2011. június 6., hétfő

Rózsabors és rózsavíz a desszertben

A szombati blogkósoltoló után ihletet kaptam. Merthogy, ott volt alkalmam a sok-sok finomság között pl. Lilafüge 3 Pavlova variációjának egyikét megkóstolni. Ami most az ihletadás szempontjából lényeges, az az egyik variáción található rózsavizes-rózsaborsos eperkompót volt. Én eddig azt hittem, hogy nem szeretem a rózsavizet. Már jó ideje van itthon egy üveg, de eddig csak egy görög süti szirupjában használtam azt hiszem. Bár abban finom volt, mégsem került elő azóta. És azért bennem mégiscsak a parfümös illat sejlett fel leginkább, ha rágondoltam. Már nem is értem miért. Hiba volt! Megfelelő mennyiségben (azaz keveset) használva, és a megfelelő alapanyagokhoz társítva, varázslatos tud lenni. Egyáltalán nem tolakodó az íze, és pillanatok alatt a menyországba repíti azt, aki megkóstol egy ilyen desszertet. A másik a rózsabors, amit viszont nagyon szerettem eddig is, és szintén van is itthon mindig. És még azt is tudtam, hogy édességekhez jól passzol, eddig mégsem próbáltam ki valamiért. Így a rózsavízzel együtt; az egyik desszertben a sült eperrel, a másikban pedig az egyszerű, édes cseresznyével tálalva, nagyon finomak voltak. És hogy megint mitől volt gyors? Csak attól, hogy a csokis "habcsók" lapocskák már előre el voltak készítve egy napja. Eredetileg nem is ennek készítettem, de sikerült kicsit túlsütni, így kissé kiszáradt (bár másnapra tök jól "visszapuhult", pont amennyire kell), és lapik is lettek kissé, mert nem vertem fel eléggé a habot, ezért úgy döntöttem ehhez az édességhez próbálom ki. Mondhatnám, hogy direkt ehhez sütöttem... ;) De nem. De így legalább lehet látni, milyen hibákat ne kövessünk el, ha Pavlovát/habcsókot akarunk sütni: a habot rendesen, jó pár percig, szép fényesre kell verni, ill. nem szabad kiszárítani, ha azt akarjuk, hogy ne ropogós kis kekszeket kapjunk (hacsak nem ez a cél). Szóval bevallom, elrontott süti újragondolása volt ez. Volt még egy kis balzsamos sült eper is itthon, ill. a Nagyimtól is érkezett némi finom, sötétre értett cseresznye, így összeraktam ezeket, és rájöttem, remek és könnyed kis desszertek lehetnek belőle egy különleges vacsora vagy ebéd utánra. 

Hozzávalók (1 tepsihez):
  • 4 tojásfehérje (nekem hűtőben pihent kb. 2 napig)
  • 150 g cukor
  • csipet só
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1,5 evőkanál kakaópor
  • kb. 50-60 g étcsoki, kicsire feldarabolva
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tepsit bélelek sütőpapírral vagy vékonyan kiolajozom. A tojásfehérjéket csipet sóval elkezdem habbá verni, ha már van némi tartása, apránként hozzáadom a cukrot, majd jó pár percig verve, szép habosra, fényesre keverem az egészet. Ekkor hozzákeverem a kakaóport és a balzsamecetet is, végül beleforgatom az étcsoki darabokat is. A tepsire adagolom őket csinos kis kupacokban (legjobb sima végű habzsákkal), majd sütőbe tolom, visszaveszem a sütő hőmérsékletét 150 fokra (lehet légkeverés is 130-140 fok) és kb. 30 perc alatt megsütöm. Kívül már száraz legyen, belül viszont még kissé ragacsos. Ekkor támasszuk ki egy fakanállal a sütő ajtaját és hagyjuk kihűlni. 1 napot is jól elvan így, sőt akkor még egy picit előbb is be lehet fejezni a sütést és csukott ajtó mellett hagyni kihűlni az egészet. Hacsak nem az a cél, hogy ilyen kis lapocskákat süssünk belőle, mint ahogy én tettem. Nekem legalább 45 percet bent töltött a sütőbe és a habot sem vertem elég sokáig.
A tálaláshoz:
  • natúr görög joghurt (fontos, hogy jó krémes, tejszínes legyen) vagy keményre vert tejszín
  • rózsavíz (kb. 200 g joghurthoz elég szerintem kb. egy evőkanálnyi is, de kóstoljuk inkább és lőjük be a mennyiséget saját ízlésünk szerint)
  • kevés porcukor a joghurthoz (vagy gyümölcscukor, de azt keverjük el előtte a rózsavízben, hogy feloldódjon)
  • rózsabors, mozsárban összetörve
  • vagy kimagozott, jó érett cseresznye
Ezeket így egyszerűen, egymásra rétegezve is tálalhatjuk.
Vagy a cseresznyéből, gyümölcscukorból, a rózsavízből és a rózsaborsból készülhet egy egyszerű, főzött kompót is.
Ugyanígy a sült eperhez használhatunk rózsaborsot is, és balzsamecet helyett/mellett egy kevés rózsavizet is.

2 megjegyzés:

Csibe írta...

Izgalmasan hangzik! ...és szééép!

Ildinyó írta...

Csibe
Nagyon szépen köszönöm! :)) Tényleg izgalmas ez a rózsavíz és a rózsabors, de nagyon jóóó! :))