2011. május 10., kedd

Bazsalikomos zöldborsó pesto, sült csirkemellkockák és jázmin rizs

Mai ebédünk, ami igen gyorsan elkészült szerencsére. Mert ugye megint addig variáltam, hogy mit is készítsek, míg majdnem dél volt már. 
Ez a jázmin rizs... Hát valami mennyei! Dia barátnőmék vettek egy nagyobb kiszerelésű csomagot (konkrétan 10 kilósat), és ezen osztozkodtunk páran. Mert így ugye, azért olcsóbbra jön ki. Én ma natúr főtt rizst akartam enni. Ez nagyszerű egy pár napos méregtelenítő diétának. Nekem meg azért is nagyon jó, mert nem ingadozik mellette vészesen a vércukrom. De erről majd lehet, hogy egy későbbi posztban írok.
Végül a magában is isteni natúr rizs mellé (főként a Csöppségem és Másik Felem miatt) előkerült még a fagyasztóból egy kisebb csirkemell filé, no és egy kevés zöldborsó is. A többi meg tudjátok, már csak úgy jött magától... :)
Hozzávalók (ebből a mennyiségből kb. 2 felnőttnek, és 1 kisebb gyereknek elegendő adag lesz):
  • kb. 3 dl zöldborsó
  • 1 jó nagy marék bazsalikomlevél (a kisebb cserepesnek ez kb. a fele)
  • 1 marék mogyoró és/vagy mandula (nálam vegyesen)
  • adalékanyag nélküli vegeta
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • kb. 5-6 nagyobb medvehegymalevél (ez a hagymaszekciót hivatott helyettesíteni)
A rizshez:
  • 1 csésze jázmin rizs (2 dl-es)
  • kevés olaj
  • kb. 1 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint, minden só más)
A húshoz:
  • 1 kisebb csirkemell filé
  • pár evőkanál olaj
  • fél teáskanál pirospaprika (ez lehet csípős is, ha gyerkőc nem eszik belőle)
  • só, frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz: parmezán
A rizshez egy lábasban felmelegítek egy picike olajat, majd 1-2 perc alatt megforgatom rajta a rizst. Felöntöm 3, nagyon szűken mért bögre vizzel (ugyanazt a bögrét használjuk, mint a rizs mérésénél), majd felforralom, takarékon, lefedve kb. 15 percig főzöm, majd a fedő alatt hagyom még, hogy a gőzben teljesen megpuhuljon.
A borsós pestó: a borsót icipici olajon megfuttatom, majd felengedem nagyon pici vízzel, adok hozzá 1 evőkanál vegetát és puhára főzöm az egészet. Elvileg a nagyrész víz lepárolog róla, a maradék meg nyugodtan maradhat. Összeturmixolom a borsót, a száraz serpenyőben átpirított mandulát/mogyorót, a bazsalikom és medvehagymaleveleket, ízesítem még kevés sóval, jó pár tekerésnyi borssal, majd hozzáadok annyi olívaolajat (legalább 1,5 dl-t felvesz), hogy ne legyen túl sűrű. Pici víz is mehet hozzá még, ha szükségesnek látjuk.
A húshoz kisebb kockára vágom a csirkemell filét. Pár evőkanál olajat összekeverek sóval, borssal, pirospaprikával, ezt ráöntöm a húsra, és összeforgatom az egészet. Egy serpenyőt jól felmelegítek, majd megsütöm benne a csirkemellkockákat.
Parmezánforgácsokkal megszórva tálalom a rizst, a borsó pestót és a sült csirkemellet. 

3 megjegyzés:

Szemirámisz írta...

Ez nagyon tetszik! Finom lehet.

Bianka írta...

Csúcs nagyon jó

Ildinyó írta...

Szemirámisz, Bianka
Nagyon örülök, hogy tetszett! Nagyon finom volt tényleg! Köszönöm szépen! :)