2011. augusztus 17., szerda

Sárgarépás-mandulás almadzsem


Előző bejegyzésemben már említettem, hogy készült egy ilyen lekvár/dzsem/krém is a napokban, a sok felhalmozódott sárgarépa miatt (és most hétvégén újabb adaggal tankoltam fel sárgarépából). Most meghoztam a receptet is végre. Nagyon finom krém lett belőle. Inkább krémnek hívom, mint dzsemnek, mert az jobban illik rá szerintem. Még nem tudom pontosan mi fog készülni belőle, de majdnem tuti, hogy ez nem kenyérre, kalácsra kenve fogja végezni. Inkább mondjuk egy poharas desszert elemeként, vagy pl. egy omlós tésztából készült torta töltelékeként (ehhez hasonló recepttel majd még jövök a napokban).

Hozzávalók (nálam 2 nagy, és kb. 3 kicsi üveg lett belőle):
  • 1500 g alma (tisztán mérve, felkockázva)
  • 500 g zsengébb sárgarépa (tisztán mérve, felkarikázva)
  • 400 g nádcukor (vagy ennek megfelelő arányban gyümölcscukor, kb. 300 g)
  • 100 g őrölt mandula
  • pár csepp színtelen mandulaaroma/kivonat
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)
A sárgarépát annyi vízben, amennyi épp ellepi, csipetnyi sóval (ízerősítő) feltesszük főni és forrástól számítva kb. 10-15 percig főzzük (a répa nagyságától függően). Majd leöntjük róla a vizet (ezt pl. leves főzéskor fel lehet használni) és pépesre turmixoljuk az egészet. A citromlével meglocsolt almát is leturmixoljuk a cukorral, majd összevegyítjük a répapürével és hozzáadjuk a dzsemfixet is. Elkezdjük forralni, majd kb. 10 percig főzzük (vigyázzunk, mert pöfög!!), végül belekeverjük a darált mandulát is és pár csepp színtelen mandulaaromát is (ezt a mandula íz erősítése miatt). Forrón, alaposan kifertőtlenített üvegekbe töltjük és pár percre fejjel lefelé fordítjuk, majd mehet pár napra alaposan plédekbe csomagolva.

Megjegyzés:
Mind az alma, mind a sárgarépa magas pektintartalommal rendelkezik, így nem igazán van szükség a dzsemfixre. Én most a tartósítás miatt tettem csak bele, mert más egyéb nem volt itthon erre a célra. Önmagában is jó állagú lesz egyébként, különösen, ha még a mandulát is hozzákeverjük és ez ebben az esetben nyugodtan lehet akár 200 g is.

Ez az alma amiből én készítettem most ezt a lekvárt, Anyukámék féle, nyári alma Zsámbékról. Idén iszonyat mennyiséggel árasztotta el (szerencsére) a családot. Lehet, nem ez a legalkalmasabb a  befőzésre, de nekem pl. kifejezetten tetszett, mert ez egy kicsit savanykásabb almafajta, ami jól ellensúlyozta a répa édességét.

És még tavaszról néhány fotó, az almafa virágzás időszakából (bár ahogy elnézem az egyik ebből pont a birsalmafa).

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szép képek, a méhecskés külön tetszik! Szerencse és türelem is kell ilyen felvételekhez ;)
Nyári almáról jut eszembe - hétvégén teljesen meglepődtem, hogy a zöldségesem "málnaalma" nevű őszi almája is már beérett és kapható. Szőlőszüret is már megkezdődött néhol. Kicsit össze-vissza ez az év ;)

Petra írta...

Na igen, rá voltam kíváncsi. És nem csalódtam. Nagyon finom lehet. :)))

Ildinyó írta...

Beatbull
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszenek!
"Málnaalma"? De jó, ilyen fajtáról még nem is hallottam... :o Hát igen, sajnos eléggé meg van hülyülve ez az időjárás... :( Szegény gyümölcsök se tudják már követni ezt...

Petra
Örülök, hogy tetszik! :)