2011. június 29., szerda

Az utolsó harmincas


Ez a fenti cím, úgy hangzik, mintha valami western film címe lenne... :D Pedig nem az! Csajos csapatunk utolsó tagja is belépett a harmincasok táborába 24.-én, melyet ismét megünnepeltünk. Ismét egy meglepetés bulit szerveztünk neki, melyre megtiszteltetésként ismét én vihettem a tortát. Elvileg úgy volt, hogy jó sokan leszünk, ezért a nagy torta mellé készítettem egy pár cupcake-et is, hogy biztosan jusson mindenkinek belőle. Az is tulajdonképpen a torta mini változata volt. Hát így sikerültek. Múlt héten - mint írtam már egy korábbi posztban -, nem voltam a helyzet magaslatán, így igen remegős kezekkel, közben szédelegve is, készült ez a torta, ami azért szerintem meglátszik erősen (ennél sokkal, de sokkal szebbet szerettem volna, de így jött össze most). De mindenki csak dicsérte, nagyon kedvesek voltak. Hogy igazodjak a szezonhoz egy kicsit, meggy is került a torta töltelékébe. Most én is egy picit megszenvedtem amúgy a borítással, vagyis a hamis marcipánnal. Ebből is látszik, hogy nem sikerülhet mindig ugyanolyan jó állagúra, de azért megoldottam a helyzetet. A csokis díszítés is elég érdekesre sikeredett most, mert ezek a kis csokis csúcsok valahogy kissé szado-mazóssá varázsolták az egyébként finoman nőies küllemű tortát. Nem, amúgy nem annak szántam. Sem szado-mazósnak, sem csúcsosnak a csokipöttyöket, csak épp nem olvasztottam fel eléggé a csokit, vagyis túl sűrű volt már, amikor nyomkodtam ki, így azok mindig csúcsokat húztak. Sima pöttyöket szántam egyébként. Eleinte meg inda mintákat, csak annyira nem volt biztos akkor a kezem, hogy nem bonyolítottam inkább a dolgot. Szóval ilyen lett! Egyébként nem olyan bonyolult maga a torta, mint ahogy elsőre tűnik a leírás hosszúsága alapján.
Kedves Niki, ezúton is még egyszer nagyon boldog szülinapot kívánunk Neked! :)



Tortalap
Hozzávalók (25 cm-es kapcsos tortaformához, 2x2 cm-es lap lesz belőle):
  • 200 g sima liszt
  • 100 g rétesliszt
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • nagy csipet só, na meg szeretet
  • 250 g cukor (egy része nádcukor volt)
  • 1 bő evőkanál vaníliás cukor (igazi vaníliás)
  • 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 300 g puha (de nem folyós) vaj
  • kb. 200 g tejföl (liszttől is függ, ne legyen folyós a tészta, inkább sűrűbb, kanálról nehezebben leeső)
  • 3 tojás 
  • 1 evőkanál instant kávé (legjobb a fagyasztva szárított, ez aromásabb sokkal) 1 evőkanál forró vízben feloldva
Cupcake tészta
Hozzávalók (12 db-hoz):
  • 200 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 130 g vaj
  • 160 g nádcukor
  • 1 evőkanál házi vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 púpos teáskanál instant kávé, kevés vízben feloldva
Meggyes krém
Hozzávalók (a torta és a cupcake-ek megtöltésére is elég):
  • 700 g-os (350 g töltőtömegű) meggybefőtt kimagozva (készíhetjük cseresznyével is)
  • étkezési keményítő
  • kevés vaníliás cukor
Csokoládés-tejszínes krém
Hozzávalók (a torta és a cupcake-ek megtöltésére is elég):
  • 500 ml tejszín
  • 250 g étcsokoládé (50, 60 és 80 %-os vegyesen)
  • 1 tasak Zselatin Fix (biztonsági intézkedés, mert túl kellett, hogy éljen egy kisebb kocsis utazást, ill. néhány órai hűtést is nélkülöznie kellett, így tuti jól tartotta magát)
A bevonáshoz és a díszítéshez: hamis marcipán, olvasztott étcsokoládé

Tortalap és cupcake tésztájának tészta elkészítése:
Mindkettőt érdemes 1 nappal a töltés és díszítés előtt elkészíteni, mert akkor lesz ideje kicsit szikkadni és könnyebb lesz vele dolgozni.
A tortalaphoz előkészítem a kapcsos tortaformát. Az aljára kivágok két darab lapot sütőpapírból (két részletben sütöttem, azért kettőt), az oldalát pedig kivajazom. A sütőt előmelegítem 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). A liszteket egy tálba szitálom a sütőporral és a szódabikarbónával együtt. Belekeverem a cukrokat és a sót is. Gépi habverővel hozzákeverem a vajat/margarint is. Egy másik tálban kikeverem a tojásokat a kakaóporral, a feloldott kávéval és a tejfölellel, majd a habverővel kevergetve a tésztát, folyamatosan hozzáadagolom a lisztes-vajas keverékhez, amíg jól össze nem áll, és nehezen esik le habverőről. Süssük két részletben, mert így sokkal, de sokkal egyszerűbb lesz vele dolgozni. Tehát az egyik felét öntsük az előkészített tortaformába, simítsuk el a tetejét, és rázogassuk meg egy kicsit, hogy mindenhol eloszoljon rendesen a tészta, majd az előmelegített sütőbe tolva egyenként süssük kb. 30-35 percig mindkét lapot (tűpróba! hiszen minden sütő másképp süt). Mielőtt levesszük az első lapról a formát, hagyjuk pár percig pihenni, és óvatosan bánjunk vele, nehogy eltörjön.
A cupcake tésztához a muffinsütő formát kirakom papírkapszlikkal. A sütőt előmelegítem 180 fokra (én légkeverésen 160 fokon sütöttem). Egy tálba szitálom a lisztet a kakaóporral, sütőporral, szódabikrabónával. Egy másik tálban habverővel alaposan kikeverem a vajat a cukorral, majd hozzáadom a tojást, csipet sót is. Végül belekereverem feloldott kávét és összevegyítem a száraz hozzávalókkal és még mindig habverővel keverve, alaposan összekeverem. Kanállal a sütőformákba adagolom, majd az előmelegített sütőbe tolva kb. 25 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, egy almamagozóval, vagy kiskanál segítségével a közepüket kivájom (ide jön majd a töltelék).

A meggyes krém elkészítése:
A meggyet, ha magos kimagozom, leszűröm, majd megmérem a levét. 300 ml folyadékhoz bőven elég lesz 3 evőkanál keményítő. Én először azt hittem kevés lesz ez a krém, ezért még kiegészítettem a levet friss meggylével (ez a sok fejtésből maradt nekem), úgy hogy 500 ml legyen (ehhez adtam 4 evőkanál keményítőt). De ez teljesen felesleges volt, mert megmaradt belőle egy dobozkányi, így elég lett volna csak a befőttet felhasználni. Szóval a meggyet kimagozom, a levet felteszem kevés vaníliás cukorral a tűzre, a keményítőt közben kikeverem pár kanál hideg befőttlével. Ha forr hozzáöntöm a keményítős keveréket, majd folyamatosan kevergetve pár perc alatt besűrítem. Közben hozzáadom a meggyet is. Jól kihűtöm, mielőtt a tortát elkezdem tölteni.
Használhatunk cseresznyét is hozzá.

A csokis-tejszínes krém elkészítése:
Kb. 100 ml tejszínt forrpontig melegítek, leveszem a tűzről, folyamatosan kevergetve felolvasztom benne az apróra tört étcsokoládékat, majd jól kihűtöm. A maradék tejszínt kemény habbá verem, hozzáadom közben a zselatint fixet is (ízlés szerint kevés porcukor is mehet bele, ha túl keserűnek találnánk a krémet, bár ez a csokitól is függ). A csokis tejszínt is habverővel fellazítom, majd hozzákeverem a habbá vert tejszínt is, óvatosan, hogy ne nagyon essen össze a hab. Egy picit hagyom, hogy megkössön a krém, majd tölthetem is vele a tortát ill. a cupcakeket.

A torta összeállítása:
A csokis krémet habzsákba töltöm, majd elkezdem betölteni vele a tortát körkörösen, váltakozva a meggyes krémmel, ahogy az alábbi képen látható. Középre viszont inkább csokis krém kerüljön, mert akkor a szeletelésnél jobban megtartja a meggyet és nem fog kipotyogni belőle, ill. szétesni.


Ha megtöltöttem, ráhelyezem a másik tortalapot, leveszem a karimát (ha rátettük, de anélkül sem esik szét, ha nem tettük), majd a kijavítom a szélén is a krémet, a két lap között. A kivájt közepű cupcakeket is megtöltöm a meggyes és csokis krémmel.
A díszítéshez a hamis marcipán egy részét nem túl vastagra, kör alakra nyújtom (én nagyméretű szétvágott zacskót használok erre a célra, ami előtte megszórok keményítővel és porcukorral is), majd ráborítom a tortára és óvatosan rásimítgatom mindenhol. A cupcakek borításához szintén vékonyabbra nyújtom, kivágok akkora köröket, amekkora a tetejük, majd ezekre is ráhelyezem. A maradékból készítettem a virágokat, aminek a színezéséhez kevés friss meggylevet használtam (meteor meggy volt, ennek igen erős a színező ereje kis mennyiségben is), melyet előtte krémesre kevertem egy kis keményítővel és porcukorral, majd alaposan hozzágyúrtam a hamis marcipán masszához.  

És íme a képeslap, amit most stílusban nem sikerült annyira a tortához passzintani, hacsak nem annyiban, hogy mindkettő finoman nőcis lett, mint ahogy kedves Niki barátnőm is az.





3 megjegyzés:

Szederliget írta...

Húú, nekem is süthetnél "Welcome to 30" tortát jövőre :)
Nagyon guszta!

Mézeskalács írta...

Nagyon nagyon szépségesek!!!

Ildinyó írta...

Szederliget
:D Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen!

Mézeskalács
Nagyon köszönöm! :)