2011. június 5., vasárnap

Két epres finomság az elmúlt napokból

Két egyszerű epres finomság itt a főszezonban. A hangsúly az egyszerűn van. Alkotói válság van, és már megint haragban vagyok a fotómasinával is... Szóval még a fotók is gyorsak csak, mint a receptek. :) Elsőre egy torta, ami nálunk még gyereknapra készült, a bolognai zöldségragus (ehhez friss, zsenge borsót, sárgarépát és szárzellert használtam) pizza utáni desszertnek. Tényleg gyors kis torta volt, pláne úgy, hogy a tészta már 1 nappal előbb meg volt sütve, így igazán nem volt sok munka vele, csak azt kellett megvárni, míg lehűl az egész. A túrógombóc pedig egy szintén egyszerű, gyors túrógombóc, melynek az alapreceptjéről már írtam egyszer itt a blogon. Ez nem a szokványos recept, ehhez csak egy sűrű tejbegrízt kell főzni, ez az alap, ehhez jön a túró, cukor és egy kis citromhéj. A szokásos pirított morzsa helyett, most viszont kitaláltam három féle finomságot (bár a képen most csak 1 féle látható), melyben meghempergethetjük a kis gombócainkat, és végül balzsamos, sült eper társaságában fel is szolgálhatjuk. Ezt a sült epret már sokszor készítettem, és szinte mindig szemre megy a dolog, ezért kérlek nézzétek el nekem ezelet a kb.-s dolgokat (sokszor főzök így, de erről le kell szoknom, végtére is egy gasztroblogger vagyok, vagy mi fene...). Nagyon finom! Anyák napján is ez volt a desszert, amit bodzaszörppel elkevert görög joghurttal tálaltam fel, kis pohárkákban. 

Eperkrémes torta omlós tésztával 
Hozzávalók:
A tésztához (26 cm-es formához):
  • 120 g nem túl hideg vaj + egy kevés a formához
  • 150 g liszt (ebből nekem 2 evőkanál kukoricaliszt volt, ettől még omlósabb lesz) + egy kevés a nyújtáshoz és esetleg még az összegyúráshoz
  • 1 bő evőkanál gyümölcscukor vagy 50 g cukor
  • fél citrom héja és kevés leve
A töltelékhez:
  • 3 dl eperpüré (eper elturmixolva)
  • gyümölcscukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 zacskó hidegen oldodó gyors zselatinpor (500 ml folyadékhoz való)
  • A tetejére: csokoládéforgács, eper, tejszínhab
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy pitesütő formát kissé kivajazok. A liszteket átszitálom, hozzáadom a cukrot és egy csipet sót, belereszelem a citromhéjat, kevés levet is adok hozzá, majd elmorzsolom és összegyúrom a vajjal. Ha nagyon lágy lenne, adok még hozzá kevés lisztet, de ne túl sokat, csak éppen hogy kezelhetőbb legyen. Jó vajas kell, hogy legyen. A tésztát egyenletesen belenyomkodom a formába, úgy hogy az oldalára is jusson. Megszurkálom egy kicsit, majd az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütöm (sütőfüggő!!!). Hagyom kihűlni.
A töltelékhez az epret egy mérőkancsóban turmixolom (így könnyeb adagolni az epret, és figyelni mikor lesz pont 3 dl), kb. 2-3 evőkanál gyümölcscukorral (vagy ízlés szerint az eper édességétől függően).
A tejszínt elkezdem habbá verni, majd ha már van tartása, hozzáadom a zselatinport és teljesen keményre verem. Beleforgatom az eperpürét, majd beleöntöm a kihűlt formába. Hűtőbe teszem, hagyom megdermedni, majd tálalás előtt díszítem a csokival. 

A torta - mint az talán látszik is -, valamivel több tölteléket is elbírt volna, bár így is nagyon finom volt (cseppet sem volt száraz). Ha vastagabbra szeretnénk, tehetünk még hozzá pl. mascarponét, vagy még eperpürét és még tejszínt. Pl. még 1 dl eperpürét és még 2 dl tejszínt. Ekkor viszont mindenképpen tegyünk hozzá még egy zacskó zselatint is, az előzőek szerint.


Túrógombóc mákos/földimogyorós/törökmogyorós burkolat alatt, balzsamos sült eperrel tálalva
Hozzávalók (kb. 20 gombóchoz):
  • 500 g túró (nálam most zsírszegény, krémesebb változat)
  • 3 dl tej (nálam most szójatej, de lehet pl. rizstej is)
  • kb. 6-7 evőkanál búzadara (nem mértem pontosan, csak szórtam, amíg láttam, hogy jó sűrű lesz a tejbegríz)
  • kb. 1 nagy teáskanál reszelt citromhéj
  • ízlés szerint cukor (nálam most gyümölcscukor)
  • kb. 2 evőkanál vaníliáscukor (igazi vaníliás)
  • A hempergetéshez:  zsiradék nélkül átpirított földimogyoró vagy törökmogyoró késes aprítóban durvára törve, egész mák
A sült balzsamos eperhez:
  • kb. 500 g eper
  • jó pár evőkanál gyümölcscukor (ezt sem mértem, szemre ment a dolog)
  • pár teáskanál balzsamecet (még jobb ha van erdei gyümölcsös, nálam ez megy hozzá leginkább)
A sült eper elkészítése:
A sütőt előmelegítem 190 fokra (nálam légkeverésen ment a végefelé 170 fokon). Az epret megmosom, végeit levágom, majd feldarabolom. Egy tűzálló tálba fektetem az egészet, meszórom a cukorral, meglocsolom az ecettel, majd a sütőben szépen, kissé karamellesre megsütöm. Min. fél óra kell neki szerintem.
A túrógombóchoz főzök a tejből, a búzadarából és kevés cukorból, valamint vaníliás cukorból egy jó sűrű tejbegrízt. Még langyosan összekeverem a túróval, a citromhéjjal, ízlés szerint még cukorral, majd hűtőbe teszem, és ha jól lehűlt, gombócokat formázok belőle, megforgatom ízlés szerint egész mákszemekben, pörkölt földimogyoróban vagy törökmogyoróban és tálalom is a sült eperrel együtt. Mi hidegen ettük, így esett jól most, de lehet langyosan is gombócozni és langyosan tálalni is (Ha elég sűrű a tejbegríz akkor is jól lehet gombócokat formázni belőle, ill, próbáltam már úgy is, hogy botmixerrel összedolgoztam az egészet és úgy még könnyebb volt melegen dolgozni vele) .

Földimogyorós burokban.

3 megjegyzés:

Ízlésszindróma írta...

Eszméletlen guszták és gyönyörűek, a túrógombócot többnyire én is így készítem:) már mint a gyors módszerrel.

Bianka írta...

Jöhet

Ildinyó írta...

Ízlészindróma
Köszönöm szépen! :)) Ugye így milyen jó? És mennyivel egyszerűbb is... :)) Hát kell ennél több? :D

Bianka
Küldöm ;))