2011. augusztus 9., kedd

Sárgarépaleves sajtos-diós tortellinivel


Ez a leves még tegnap ebédre készült. Bár még ma is ezt ettük, mert igen kiadós és laktató volt ezzel a tésztabetéttel. Nem a legnyáribb leves, inkább az őszhöz tudnám kapcsolni, ha már valamelyik évszakhoz kellene, de ettől függetlenül teljesen jól esett most is nekünk. A tortellinit én most készen vettem, így ez most inkább csak egy ötlet, semmint bonyolult recept. De ettől még jó, így megosztom veletek! Nagyon jól passzoltak benne az ízek, így bátran ajánlom.

Hozzávalók (kb. 4-6 főre, 4 főre igencsak kiadós lesz, főleg ha 250 g tortellinit teszünk bele):
  • 1 csomag újhagyma, de még jobb a póráhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 500 g sárgarépa (ebből kb. 3 kisebb szál fehérrépa volt)
  • só, bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • olívaolaj, kevés vaj
  • 250 g sajttal és dióval töltött friss tortellini (nekem ennyi volt 1 doboz, de ha nem akarjuk nagyon sűrűre, elég bele 200 g is bőven)
A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés vaj és olívaolaj keverékén kissé megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított, szintén feldarabolt zöldségeket, majd ezzel is alaposan átpirítjuk-pároljuk. Közben belekeverjük az apróra vágott fokhagymát is, sózzuk és borsozzuk is kissé. Felengedjük kb. 1,5 liter hideg vízzel, ízesítjük még, majd felforraljuk és puhára főzzük a zöldségeket. Lehetőleg lassú tűzön, hogy szép lassan tudjanak kiolódni az ízek. A végén adjunk hozzá frissen őrölt szerecsendiót, ill. a tortellinit is, és a csomagoláson található utasítás szerint főzzük meg a tésztát is a levesben. Nálam ez 2 perc volt. Tálaláskor reszeljünk még rá szerecsendiót.

Tipp:
Természetesen, ha mi magunk készítjük el hozzá a tortellinit, az még jobb. A tészta töltelékenként használjunk ricottát, reszelt parmezánt és eidami vagy ementáli típusú sajtot, darált diót, sót és borsot.

3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon finomnak tűnik:) Érdekes ezzel a diós tortellinivel, szeretem az ilyen különleges recepteket. Már a második rétesemet sütöttem meg a te tészta recepteddel, isteni, ezúton is köszönet érte:)

Bianka írta...

Nagyon finom, különleges

Ildinyó írta...

Trollanyu
Igen, tényleg különlegesen finom volt! Én is szeretem az ilyeneket! :)
A rétestészta receptjét még a blogírás kezdete előtt találtam jóval, de már fogalmam nincs hol, de tényleg egy nagyon jó recept, így muszáj volt megosztanom másokkal is, hogy ne csak én leljem örömömet a réteskészítésben! :))
Én köszönöm! :)

Bianka
Köszönöm szépen! :)