2011. április 8., péntek

Medvehagyma: két recept-ötlet

...ha épp nem nyersen akarjuk a vajas kenyerünkre tenni, vagy épp nem találtuk meg  a nekünk valót az egyre több, és egyre jobb felhasználási ötletek és receptek között (bár szerintem megint nem a spanyol viaszt találtam fel).
Ajjaj, egyszer már csak utolérem majd magam (igyekszem-igyekszem... nagyon...)... Addig is 2 ötlet, ha netalántán a hétvégi vásárlás alkalmával bevándorolna a kis kosárkánkba egy csomag medvehagyma, avagy egy kis vadfokhagyma is. Két gyors kis étel, egyik gyorsabb, mint a másik. A kevésbé gyors recepttel kezdeném, ami leginkább akkor jön jól, ha min. egy jó étvágyú férfiember is tartózkodik a közelünkben, mert igen kiadós adag lesz (legalábbis a mostanság mért étvágyamhoz mérten :S). 

Medvehagymás frittata
Hozzávalók:
  • 500 g fusilli tészta (durum)
  • kb. 10 tojás (nagyobbak)
  • 2 igen nagy marék nagylyukú reszelőn reszelt, kemény sajt (lehet füstölt is, keveset tegyünk félre a tetejére)
  • 1 vastagabb szál újhagyma
  • kb. fél köteg medvehagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés (olíva)olaj a sütőedényhez 
A tésztát a csomagoláson lévő használati utasítás szerint megfőzzük. Közben előmelegítjük a sütőt kb. 190 fokra. Kiolajozunk vékonyan egy magasabb falú, nagyobb, hőálló tálat. Leszereljük a sajtot, felkarikázzuk az újhagymát, felvágjuk vékonyabb csíkokra a medvehagymát. A tojást elhabarjuk kissé  kevés sóval, borssal, hozzáadjuk a kifőtt, leszűrt tésztát, a reszelt sajtot, az újhagymát és a medvehagymát, majd jól összekeverjük, a tűzálló tálba öntjük, a tetejére szórunk kevés reszelt sajtot, majd az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük (sütőfüggő, a lényeg, hogy megszilárduljon a tojás).
Teljesen pontos adatokkal, vagyis mennyiségekkel sajnos nem tudok szolgálni ennél a receptnél, mert ismét csak egy hirtelen felindulásból elkövetett ebédről volt szó, ami leginkább a hűtő gyorsan felhasználandó alapanyagait vette számba. Jól sült el! Szóval jöhet ide is, ha mást nem emlékeztetőnek, vagy ötletadónak. :)

Sült medvehagymás zöldségek sült kolbászgombóckákkal
Hozzávalók:
  • sütni való kolbász
  • cukkini
  • gomba (nálam egyszerű csiperke most)
  • paradicsom (ha nincs friss, lehet konzerv hámozott is, ha egész daraboljuk fel kissé)
  • paprika
  • medvehagyma
  • hagyma (újhagyma)
  • olívaolaj
  • só, bors
A zöldségeket ízlés szerinti nagyságúra feldaraboljuk. A sütnivaló kolbászból kis gombócokat nyomkodunk ki (utána még formázhatunk is rajta, hogy még takarosabb legyen, én sietősre vettem a figurát és csak kinyomkodtam... :D), és megsütjük kevés olaj vagy zsiradék hozzáadásával (a kisűlt zsír kihűtve, nagyon finom kenyérre kenve, de gondolom ezzel nem mondok újdonságot :D). A hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd mindigen egyes hozzávalót rövid ideig sütve-párolva adjuk hozzá a többit: paprika, gomba, cukkini, paradicsom. Közben sózzuk, borsozzuk és legvégül a medvehagymát is hozzáadjuk, és pirítsuk, amíg kissé összeesik. Nem kell egyiket sem sokáig párolni, jobb, ha a frisseségüket (végtére is tavasz van, vagy mi fene...) megőrzik.
Tipp: üthetünk rá pár tojást is pl., az is jól megy hozzá és még kiadósabb lesz. 

10 megjegyzés:

Bianka írta...

Mindkettő nagyon kedvemre való lenne, azt hiszem az egyiket be is vállalnám a mai napi ebédre :)

Ildinyó írta...

Bianka
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszik! :) Remélem elkészítetted, és ízlett! ;)

Hajni írta...

Szia!
Én megcsináltam a másodikat,és nagyon ízlett,köszi!

Lekvároskukta írta...

Nagyon jó ötletek :))
Tuti, hogy 10 tojás kell az elsőbe?

Puszi: LK

Lekvároskukta írta...

Remélem nincs baj, hogy nincs étvágyad mostanában!?

Ildinyó írta...

Kedves Notte!
Ennek nagyon-nagyon örülök! Egészségetekre! És én köszönöm, hogy megírtad! :)

Lekvároskukta
Köszönöm szépen!
Igen, én csak 8-at tettem bele, de ez a sok tészta simán felvette volna a 10-et is (kb. M-es méretű tojásokból is). Mert ugye ez egy sütőben sült omlettszerű étel lenne eredetileg, ahol inkább a tojásnak kellene körbeölelnie a tésztát és nem pedig fordítva... :D
Amúgy simán mehet bele feleannyi tészta is, és akkor bőven jó lesz ez a tojásmennyiség...
Hát egy kis stresszes időszakot leszámítva, amúgy alapvetően minden oké, az étvágyam meg biztosan csak azért nem olyan nagy mostanában (bár sosem voltam zabáló típus :D), mert öregszem már... :D :D

Hajni írta...

Ma is megcsináltam,csak háromszor akkora adagot,mint a múltkor...ennyire bejön:)
Köszi!

Ildinyó írta...

Notte
De jóóóó! :D Ennek nagyon örülök!!! :)

Hajni írta...

Újra medvehagymaszezon!Megint a Te recepteddel!Szavaztam rád az Aldi versenyében,remélem te nyersz!
Üdv:Notte

Ildinyó írta...

Kedves Hajni!
Ez nagyon kedves tőled, köszönöm szépen! :) Sajnos nem én nyertem, de igen, újra itt a medvehagyma szezon. Legalább! :D