2011. június 27., hétfő

Kókusztejes cseresznyekrémleves



A múlt héten, anyukáméktól elhozott temérdek gyümölcsből nem csak dzsemek, hanem pl. ez a leves is készült. Nem bolti, hanem házilag készített kókusztejet használtam hozzá, és szerintem egy egyszerű, de nagyon finom kis leves lett a végeredmény. Nagyon kellemes ízvilágú, és jégbe hűtve igazán nagyon frissítő is volt a nagy melegekben. Most ugyan az időjárás abszolút nem úgy áll, de múlt héten még igen jól tudott esni egy tányér jéghideg leves. De lesz még itt meleg kérem szépen, csak hétvégére rendelnek nekünk mindig rossz időt. De hogy jártam ezzel a levessel... Hjaaaaj... Mikor magoztam a cseresznyét, odafigyeltem, nehogy mag kerüljön, vagy maradjon benne. De ezek szerint nem eléggé... Persze a figyelmetlenségem már csak akkor derült ki, amikor turmixoltam össze a levest. A magocska ekkor "gyönyörű" hangokat adott. Így viszont már nehéz lett volna nem észrevenni. Szóval álhattam neki átpasszírozni egy szűrön az egészet (azért lett végül ilyen szép sima az enyém). De miután még mindig nem elég felszerelt a konyhám, nagy szita helyett, maradt a kis szűrő. Hát így aztán különösen nagy élvezet volt, mit ne mondjak. Persze a mag végül sértetlenül került elő! Sok hűhó semmiért...


Hozzávalók:
  • kb. 600-700 g cseresznye kifejtve (nálam kevés meteor meggy is ment bele a színe végett)
  • nekem 1 hatalmas maroknyi fagyasztott is kerül bele (még a tavalyi adagból maradt)
  • 1,2 liter házi kókusztej + még egy kevés a végére, ha picit higítani szeretnénk
  • kb. 6-8 evőkanál xilit, eritrit  vagy egyéb édesítőszer (vagy ízlés szerint, a gyümölcsök édességétől függően adagoljuk)
  • kb. 2-3 evőkanál vaníliás cukor
  • 2 púpos evőkanál keményítő
  • 200 ml tejszín (lehet joghurt, tejföl, vagy ez is kókuszkrém (pl. Cocomas) és így akkor tejmentesnek is mondható)
A kifejtett cseresznyét ill. kevés meggyet a kókusztejben feltesszük főni. Ízesítjük a kétféle cukorral, majd felforraljuk és pár percig fedő alatt főzzük (nem kell túl sokáig). Közben a tejszínben csomómentesen elkeverjük a keményítőt, majd ha már kicsit puhább a cseresznye behabarjuk vele a levest és egyet forralunk még rajta. Végül egy botmixerrel alaposan elturmixoljuk, majd ízlés szerint cseresznyével, kókusz chipsszel, jégbe hűtve tálaljuk. 

Tipp: készíthetjük úgy is, hogy a cseresznyét csak egész kevés kókusztejben főzzük fel kicsit, majd besűrítjük a tejszínnel, kihűtjük, végül a kókusztejjel alaposan elturmixoljuk. Ennek csak annyi értelme van, hogy így valamivel több vitamint és ásványianyagot megőriz a kókusztej. Persze az egészet nyersen is turmixolhatjuk. Mármint a cseresznyét, kevés meggyet, kókusztejet, pici tejszínt és a gyümölcscukrot. Arra viszont figyeljünk oda, hogy a kókusztejet, ha magában lehűtjük, akkor kicsapódik belőle a kókuszzsír. De ez ne riasszon meg senkit, el lehet turmixolni úgy is, ill. azt le is szedhetjük a tetejéről nyugodtan, mielőtt felhasználjuk, bár nem érdemes, mert akkor sokat veszít az ízéből.




4 megjegyzés:

Puszedli írta...

Jaj, ez gyönyörű!

Ildinyó írta...

Bianka
Tényleg az! Próbáld csak ki, és meglátod! ;)))

Puszedli
Köszönöm szépen! :))

MÁK írta...

gyönyörűek a képek! a leves is tuti finom...amíg a meggyszezon engedi kipróbálom! :)

Ildinyó írta...

MÁK
Nagyon szépen köszönöm! :) Egyszerű kis leves, de nagyon finom tényleg. :)