2011. május 8., vasárnap

Áfonyalekvárral és ricottával töltött kiflik



Megint egy süti. Sajnos még nem friss gyümölccsel. Hol van nálam az eper, meg a spárga mostanában??? A piacon persze van, csak épp én nem nagyon jutok el oda most (de egyszer, kutyafuttában eljutottam). Holnap a második hetet kezdem meg egy beteg gyerkőccel, úgyhogy most blokkolva vagyok agyilag is, meg fizikailag is. Mostanában szinte nem is fotóztam! Ahhoz sincs kedvem! Fasírtban vagyok a fotómasinával is... :)
De ma  legalább ebédre voltunk hivatalosak, így csak sütit "kellett" készítenem. Hirtelen ez jutott eszembe, mert volt itthon ricotta is, meg egy üveg áfonyadzsem is bontva (a szombati Johny-palacsintázás után....) De a süti legalább finom, még ha nem is világszépe! És ez a lényeg! :)) Vagy nem?


Hozzávalók (2 tepsihez, kb. 38-40 kis kiflihez):
  • 420 g sima liszt + a gyúráshoz és a nyújtáshoz egy kevés
  • 80 g kukoricaliszt
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só
  • 140 g gyümölcscukor (sima cukorból több kell bele, kb. 200 g)
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 100 g vaj
  • 100 g zsír
  • 1 tojás
  • 2 kisebb evőkanál tejföl
A töltéshez:
  • 200 g ricotta (vagy sima túró)
  • 1 tojás sárgája (ha szárazabb a túró/ricotta, mehet bele a fehérje is)
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • pár evőkanál áfonyalekvár (vagy ízlés szerint más dzsem, pl. eper)
  • A szóráshoz: sima, vagy vaníliás porcukor
A liszteket átszitálom a sütőporral, hozzáadom a sót és a cukrokat, majd elmorzsolom benne a zsiradékokat. Végül hozzákeverem a tojást és a tejföl, majd alaposan összegyúrom. Ha kell még adok hozzá kevés lisztet is, de nem sokat, inkább tegyük hűtőbe egy rövid időre, ha túl lágy lenne a tészta. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). A ricottát keverjük össze a tojással és a vaníláscukorral. Osszuk 3 részre a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra. Kenjük meg a ricottás krém 1/3 részével, majd osszunk el rajta pár kanál dzsemet. Ne legyen túl sok rajta, mert nehezen tudjuk majd feltekerni (én ebbe a hibába estem, ezért lettek lapik a végén). Vágjuk fel szeletekre, mint egy tortát, majd a szélesebb részél kezdve, tekerjük fel őket. Pakoljuk sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott, lisztezett) tepsire, majd az előmelegített sütőbe tolva kb. 20 perc alatt süssük meg.
Figyeljünk oda, mert ha gyümölcscukrot használunk hozzá, a sütés során hamarabb kap színt a sütink. Langyosan szórjuk meg porcukorral, de ez el is maradhat, én csak azért tettem, mert így lepleztem a csúnyaságát. :)



9 megjegyzés:

Ottis írta...

Gyönyörűek a képek!

Maya írta...

Jujj, de jól néz ki!!!!

duende írta...

Csodálatos. A süti is, a fotók is. :)

Bianka írta...

Fantasztikus a kép valami mesés

Ildinyó írta...

Ottis, Maya, Duende, Bianka
Nagyon szépen köszönöm Nektek! Kedvesek vagytok! Nagyon örülök, hogy tetszik!!! :))

Csibe írta...

Ebből is vinnék :)
Nagyon szépek a fotóid!

Ildinyó írta...

Csibe
Nagyon szépen köszönöm! Megtiszteltetés! :))

Garffyka írta...

A sütik illata idáig lengedez :), a fényképekről egyáltalán nem látszik, hogy haragban voltál a géppel :).

Gyerkőc meggyógyult, ugye?

Ildinyó írta...

Köszönöm szépen Garffyka! :)) Tényleg nagyon haragban voltam a géppel akkor... :D
Folyton elégedetlen vagyok a munkáimmal, de úgy tűnik én már csak ilyen elégedetlenkedő nőszemély leszek... :D
Igen, köszönöjük szépen, kicsi fiacskám, lassan, de biztosan meggyógyult szerencsére! :)