2011. április 29., péntek

Petrezselymes-sajtkrémes gersli, sült retekkel és sonkával

Véletlenül összerakott kaja. Nem volt különösebb koncepció. Bár az tuti volt, hogy az ebédben reteknek is kell lennie valahogyan. Meg gerslinek, meg sonkának is. Mind a kezembe akadt, és mind el kellett, hogy fogyjon már. Apropó sonka! Ha valaki felsóhajt most, hogy ez még mindig....? Igen, én még mindig, vagyis nem, nem mindig. Nem szokásom sosem annyit enni semmiből, hogy megunjam, még ünnepek ideje alatt sem. Most sem volt ez másként! Nem ettem magam tele sonkával! Így nem volt mit megunni... ;) Szóval nálam nyugodtan jöhetett még a héten (sőt, még jön majd). Amúgy rájöttem, hogy imádom a sült retket! Jobban, mint nyersen. És a gersli vagyis a hántolt árpa, kissé talán dióra emlékeztető íze (különösen, ha főzés előtt szárazon átpirítjuk) nagyszerűen passzolt a sült retekhez. Szeretem a gerslit is! Anyukám még a töltött káposztához is azt tesz. Nagyon jó abban is!
A gersli egyébként nagyon hasznos táplálékunk, még ha nem is annyira elterjedt manapság (régen jobban az volt). Nagyon jó kálium, kalcium, magnézium és foszfor forrás, de ezenkívül még A, B1, B2, B5, B6, E-vitaminokat is tartalmaz. Könnyen emészthető, mégis nagyon laktató és tápláló. Így tavasz tájékán pedig, különösen az ünnep után (ha sok sonkát ettetek volna... :D) nagyszerű méregtelenítő és vízhajtó hatással bír.
Hozzávalók (3-4 kisebb adaghoz):
  • 1 kis bögre (kb. 2 dl) gersli/hántolt árpa
  • 3 bögre zöldségleves (vagy sós víz)
  • 1 tömlős natúr, tejszínes sajtkrém (100 g)
  • 1 csokor petrezselyem, felaprítva
  • ha nagyon sűrű lenne 1-2 evőkanál tejszín
  • 2 csokor retek (kissebb szeműen jobbak most)
  • pár szelet füstölt-főtt sonka (személyenként úgy kb. 1-1,5 szelettel számolva, én a zsíros részét levágtam róla)
  • kevés olívaolaj
  • A díszítéshez pár kanál tejszín és petrezselyem
A gerslit, ha tehetjük és van időnk, áztassuk be kb. 1 órára, mert akkor sokkal könyebben és hamarabb puhul majd meg.
Egy edényben, szárazon pirítsuk át kissé az átmosott, leöblített, lecsöpögtetett árpagyöngyöt, majd engedjük fel a zöldséglevessel (sós vízzel), forraljuk fel, és lefedve, takarékon, kb. 40-45 perc alatt főzzük puhára. Ha az összes folyadékot magába szívná mielőtt megpuhulna, adjunk még hozzá kevés vizet. Ha elkészült, alaposan keverjük hozzá a petrezselymet, kevés borsot és a sajtkrémet, (és egy pici vajat is esetleg) hogy el tudjon olvadni benne.
Miközben elkészül a köret, a retket alaposan megmossuk, végeit levágjuk, majd felszeleteljük. A sonkát ízlés szerinti darabokra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben picike olajat hevítünk, pár perc alatt megsütjük benne a sonkadarabokat, kiszedjük egy tálba, és melegen tartjuk. A retekszeleteket, a visszamaradt zsiradékban, 2 részletben - hogy süljön, ne párolódjon -, szintén átsütjük kissé. Nem kell puhára, inkább ressre. Ha szükséges, kevés olajat még tehetünk a második adaghoz is. Én a gerslit és a sült retket egymásra halmozva tálaltam, mellé ment a sült sonka, pár csepp tejszín díszítésnek, és a tetejére a petrezselyem.

 

3 megjegyzés:

Puszedli írta...

Klasszul hangzik! A tálalás pedig nagyon szép!

Bianka írta...

Nagyon jó

Ildinyó írta...

Puszedli, Bianka
Köszönöm szépen! :) Tényleg finom is volt! :)