lényeg: mindkettő állati jó a 40 fokban! :-)

Ildinyó írta...

Katuci
Ugye milyen király ez a fasírt, meg a sorbet is? Nagyon frissítő!
Nagyon örülök, hogy tetszenek! Köszönöm szépen, és azt is, hogy megírtad! :)