2011. április 26., kedd

Bodzás-citromos almakrémleves


Egyszerű kis leves, amit az én esetemben lehetne akár turmixnak is nevezni, de "csakazértsem" az. :) Tudom, még nincs itt a bodza szezonja - de nemsokára eljön az is -, addig is vegyük le a kamrapolcról az esetlegesen megmaradt bodzaszörpünket (én még nagyi félére bukkantam tavalyról). Adjunk hozzá jóféle almát, tejszínt vagy görög joghurtot, és citromot is, hogy kissé pikánsabbá tegyük, turmixoljuk össze, hűtsük be alaposan, és már tálalhatjuk is. Ha esetleg még almakompót/befőtt is leledzik a polcon, az még jobb, hiszen akkor még finomabbra lehet turmixolni. Én nem pároltam most elő az almát, csak úgy sietősen készült és nyersen került bele (bár így egészségesebb is), de ha több időnk van rá, nyugodtan megtehetjük. Épp csak egy kevés vízben pároljuk puhára. Ehhez adhatunk citromhéjat is, akkor nem is kell már nagyon bele citromlé. Arányokat nem nagyon adok, méghozzá azért nem, mert egész egyszerűen minden bodzaszörp más-más intenzitású és édességű, így varálni kell vele, és kóstolni, hogy jó legyen. Én 4 személyre kb. 4-5 almát használtam, 1 nagyobb doboz görög joghurtot és kevés tejszínt, valamint kb. 1-1,5 dl bodaszörpöt és kevés citromlevet. A tejtermékeket is aszerint adagoljuk hozzá, hogy milyen sűrű vagy épp hígabb eredmény szeretnénk. Nem is bonyolítom itt tovább azt, ami nem is az! ;)

Hozzávalók:
  • alma (vagy almakompót)
  • görög joghurt, tejföl, tejszín, vagy tej (vagy ezek keveréke, legfinomabb tejszín és (görög) joghurt keverékével))
  • bodzaszörp
  • citrom
  • esetleg méz, de csak ha nem túl édes a szörp
  • A tálaláshoz: tejszínhab, esetleg babapiskóta (bár akkor már felér egy desszertel is, ha még sűrűbbre is készítjük)
Nyers változat:
Az almákat meghámozzuk, összedaraboljuk, majd összeturmixoljuk kevés citromlével és tejszínnel és/vagy joghurttal/tejjel. Ezután folyamatosan kóstolva, hozzáadagolunk annyi bodzaszörpöt, amivel kellemes bodza ízt érünk el és nem lesz túl tömény. Ha nem elég édes, a végén édesítsük csak meg. 1-2 órára tegyük hűtőbe (vagy mélyhűtőbe is tehetjük), majd tálaljuk tejszínhabrózsákkal (és pl. babapiskótával).
Főzött változat:
A meghámozott, kockára vágott almához hozzáadunk egy darab citromhéjat, majd nagyon kevés vízben puhára pároljuk, hozzáadunk tejszínt, egyet forralunk rajta. Lehűtjük, kivesszük belőle a citromhéjat, hozzáadagoljuk a szörpöt és még (görög)joghurtot esetleg, vagy tejszínt, hogy elérjük a kellő állagot, közben alaposan leturmixoljuk. Alaposan behűtve tálaljuk ezt is a fentiekkel!

És egy kis nefelejcs, amit Anyukám szedett ki nekem Zsámbékon a kertjükből, hogy ha már nekem nincs kertem, legalább a teraszomat díszítsék ilyen szép kis virágok. Imádom! Olyan kis bájos virág!

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Izgalmas

MÁK írta...

Jól hangzik! A tavalyi bodzaszörpöm már elkopott, de nemsokára ismét szezon! :) Utána elkészítem!

Eszter írta...

De jóóó! Igazi tavaszias, szuper jók a fotók is!

Ildinyó írta...

Bianka, Mák, Eszter
Köszönöm szépen! :)