2011. április 12., kedd

2 finom süti: Vaníliakrémes ekler fánk eperrel és kókuszos kocka másként

Tegnapra nem sikerült összehozni ennek a bejegyzésnek a megírását, de így mára már két sütit is hoztam nektek. A mini eklert én készítettem, a kókuszos kocka pedig anyukám keze munkáját dicséri. Szüli-, és névnapos családi esemény volt, így sütigyártásba fogtunk és többek közt ilyenek készültek ez alkalomból. Hát nem mondom, hogy egyikkel sincs munka, de végül is nem túl bonyolult sütik azért. Jól jöhetnek majd akár a húsvéti ünnep alkalmával is.
A kicsi fánkocskákkal nekem most nem sok szerencsém volt, már ami a készítési folyamatot illeti. Mondtam is, hogy szerintem valaki nagyon nem akarja, hogy én a konyhában tevékenykedjek. Miközben készült az égetett tészta, és a habverővel épp kevertem hozzá a tojásokat a sűrű masszához, az egyetlen nyomi habverőm is megadta magát, mert az egyik fémszál egyszerűen "elszakadt" (nyilván a fém nem szakad, csak most nem találom a megfelelő szót rá)... Így a tészta, a konyhában fellelhető összes négyzetcentiméteren elszórta a darabkáit... még a plafonon is találtunk belőle... A leleményes ember ilyen "apróságokon" nem akad fent... Ill. deeeee, baromira fennakad este 9 tájékán, hiszen igen sűrűn és cifrán szitkozódtam, igaz legfőképp magamban, mert egy kiskorú is tartózkodott ugye a társaságunkban. De aztán jött a Másik Felem a csípőfogóval, lecsípte a logó szálat, majd mehetett is tovább a munka. Közben jót röhögtünk azon, hogy az egyszínű kis piros kis pólóm és az egész mellkasom, tele lett szép kis sárga tésztapötyökkel.  Egyes számú probléma ezzel le lett tudva. De aztán a töltelék készítésénél, a mérlegem is megadta magát. Nahhh, akkor már nem voltam olyan jókedvű, úgyhogy inkább nem mondom mit csináltam... (csapkoooodtaaaam :D)
De jöjjenek a receptek, amiket én már húsvéti locsolóvárónak (vagy nem várónak...:)) is ajánlok. Ja, és én a mini eklerből kérem szépen - lévén, hogy nagy a család - háromszoros adagot, tehát 60 db-ot készítettem. De mondom ez mini volt, úgyhogy az nem is olyan sok. Öööm, konkrétan 2 nagy tálca. :)

Vaníliakrémes-epres mini ekler fánk (éclair)
Hozzávalók a tésztához (ebből kb. 20 mini lesz, én most megháromszoroztam az adagot):
  • 150 g ml víz
  • 55 g vaj
  • 80 g finomliszt átszitálva
  • 1/2 tesákanál só
  • 2 db tojás
A krémhez (ez a mennyiség nekem a 60 db kis fánkhoz pont elég volt):
  • 750 ml tej
  • 2 csomag (Bourbon) vaníliás pudingpor
  • kb. 4 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
  • 150 g vaj
  • kb. 2 evőkanál házi vaníliás porcukor
  • kb. 3-4 evőkanál porcukor
A töltéshez: vaníliapudingos-vajas krém, eper és tejszínhab

A tetejére: étcsokoládé (én a 60 db-hoz kb. 150 g étcsokit olvasztottam fel és majdnem mind el is fogyott)
Az égetett tészta elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat a vízzel. Határozott és erőteljes mozdulatokkal keverjük hozzá egyszerre a lisztet és a sót, majd kevergessük addig az egészet, míg össze nem áll egy gombócba, jó sűrű lesz és már nem tapad az edény falához, ill könnyen elválik a fakanáltól. Vegyül le a tűzről. Várjunk egy kicsit, majd apránként adagolva keverjük hozzá a tojásokat, míg a tészta teljesen sima és fényes nem lesz. Egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk belőle egy csillagcsöves nyomózsák segítségével kis kukacokat, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig (nálam egész pontosan ez 22 perc volt), ekkor vegyük le a sütő hőmérsékletét 180 fokra (egy fakanállal ki is támaszthatjuk, hogy a gőz távozni tudjon, és inkább csak szárítsunk már őket újabb 5 percig. Ha attól félünk, hogy nem sül meg a közepe, akkor a 20. perc után oldalt meg is szúrhatjuk őket, hogy a gőz távozni tudjon a sütiből is. Sütés után rácsra téve hagyjuk kihűlni! Vágjuk ketté, csíkozzuk be a tetejüket az olvasztott csokival. Én ehhez az olvasztott csokit zacskóba tettem, aminek a sarkán egy pici lyukat vágtam, majd a jó szorosan egymás mellé sorakoztatott fánkoknak a tetején, gyors mozulatokkal, keresztbe-kasul húzgáltam. Hagyjuk a csokit megdermedni, majd töltsük meg a lenti krémmel, a felvágott eperrel és a natúr tejszínhabbal (ez el is maradhat).
Vaníliapudingos-vajas krém elkészítése:
Kb. 650 ml tejet forraljunk fel. A maradék tejben keverjük el csomómentesen a pudingporokat és a cukrot, majd öntsük hozzá a tejhez és folyamatosan kevergetve főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk teljesen kihűlni! A puha vajat dolgozzuk jó habosra a porcukorral, majd apránként hozzáadva keverjük el jó alaposan a hideg pudinggal. Hűtőbe téve hagyjuk kicsit dermedni, majd habzsákba töltve már tölthetjük is meg vele a fánkokat.

Tipp: a pudingpor helyett használhatunk egyszerű étkezési keményítőt, ill. ekkor 1 vaníliarudat kaparjunk ki és adjuk hozzá a tejhez a magokat és a rudat is, így forraljuk fel, majd így készítsünk belőle pudingot.
Nézzétek el nekem, hogy én most egy egyszerű vajas-pudingporos tölteléket készítettem hozzá. Merthogy este 11-kor már nem nagyon volt kedvem máshoz, ill. tojásom se lett volna annyi, hogy igazi tojásos vaníliakrémet készítsek ilyen mennyiségben, úgyhogy bocsi. :o Aki szentségtörésnek tartja ezt egy gasztrobloggertől, forduljon el. :)
Az Anyukám által készített Kókuszos kocka másként receptje, Péter Jánosné Süteményes könyvéből származik. Nem egy bonyolult süti. Egy kis időráfordítással nagyon látványos desszertet lehet készíteni belőle. Anyukám az eredeti recepten kicsit módosított, és picit kevesebb cukrot tett bele, de én talán még tovább csökkenteném egy kicsivel, ha én készíteném. Én már azt a mennyiséget írom, amit Anyu használt. Ő is hasonló tölteléket használt hozzá most, mint én a fánkhoz, csak kicsit más arányokkal dolgozott. És természetesen ehhez is használhatunk igazi vaníliás, tojásos főzött krémet. 
Kókuszos kocka másként
Hozzávalók (ez is jó kiadós adag):
  • 8 tojás
  • 250 g cukor
  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez 
A vaníliapudingos-vajas krémhez:
  • 500 ml tej
  • 1 csomag (Bourbon) vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál cukor (vagy ízlésünk szerint)
  • 200 g vaj
  • kb. 3 csapott evőkanál porcukor (vagy ízlésünk szerint)
A tetejére: kb. 150 étcsokoládé megolvasztva kevés vajjal vagy olajjal elkeverve
Az oldalára: kókuszreszelék

A krém elkészítése:
Lásd a fenti résznél. Ugyanúgy készül, csak mások az arányok.
A tojások sárgáját a cukorral és 8 evőkanál forró vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a sütőport és kakaóport is, valamint egy csipet sót is. Ezután óvatosan hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjehabot is. Vajazott, lisztezett formába öntjük. Anyu 1 nagy (gáz)tepsibe sütötte 180 (vagy légkeverésen 160 fokon) kb. 10-15 percig (tűpróbáig, ne szárítsuk ki), majd két egyforma darabra vágta és így töltötte meg a krémmel.  Ez talán így azért jobb, mert így garantáltan egyenes lesz és nem vágunk le az aljáig, meg hasonló balesetek sem történnek. A töltéskor hagyjunk egy kevés krémet a kis kockák oldalára is. A töltés után összerakta a két lapot, majd bevonta az olvasztott csokival, hagyta megdermedni, kis kockákra vágta, bekente a kockák oldalát is kevés krémmel, megmártotta kókuszreszelékben, majd hűtőben hagyta összedermedni kissé az egészet.

9 megjegyzés:

egycsipet írta...

Szépségesek! :)
Anyukád kókuszkockája hasonlít a kozáksapkára, csak kicsit egyszerűbb elkészíteni. :)

Bianka írta...

Nagyon guszta, valami csodás képek

Lekvároskukta írta...

Óóóóó, micsoda finomságok már megint :)))
Nagyon ügyesek vagytok!
puszi

Ottis írta...

Gyönyörűek, ennék belőle!

Ildinyó írta...

Egy csipet
Nagyon köszönjük! :)
Most utánanéztem melyik is az, és aztán rájöttem hogy tényleg majdnem ugyanaz. Végülis a hóladba is ilyen, csak szerintem mindegyiknek a neve más, meg itt-ott pici módosítás van. De az biztos, így lényegesen egyszerűbb és kevesebb "hulladék" is van, mintha kerekre készítené az ember. :)))

Bianka
Nagyon köszönöm! :)

Lekvároskukta
Köszönjük szépen! :)

Ottis
Köszönöm! :) Küldöm! ;D

Anazar írta...

Jaj nekem, azok az eclair-ek!! Ha tudnám a címed, már az ajtóban állnék!

Eszter írta...

Nagyon jól néz ki ez a fánk!

Csibe írta...

Milyen szépséges édességek!

Ildinyó írta...

Anazar
Ezen most jót nevettem! :D Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszik! :)

Eszter
Köszönöm szépen! :)

Csibe
Nagyon szépen köszönjük! :)