2012. június 25., hétfő

Meggyes-csokis-nugátos muffin



Megint egy sütit hoztam. És megint egy meggyes sütit. De ígérem finom ez is. :) Hogy miért készült megint süti? Anyukám kedvéért, mert megkívánta és ezt vittük cserébe a finom vasárnapi ebédért. Hát nem fura? Anyukám nem is tudom hány tíz éve áll a konyhábaan, mindenféle ételcsodákat készítve. Remekebbnél remekebb torták, sütik, meg minden más kerülnek ki a kezei közül. A muffinak mégsem mer neki állni. Ez komoly! A világ egyik legegyszerűbb sütije, mégis számára valamiféle misztikum lengi körül... De hogy miért, azt nem tudom. Előbb neki áll mondjuk egy hatlapos süteménynek, mint ennek... Na, hát ezért sütöttem. Mert ő azt mondta: szeretett volna sütni és enni, én pedig teljesítettem a vágyát.
A fotók is nagyon egyszerűek - mert kutyafuttában készültek, ezért is dobtam fel egy kis plusz fotóval -, és a süti is nagyon puritán kinézetű lett most, de a finomságából ez mit sem von le.

Hozzávalók (12 db muffinhoz és 2 db mini kuglófhoz):
  • 220 g sima liszt
  • 60 g étkezési keményítő (ettől légiesebb lesz)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 100 g nugátos csokoládé
  • 100 g vaj
  • 2 tojás
  • 1-2 teáskanál reszelt, cukrozott narancshéj
  • 120 g cukor
  • 8 evőkanál tejföl
  • kb. 250 g fagyasztott meggy (nekem most azt is kellett használni a mélyhűtőből, azért fagyasztott)
A csokoládét olvasszuk meg a vajjal együtt. A nugát miatt kicsit nehezebben olvad, de kevergessük kitartóan és el fog olvadni ill. keveredni szépen.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én 160 fokon légkeverésen sütöttem). A muffin sütőforma mélyedéseit béleljük ki papírral. A mini kuglóf formákat én kivajaztam, kiliszteztem.
A tojásokat habverővel keverjük ki jó habosra és világosra a cukorral, keverjük hozzá a langyosra hűtött vajas csokoládét, majd a narancshéjat is. Adjuk hozzá az átszitált ,száraz hozzávalókat, melybe belekevertük a meggyet is (így nem süllyed le a tészta aljára a gyümölcs), majd lágyítsuk a tejföllel a tésztát és keverjük jól el. Osszuk el az előkészített sütőformákba, majd süssük az előmelegített sütőben őket 20-25 percig (a kuglóf formában lévőt pár perccel tovább süthetjük).
Tipp:
Meggy helyett használhatunk sárga-, vagy őszibarackot is akár. A nugátos csoki helyett pedig sima tej-, vagy étcsokoládét, de az is jó megoldás, ha felesben kerül bele olvasztott kakaós mogyorókrém és étcsokoládé.
Eredetileg úgy terveztem, hogy a tetejére készítek egy kávés-étcsokis ganache-t, de erre már nem futotta az időmből. Ehhez felmelegítettem volna forróra 100-150 g tejszínt, hozzáadtam volna 100 g étcsokit és levéve a tűzről, kevergetve beleolvasztottam volna, közben hozzáadtam volna 1-1 evőkanál instant kávét és házi vaniliás cukrot is. Hagytam volna kissé kihűlni, majd habosra kevertem volna habverővel és szép kis kupacokat nyomtam volna a muffinok tetejére, végül díszítésként 1-1 szem meggyet is nyomtam volna még a csúcsokra. És így akkor már akár cupcake-ek vagy minitorták is lehettek volna akár. :)







2 megjegyzés:

Évi írta...

Kedves Ildinyó!

Köszi a receptet nagyon finom volt,de a tejszínt felmelegítettem és aztán egyáltalán nem lehetett felverni úgyhogy az pocsékba ment. Szóval, aki csinálja és olvassa a kommentet, az ne melegítse a tejszínt semmiképp!

Ildinyó írta...

Kedves Bella!

Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! :)
A ganache recept egy általános recept. Ilyennel sok helyen találkozhatsz (pl. itt is írnak róla, tömören, de nagyon jól értelmezhetően: http://divany.hu/gasztro/2010/11/24/ot_csokis_recept_ami_nelkul_nincs_elet/ ).
Gondolom te is így készítetted, hogy a tejszínt forrpontig hevítetted, de nem forraltad, majd ráöntötted a csokoládéra, és kevergetve felolvasztottad (ekkor már nem kell melegíteni, a meleg tejszíntől megolvad a csoki). Ezután hagyni kell egy kicsit hűlni, és úgy felverni egy kicsit. Tejszínhab nem lesz belőle valóban így forralás után, de nem is ez a cél. Ahogy hűlni fog a krém, a csokitól úgy fog összeállni az egész és "megdermedni". A felverés csak ahhoz kell, hogy kicsit könnyedebb legyen az állaga. Sajnálom, hogy nem sikerült, nem tudom így sajnos megmondani, mi lehetett a gond, pedig egy jól működő dolog/recept ez. A ganache sűrűsége attól is függ egyébként, hogy mennyi tejszínt adunk a csokihoz. Sőt a csoki minőségétől is (kakaóvaj, szárazanyag tartalom, ilyesmi). Ez az arány, amit én megadtam egy lágyabb, de tartással rendelkező krémet kellett volna, hogy eredményezzen. Remélem azért megpróbálod majd még, mert biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog.