2011. szeptember 2., péntek

Számoljunk le a késztermékekkel! VKF 44. forduló

Kriszti, az á la carte kulinária blog írója a 44. Vigyázz Kész Főzz fordulóra egy remek, és igazán akutális témát talált. A téma - ahogy a címben is olvasható -, számoljunk le a késztermékekkel! Egyre többen, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra. De ennek nem csak abban kell(ene) kimerülnie, hogy azt mondjuk, akkor mától több zöldséget, gyümölcsöt eszem. A legfontosabb talán az lenne első körben, hogy megszabaduljunk az olyan élelmiszerektől, melyek tele vannak mindenféle mesterséges adalékanyaggal (vagy még rosszab esetben szinte csak abból állnak), ill. túlzottan sok cukrot, sót tartalmaznak. Előre látom, most sokan felsóhajtanak, hogy kinek van erre ideje. Kell, hogy legyen, hiszen előbb-utóbb - ha nem figyelünk oda miféle dolgokat viszünk be a szervezetünkbe -, megbosszulja majd magát ez a dolog. És akkor az értékes időnkent nem szórakoztató sütéssel-főzéssel tölthetjük, hanem az orvosi váróban. Allergia, elhízás, különféle keringési betegségek, rák, cukorbetegség és még ki tudja mennyiféle borzasztó nyavalya és betegség van, mely a rossz táplálkozás számlájára írható. A legnagyobb baj talán az, hogy az utóbbi években elhitették sok mindenkivel (még némelyekkel a szüleink korosztályából is), hogy főzni bonyolult, és csak rettentően időigényes dolog lehet, rendkívül nagy kockázatokkal. Hiszen segítség nélkül már nem is sikerülhet jól egy főzelék, nem lehet elég ízes a hús csak önmagában a fűszerektől, zselésítő anyag, bőrkepép és ízfokozó nélkül pedig már nem is lehet finom egy májkrém... És még sorolhatnám, de nem lenne hamar vége! Az egészségesebb alternatíva mindenre meg van szinte, csak az igény kell, hogy meglegyen arra, hogy inkább azt fogyasszuk. Elámulok, amikor azt látom, hogy velem egykorú hölgyek/asszonyok/anyák(!!!) nem tudnak szinte semmit megfőzni anélkül, hogy valami zacskós alapanyagot ne használnának fel hozzá. Nem tudnak egy alapvető főételt megfőzni, teszem azt egy főzeléket sem. Sőt, azt sem tudják mi fán terem a rántás és a habarás. Én megértem, őszintén, ha valakit különösebben nem izgat a főzés és nem érez arra különösebb indíttatást, hogy ételeket kreáljon. De az alapvető igény meg kell hogy legyen, hogy el tudja látni önmagát/családját porok és egyéb dolgok nélkül is. Itt vannak a remekebbnél remekebb gasztroblogok pl., meg a szakácskönyvek, újságok, amik nagy segítséget nyújtanak abban, ha valakinek nincs kedve új recepteken agyalni. És higgye el mindenki, az ételeket magunknak megfőzni remek és szórakoztató dolog, ami egyben kikapcsolódás is lehet sokszor. Íme néhány válogatott segítség az oldalról, kezdve egy roppant egyszerű, és igen hamar elkészíthető különleges májkrémmel vagyis májpástétommal a bolti változat helyett, amikbe ki tujda mit darálnak bele. Bízom benne, hogy akiknek szándékukban áll lecserélni a hasonló késztermékeket, segítségül szolgálnak majd az alábbi receptek.


Hozzávalók:
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 50 dkg csirkemáj
  • 5-5 dkg aszalt szilva és mazsola
  • 2 púpos evőkanál mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • só, frissen őrölt bors
A szilvát és a mazsolát beáztatom kevés vízbe (vagy egyéb alkoholos italba, lásd lentebb). A hagymát felkockázom, a csirkemájat mosás után feldarabolom, az esetleges zavaró részeket levágom. A vajból elveszek egy keveset (a maradékot a tumixolásnál adjuk hozzá), egy serpenyőben felolvasztom, majd megdinsztelem rajta a hagymát. Pár perc után hozzáadom a májat is, majd időnként átkeverve teljesen átsütöm. Kicsit borsozom közben, de még nem sózom. Egy késes aprítóba, vagy tumixgépbe (vagy botmixerrel is dolgozhatunk) rakok minden hozzávalót. A aszalt gyümölcsökről öntsük le a vizet, de még ne öntsük ki, mert a lazításhoz szükség lehet rá. Az egészet alaposan tumixoljuk le és kóstoljuk meg közben, hogy ízlésünknek megfelelő legyen a sózás-borsozás. Ha nagyon sűrűnek találnánk, keveset adjunk hozzá az aszalt gyümölcsök áztatólevéből. Alaposan hűtsük ki, majd kenyérre, briósra, kalácsra kenve tálaljuk.

Tippek:
Ha nem esznek belőle gyerekek, az aszalt gyümölcsöket nyugodtan áztathatjuk alkoholos italba, ill. a májhoz is adhatunk egy keveset belőle, még a sütés során. Ez lehet pl. vörösbor, konyak, Tokaji Aszú stb. Ha pedig ünnepivé, elegánsabbá szeretnénk varázsolni esetleg egy vendégsereg számára, készíthetünk a tetejére Tokaji Aszúból egy zselét is.


Íme még néhány kenyérre való kence/pástétom (a receptek a címekre kattintva érhetőek el).

  

 A zacskós változatok helyett néhány igazán egyszerűen elkészíthető leves.

A bolti, időnként agyoncukrozott müzlik és müzliszeletek helyett két házi változat, melyeket lehet szeletként is fogyasztani, de ha összemorzsoljuk őket, nagyszerű roppanós finomságok lesznek a reggeli tejbe, joghurtba (vagy ki mibe akarja, pl. a gyors poharas deszertek egyik alapanyaga is lehet akár).


Néhány egyszerű étel, a legkisebbeknek, akiknek sajnos szintén túl sok nem nekik való anyagokkal telerakott ételt adnak mostanában a szülők. És nem is gondolnak bele, mekkora károkat okoznak ezzel a fejlődésben lévő szervezetnek. Arról nem is beszélve, hogy mennyire el lehet így ferdíteni egy gyerek ízlését. Vagyis pont a természetes ízektől elszoktatni. 

Ezen a linken 4 finomság is található egyben:
Spenótos bulgur, Paradicsomos-csirkés rizottó, Paradicsomos medvehagymás cukkinifőzelék, Piskótatallér
És ha már megjelentek a főzelék alapok (de minek is??), akkor íme egy példa, hogy mennyire nincs erre szükség. Hiszen egy főzeléknél szinte már nincs is egyszerűbb étel (nah jó, a rántotta talán). Lehet, hogy talán azokban nincs annyi adalékanyag (csak sűrítőanyag, fűszer, és hogy ezt felturbózzák némi ízfokozó is, biztos ami biztos alapon, hogy érezzük a főzelék ízét, ha már elhaltak volna az ízlelőbimbóink), de annyira könnyű elkészíteni szinte bármelyiket, hogy már már nevetségesnek hat egy ilyen zacskós alapanyag megvásárlása. És talán még a kevésbé főzni tudó, nem a sütés-főzésért elő-haló emberek szemében is.


De ha épp egy gyors halvacsorát szeretnénk elfogyasztani, akkor sem kell semmilyen kész por vagy mártás hozzá, mert percek alatt összeállíthatunk egy saját finomságot és zsupsz, már mehet is a sütőbe.


És egy tésztás ételhez sem kell a polcról leemelni semmi olyat, ami egyenízt kölcsönözne az ételünknek. Ebbe aztán szívünk lelkünk beletehetjük. És olyan hamar elkészül, hogy azt magunk sem hinnénk!



De még egy jó kis ropogósra sütött fokhagymás baguetthez sem kell a mélyhűtőpult felé lépkedni, de még a hűtő felől is csak egy kis vaj kell hozzá. A petrezselyem már csak egy plusz extra hozzá, ezért sem kell a piacra rohanni, ha épp nincs rá időnk.



 Íme néhány finomság tízóraira, vagy uzsonnára. Nem csak a lurkóknak! Mi is szívesen fogjuk majszolni. 



Hogy eszünkbe se jusson kész keksztekercset vásárolni (vagy még rosszabb, zacskósat/dobozosat), mert rém egyszerű egy ilyen süti elkészítése (is). Még ilyen extrássabb kivitelben is, mint ez a lenti.


Szerintem a dobozos muffinport is érdemes hanyagolni. Mi is kell ahhoz, talán tej, tojás, meg vaj? Hát pont ezek kellenek egy kis liszthez adva, és máris tudjuk, mi került a muffintepsi mélyedéseibe. Ha belelendülünk már simán cifrázzuk majd magunktól is. 
De akár egy ilyet is pár perc alatt össze lehet dobni az uzsonnás táskába vagy a gyerekeknek, csak úgy. 

Sőt, szaloncukrot is készíthetünk mi magunk. 


A palacsintaporokról inkább nem is beszélek... Hát nézzétek meg milyen rém egyszerű egy ilyen tészta összedobása, akkor meg minek az a zacskó vagy doboz?

A pudingokra is van ötletem. Hiszen nem másból készülnek a kész porok, mint keményítőből. Csak amíg, azokban aroma meg egyéb olyan van, ami nem természetes, addig a miénkbe keményítő mellé az kerül, amit mi szeretnénk. 



És a bolti túrókrémek tejberizsek és igazi gyümölcsöt alig látott joghurtok helyett néhány ötlet.

(szezonon kívül, befőttel. kompóttal)
(szezonon kívül szintén fagyasztott gyümölccsel)



És a végére néhány egyszerű fűszerkeverék pl. sütőben sütött burgonyához (így lényegesen olajtakarékosabb, tehát könnyedebb is, ráadásul a lakás sem úszik utána olajszagban, én meghámozni sem szoktam mindig a burgonyát, csak alaposan megsikálom és hasábokra vágom), sült csirkéhez, ami pár perc alatt összedobható és ez természetesen ízfokozó nélkül készül.


Fűszerkeverék sült burgonyához:
tengeri só
pirospaprika
fokhagyma granulátum
bors
koriander
szerecsendió

Fűszerkeverék sült csirkéhez (a lenti mennyiség 6 egész csirkecombra lesz elegendő): 
1 teáskanál egész zöldbors
1 teáskanál egész színesbors
3 teáskanál morzsolt, szárított zsálya
2 teáskanál fokhagyma granulátum
1/2 teáskanál szárított rozmaring levél
1-2 teáskanál pirospaprika
ízlés szerint só (én kb. 3 teáskanállal tettem bele)

Az egészet mozsárban összetöröm. Rászóróm, majd kevés olaj vagy vaj segítségével beledörzsölöm a húsba.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Fantasztikus micsoda remekművek felhozatala

Ildinyó írta...

Örülök, hogy tetszenek Bianka! Köszönöm szépen! :)