2011. augusztus 1., hétfő

Piros ebéd: ribizlis görögdinnyeturmix, paradicsomos-kukoricás-bazsalikomos krémes rizs tonhallal


Múlthét pénteken, annak örömére, hogy kisütött a nap és úgy tűnt, mintha valamiféle nyári időjárás szeretne lenni, készítettem egy igazi nyári hozzávalókból összeállított, piros színben pompázó gyors ebédet, menüt. Jó... menünek talán túlzás lenne hívni, hiszen csak egy turmixról (jelen esetben ez helyettesítette a levest), és egy rizses főételről van szó. A rizses főételt most szándékosan nem hívom rizottónak, nehogy szúrja valakinek a szemét, hogy nem túl autentikus. Bár parmezán és vaj is került bele, és igazán krémes és finom is volt, de nem kerekszemű rizst használtam hozzá, hanem jázmin rizst, és még alkoholt, pl. fehérbort sem löttyintettem hozzá az elején. A tonhal el is maradhat róla akár, nélküle is teljes lesz az étel. De ha szeretnénk, feldobhatjuk vele. Na, de ettől a szép színekben pompázó ételtől meg is ijedt az időjárás, és védekezésképpen, hétvégén vissza is ijesztett egy kis "ősszel". Körtét, almát, őszibarackot fotóztam, őszi hangulatban...  A vasárnapi ebédre pedig, amire anyukámékhoz voltunk hivatalosak, egy fahéjas-körtés-csokoládés koszorút készítettem desszertnek... Ahelyett, hogy a szép napsütésben a dinnyét vagy a fagyit faltuk volna pl.... Na mindegy! Nem panaszkodom tovább, ha jó kedve lesz az időjárásnak, úgyis kiderül majd az ég! És akkor még többre fogjuk értékelni a napsütést és a jó időt! Ugye? ;)

Paradicsomos-kukoricás-bazsalikomos krémes rizs tonhallal
Hozzávalók (kb. 4-6 személyre):
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • kb. 8-10 dkg vaj
  • 3 dl rizs
  • 1 liter paradicsomlé (házi vagy 100 %-os bolti)
  • 2 púpos evőkanál sűrített paradicsom
  • 1/2 l zöldségleves (lehet kocka, csak ne az ízfokozós változat, hanem mondjuk dm-es bio)
  • 2 nagy marék kukorica (nekem most fagyasztott volt, kissé felengedve)
  • 1 nagy marék friss bazsalikomlevél + a tetejére díszítésnek
  • kb. 2 marék reszelt parmezán + forgácsok a tetejére
  • ízlés szerint: tonhal konzerv (az olaj, vagy ha olyan, akkor a leve nélkül)
A hagymát felaprítom, majd üvegesre pirítom picike olívaolaj, és a fele vaj keverékén. Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát is, a kukoricát, majd hozzáadom a rizst is, és többször átkeverve üvegesre pirítom. Szép lassan elkezdem felönteni a felforrósított paradicsomlével, amihez hozzákevertem a levest is és a sűrített paradicsomot is. Én kb. 5 részletben adtam a rizshez a folyadékot, mindig megvárva, hogy beszívja az előzőleg hozzáadott adagot. Közben kóstolom is, és ha nem elég ízes, adok még hozzá sót, ill. frissen őrölt borsot is. Mikor megpuhult a rizs - nekem ez elég hamar megtörtént -, hozzákevertem az apróra vágott, friss bazsalikomot, a maradék vajat, ill. a parmezánt is.

Tipp:
Csöves, főtt kukoricát is használhatunk hozzá. Ekkor vágjuk le a csőről a kukoricaszemeket, morzsoljuk szét szemekre, majd a végefelé adjuk az ételhez.
Tehetünk hozzá apróra vágott, olajban eltett aszalt paradicsomot is.
Sűrített paradicsomot lehet tubusos változatban is kapni, ami roppant praktikus olyan esetekben, amikor csak kevésre van egyszerre szükségünk.


És a roppant egyszerű leveshelyettesítő: jégbehűtött ribizli és görögdinnye, kevés mézzel elturmixolva, szűrőn átszűrve (bár akit nem zavar némi ribizlimag, azzal együtt is ihatja/eheti). Fel lehet még dobni kevés lime levével, a héjával pedig díszíthetjük is akár.


És az őszi... nem, nem is az, inkább antik hangulatú, egyszerű kis fotók. Vagy nem tudom milyenek... :)




3 megjegyzés:

Petra írta...

Jó kis menü volt ez! A tonhal, ezzel a finom rizzsel különösen jól hangzik. Remélem majd a körtés-csokis koszorú receptjét is megmutatod. :)

Bianka írta...

Gyönyörű képek

Ildinyó írta...

Petra
Örülök, hogy tetszett! Köszönöm! :)
Igen, igen hozom majd! :)

Bianka
Köszönöm szépen! :)