2011. június 26., vasárnap

Káposztás-burgonyás tócsni kapros tejföllel


Vettem egy fej káposztát a múltkor, bár eredetileg mást gondoltam belőle (ezt a sárgarépás-hagymás káposztasalátát (Coleslaw), de végül egy kicsit laktatóbb megoldáson gondolkodva, ezt a nagyon finom tócsnit/lepcsánkát hoztam össze belőle. Ahány ház, szinte annyiféleképpen hívják, de tök mindegy, mert így is, úgy is nagyon finom. Én most egy kis kapros tejföllel tálaltam, hogy némi frissességet is csempésszek az egészbe így nyár derekán. Úgy tűnik majd, egy hadseregnek elegendő adag lesz, de egy felnőtt simán lenyom belőle ötnél többet is akár, és így már nem is olyan vészes a mennyiség. De ha gondoljuk, akkor nyugodtan felezhetjük a hozzávalók mennyiségét, mert ez szerintem csak frissen kisütve az igazi. Egy tányér jéghideg gyümölcsleves után a nagy melegekben ez igazán remek ebéd. Pl. egy kókusztejes cseresznyekrémleves után. Ennek a receptje a következő posztban jön majd.

Hozzávalók (kb. 32-35 kis lepényke lesz belőle):
  • 1 kisebb fej újkáposzta
  • 4 közepes újburgonya
  • 1 kicsi dobozos joghurt
  • 4 nagy tojás
  • kb. 6 evőkanál sima liszt (de lehet tönkölyliszt is, vagy teljes kiőrlésű)
  • kb. 6 evőkanál kukoricaliszt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kicsi fej lilahagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • a sütéshez olaj
A tálaláshoz:
  • tejföl (egész kevés joghurttal keverve)
  • aprított kapor
A káposztát megmosom és lereszelem, vagy kivágom a torzsáját, kisebb darabokra vágom, és késes aprítóban durvára dolgozom Én ezt az utóbbi gyorsabb, és kényelmesebb megoldást választottam. Az újburgonyákat alaposan megsikálom, majd nagylyukú reszelőn azt is lereszelem, és egy nagy tálba teszem a káposztával együtt. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott lilahagymát, sózom, borsozom, majd hozzáadom a joghurttal elhabart tojást is, és annyi lisztet, amivel egy sűrűbb, de kanállal jól adagolható masszát kapok. Egy teflonos serpenyőbe (vagy palacsintasütőbe) pici olajat öntök, felhevítem, 1-1 evőkanálnyi adagokat teszek (készíthetünk nagyobb lepényeket is) bele, majd mindkét oldalukat megsütöm. Én minden adagnyi előtt egy kevés olajat öntöttem a serpenyőbe, de tényleg csak egy kicsit.

Tipp:
A joghurt el is maradhat a tésztából, és akkor kevesebb liszt is kell bele, ill. valamivel ropogósabb is lesz. 

6 megjegyzés:

Notburga írta...

Hú de éhes lettem... ebböl most beküldenék néhányat!

m írta...

Fantasztikusan finom lehet!!!!

Ildinyó írta...

Notburga
:) Nagyon örülök, hogy tetszik!

M
Tényleg jól sikerült! Próbáld csak ki! :)

Utólag még hozzáírtam, hogy ki is lehet hagyni akár a joghurtot a tésztából és akkor még ropogósabb lesz az eredmény.

Bianka írta...

Fantasztikus nagyon finom

Ildinyó írta...

Bianka
Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :)

Petra írta...

Hű, ezt mindenképpen ki kell próbálnom!