2011. szeptember 15., csütörtök

Mexikói hangulatban


Azaz házi tortilla, pirított babbal és mexikói sült csirkemell kockákkal töltve.
Szeretem a mexikói kajákat! Ezt a sült babot is már évek óta készítem, mégsem került fel eddig még a blogra valamiért. Úgy döntöttem itt az ideje ennek is végre. Persze pont most, amikor nem is sikerült olyan "szépen". Na nem mintha ez a kaja a szépségéről lenne híres. Az egyszerűsége és a finomsága miatt viszont mindenképp érdemes számon tartani és elkészíteni. Készülhet száraz babból, ekkor kicsit időigényesebb, de konzerves vörösbabbal elkészítve is nagyon finom lesz, én többnyire így készítettem eddig. Én most alaposan odapirítottam neki, így egy nagy lepényem lett. De hagyhatjuk egy kicsit "lédúsabbra", pépesebbre is akár, a felhasználástól függően. Sok mindenhez használható egyébként. Így jobban megsütve, önmagában egy salátával is tálalhatjuk. De nagyszerű egy hosszúkás zsemlébe töltve, még több sajttal és hagymával, meg egy kevéske vajjal. Ez a Moyettes. Darált húsos bableves alapanyagaként is szolgálhat, marhahússal, paradicsommal, paprikával, fűszerekkel (kömény, csili, fokhagyma stb.) összefőzve, majd krémesre turmixolva és ropogós tortillával tálalva. De tölthetjük tortilla lapokba is, amit téglalap formára hajtunk, majd sütőben megsüthetjük, és kínálhatunk mellé taco szószt. Ez a hagyományos burrito, azaz a töltött, sült tortilla. De akár még mexikói marhahúspogácsa masszájába is tehetünk belőle a kukorica mellé, nagyon finom lesz úgy is. 
A torilla elkészítése is egyszerűbb, mint azt gondolnánk. Én most egy vegyes lisztből készült verziót mutatok be, azaz egy kukorica és búzalisztből készültet. Ez a változat egy kicsit könnyebben kiszárad, ill. törik, de sokkal ízletesebb a natúr búzalisztből készült változatnál, és ha nem sütjük túl ugyanolyan könnyen kezelhető, mint a sima búzalisztes változata. Vagyis ott van kukorica finom zamata, de a búzaliszt azért segít a könnyebb kezelhetőségben.
A csirkemell elkészítése, ill. fűszerezése hirtelen ötlettől vezérelve jött. Én most épp ezeket a fűszereket gondoltam hozzá megfelelőnek. De ízlésünk szerint összeállíthatunk egy saját fűszerkeveréket is.
A képek meg hát... inkább azt mondanám, hogy kissé infantilisre sikerültek, mint jóra... :)
A lenti mennyiségekből 12 db töltött tortillát tudunk készíteni.

Frijoles refritos, azaz pirított/sült bab
Hozzávalók:
  • 30 dkg száraz bab (pl. tarkabab, vagy konzerv vörösbab)
  • 1 közepes szem burgonya
  • 3 db babérlevél babérlevél
  • 1 nagy fej hagyma
  • olaj
  • só, frissen őrölt bors
  • jó sok reszelt sajt (legjobb a cheddar)
A babot 1 éjszakára vízbe áztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet, friss vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a  meghámozott, de egyben hagyott burgonyát és a babérleveleket, majd puhára főzzük az egészet. Leszűrjük, a főzőlevet félreteszük. A burgonyát - ami egyébként a hüvelyesek főzésénél a puhításban segít - el is dobhatjuk, de hogy ne vesszen kárba, én mindig hozzányomkodom a babhoz. Egy vastagabb aljú serpenyőben (én jó nagyba tettem, ezért lett egy kissé lapos) felhevítünk pár evőkanál olajat, majd elkezdjük megpirítani rajta a meghámozott, félbevágott, felkarikázott hagymát, amire egy kevés sót is szórunk. Hozzáadjuk a leszűrt babot és ahogy elkezd sercegni egy fakanál, vagy keverőlapát hátsó felével, elkezdjük összenyomkodni kissé (villával is jó). Közben sózzuk, ill. borsozzuk is, ill. ha nagyon száraznak találnánk, akkor egy kevés főzőlevet is adhatunk hozzá. Attól függ, mit szeretnénk, milyen legyen a végeredmény, félig darabos-pépes, vagy inkább darabos-lepényszerű. Én most ilyen lepényszerűre készítettem. Jó pár percig pirítgassuk, és keverjük is át időnként, hogy mindenhol alaposan át tudjon sülni az egész. Ha késznek ítéljük, bőven szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, és hagyjuk, hogy jól ráolvadjon a forró babra.


Búzalisztes-kukoricalisztes tortilla
Hozzávalók (12 db-hoz):
  • 250 g búzaliszt
  • 200 g kukoricaliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 90 g zsír
  • 200 ml forró víz
A liszteket szitáljuk át a sóval, majd morzsoljuk el a zsírral, és gyúrjuk össze alaposan a forró vízzel, amit fokozatosan adagolunk hozzá. A végén egy keményebb, de azért rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Lisztezett deszkán, jó pár percig gyúrjuk, majd takarjuk le egy nedves konyharuhával, és hagyjuk pár percig pihenni. A tésztát 12 gombócra osztjuk, majd egy sodrófával nagyon vékonyra kinyújtjuk. Szerintem nem szükséges alá és közé lisztet szórni, mert ez utána könnyen megéghet a serpenyőben. De ha félünk, hogy összeragad, akkor használhatunk, csak ezt mindig söpörjük le róla a sütés előtt.
Egy nagyobb, vastagabb aljú serpenyőt forrósítsunk fel, majd kezdjük el sütni benne a tortillákat (a maradékot mindig takarjuk le a nedves konyharuhával), minden oldalukat kb. 10-15 másodpercig sütve. Több nem kell neki, akkor már éppen jó, ha egy-két halványabb sült pötty megjelenik rajta, különben kiszárad és könnyen törni fog. A kisült darabokat is mindig takarjuk le.

Mexikói csirkemellkockák
Hozzávalók:
  • 800 g csirkemell filé (vagy comb filé), azaz kb. 2 mell, kisebb kockákra vágva
  • pár evőkanál olaj
  • 2 teáskanál egész kömény, mozsárban finomra zúzva (így frissebb ízű, de használhatunk őröltet is)
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 kicsike fej hagyma, finomra, apróra vágva
  • kevés csili por, vagy Cayenne-i paprika (azaz bors, ami nem is bors, hanem csilipaprika)
A fűszereket összekeverjük az olajjal, majd hozzáadjuk a húsdarabokat és hagyjuk, hogy pácolódjon benne egy kicsit. Végül felhevített teflonos serpenyőben, egy nagyon pici vizet hozzáadva, pár perc alatt készre sütjük-pároljuk az egészet.

A tortillákat a fenti hússal, felkockázott paradicsommal (vagy taco-szósszal) és a darabokra vágott, pirított babbal töltjük meg.
Jó étvágyat! Remélem megéheztetek egy kis mexikói hangulatú vacsorára. ;)



5 megjegyzés:

duende írta...

Hm... mehetek?! :)
Imádom a laposkenyereket, legyen az mexikói vagy indiai vagy arab. A sült babodat vittem, nagyon köszi! :)

Ildinyó írta...

Hát persze, hogy jöhetsz Duende! Tudom, te szereted Mexikót:))
Én is nagyon szeretem ezeket lepényeket! Szerintem most én is egy kicsit több ilyet készítek majd (meg pl. Piadinát, csapatit, meg ilyeneket). Nagyon finomak bármilyen szendvicsnek, és a sietős hétköznapokon nagyon jól jönnek reggelire, vacsorára. Nem csak ilyen "extrás" dolgokkal megtöltve, hanem egyszerűen zöldséggel, salátával, paradicsommal, paprikával, uborkával, sajtszeletekkel, pástétommal, krémmekkel megtöltve... :)
Nagyon örülök, hogy tetszik! Én köszönöm! :))

Névtelen írta...

Ildi ez nagyon klassz! Szuper a sültbab :) eddig én csak konzervben vettem, de majd most.... :)

Dia írta...

Köszi az ötletet! Pont holnap csinálok Én is Tortillát, így van több ötlet a töltelékre!

Ildinyó írta...

Ancsika
Köszönöm! Nagyon örülök, hogy tetszik! :) Én konzerv Kidney babból is készítettem már sokszor, úgy is nagyon finom. De ugye így, ha magunk főzzük hozzá a babot (ugyan időigényesebb kicsit), autentikusabb, és sokkal finomabb is! :)

Dia
Nagyon szívesen! Örülök, hogy ötletet adhattam! :)