2012. június 13., szerda

Sajtos tortellini leves sült cukkinivel


Tegnap úgy átfagytam az egész napi rossz idő és eső miatt, hogy mire hazaértem a munkából, másra sem vágytam, csak hogy vacsorára valami finom melengető ételt, levest ehessek. Volt itthon egy zacskó sajtos tortellini, meg 2 cukkini, én meg gondoltam egyet, és készítettem belőle egy ilyen gyors leves szerű valamit. Azért csak levesszerű, mert annál sokkal sűrűbb, tartalmasabb és laktatóbb volt. És egy új felfedezés: Másik Felem nem nagyon csípi a cukkinit, de azt mondta, hogy így sütve nagyon finom, így készítsem majd mindig (neki). :) 
Akkora tányérral bevágtam belőle egyébként, és olyan nagyon jól esett. Bár ez betudható annak is, hogy eléggé éhes voltam. Ráadásul napok óta nem nagyon ettem normális kaját (csak főtt krumpli, pirítós, meg hasonló szépségek), ugyanis hétvégén elkapott egy rota vírus szerű valami... úgyhogy újabb 2 kiló mínuszba kerültem ennek köszönhetően...
 
Hozzávalók:
  • 2-3 közepes cukkini
  • 1 hatalmas fej hagyma (vagy 2 közepes)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 zöldség, vagy csirkehúsleves kocka, vagy vegyesen (szigorúan ízfokozó mentes ;), nálam DM-es Alnatura)
  • 1 csomag (250 g) sajttal töltött tortellini
  • A tálaláshoz: ízlés szerint reszelt sajt
A cukkiniket alaposan megmosom, végeiket levágom, majd felkarikázom. Én a sütőm grillezős részét használtam a sütéshez. Ehhez kibéleltem egy nagy tepsit alufóliával, a cukkiniszeleteket elrendeztem rajta, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olajjal (én oregánós olajat használtam most hozzá), és magas hőmérsékleten pár perc alatt megsütöttem mindkét oldalukat. De ízlés szerint süthetjük sima kontakt, vagy bármilyen grillsütőben (akár szabadtűzön is). 
A leveshez a hagymát, fokhagymákat megtisztítottam, a hagymát félbevágtam, felkarikáztam, majd kevés olívaolajon elkezdtem megdinsztelni. Picit sóztam, majd pár perc után hozzáadtam az összezúzott fokhagymagerezdeket is, borsoztam és ezzel is pároltam keveset. Felöntöttem kb. 2 liter forró vízzel, majd hozzáadtam a 2 leveskockát és még kevés sót. Amikor felforrt a leves, beletettem a tortellinit és megfőztem a csomagolásra írt idő szerint (nekem 16 perc főzés kellett, mert száraz, nem friss tésztás volt). Én a tortellinivel együtt belereszeltem egy darabka cheddar sajtot is még, mert épp volt a hűtőben egy darabka (ez is szépen belefő). Ha megfőtt a tészta, kóstoljunk utána, ill. attól függően pótoljuk a vizet, hogy sűrűbb, vagy inkább levesesebb végeredményt szeretnénk. Tálaláskor rakjuk a leves tetejére a sült cukkiniszeleteket, borsozzuk is egy kicsit, és szórjunk rá reszelt sajtot.

Tipp:

Apróra vágott, friss zöldfűszerrel is megszórhatjuk a tálalásnál. Pl.: petrezselyemmel, oregánóval vagy bazsalikommal stb.




3 megjegyzés:

Zita írta...

Egyszerű, de nagyszerű. Nem vettem még tortellinit, a tiéd milyen volt (márka, íz)?

Erika írta...

Nagyon gusztusos, kedvemre való falat:) Tetszik nagyon a deszka színe is:)

Ildinyó írta...

Zita
Igen, tényleg az. :)
Én most egy Pagani márkájú tortellinit használtam (http://www.tortellinipagani.com/), és azt hiszem még talán Pennyben vettem anno. Egész jó volt, bár a töltelék lehetett volna lágyabb kicsit (bár a frissben biztos másabb az is). 3 féle sajt volt benne egyébként: cheddar, danbo és gouda.

Erika
Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :)
Én is imádom ezt a színt egyébként. :)