2011. május 26., csütörtök

Zsenge zöldborsó saláta spárgával, sörretekkel, krémfehérsajttal, lilahagymával és sült pulykahúskockákkal


Tegnap vettem a piacon zsenge hüvelyes borsót. Egy része a mai ebédben landolt. Sörretek is vándorolt a kosárkámba, így az is került bele, no meg egy kis maradék spárga, lilahagyma és krémfehérsajt is (ez lehet feta is). Na de gondolom ez már a címből is kiderült, hogy mik is kerültek bele. Bírom az ilyeneket... értelmes nevet tuti nem tudok találni neki... Szerintem nagyon jó kis ebéd lett amúgy! És nekem igen laktató is volt. Pláne hogy előtte még legurult egy jó kis bodzás-epres-ananászos smoothie is. Fúúúú de jó volt az is!


Hozzávalók (kb. 3 személyre)
  • fél csomag (250 g) zöldspárga
  • kb. 500-600 g hüvelyes zöldborsó
  • 2 sörretek
  • 250 g krémfehérsajt (vagy feta)
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés friss citromlé
  • olívaolaj
A húshoz:
  • kb. 50-60 dkg pulyka-, vagy csirkemell kisebb hasábokra, vagy kockákra vágva
  • pár evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • kevés pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
A húst előkészítjük: összekeverjük a fűszereket az olajjal, majd hozzáadjuk a húshoz, és félretesszük pihenni.
A borsót kifejtjük, a spárgákat megmossuk, végeiket levágjuk, majd kb. 1 centis darabokra vágjuk.
Egy serpenyőt felhevítünk, pár perc alatt megpirítjuk benne spárgadarabokat, az utolsó percben hozzáadjuk a zöldborsót is, de csak rövid ideig pirítsuk, és közben nagyon picit sózzuk és borsozzuk is. Ha kész tegyük egy tálba.
A lilahagymát tisztítsuk meg, vágjuk ketté, majd vékony karikákra, locsoljuk meg kevés citromlével és sózzuk is kissé, majd tegyük félre.
Kockázzuk fel a megtisztított sörretket, és a sajtot is óvatosan. Végül keverjünk óvatosan össze mindent, közben még locsoljunk rá kevés olívaolajat és pár tekerésnyi borsot is adjunk hozzá.
A húshoz melegítsünk elő egy serpenyőt, majd pirítsuk át benne a húskockákat (olaj már nem kell hozzá, hiszen a hús olajos). Szedjük ki és tegyük félre. Hidegen vagy melegen tálaljuk a saláta mellé.
Ha még laktatóbbá szeretnénk tenni (bár szerintem nagyon jól telít így is), ropogós héjú bagettet kínáljunk mellé.

3 megjegyzés:

Kriszta írta...

Nagyon jól néz kis ,máris Imádom!Minden hozzávalót szeretek!:)
A fotó is szép!

duende írta...

Istenien néz ki az étel! És már van finom zsenge borsó, tényleg!
Légyszi kukkats be hozzám, kaptál egy díjat! :)

Ildinyó írta...

Kriszta
Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :))

Duende
Nagyon szépen köszönöm! :)
Bekukkantottam, és leesett az állam... :))) Nagyon köszönöm, ez igazán nagyon kedves Tőled! :)