2011. március 11., péntek

Névnapi menü

A tegnap névnapi gyors menüm, melyet egy igen régóta beteg gyerkőc ápolása közben kellett összehoznom gyorsban, miközben persze én magam is vívom a csatát a bacikkal meg vírusokkal (eddig úgy tűnik ők jobban vesztésre állnak). Szóval hiába névnap, hiába torkos csütörtök, eljutni nem tudok sehová és még haladni sem tudok a dolgaimmal, pedig igen nagyon kellene már sok mindennel... No de nem panaszkodom, mert ahhoz képest nem is volt olyan rossz dolgom, hogy magamnak kellett elkészítenem a menüt (na nem mintha máskor nem így lenne :D), mert így legalább élvezhettem a saját főztöm gyümölcsét... Akarom mondani húsát, meg pöttyös édességét. Egyszerű, ám annál finomabb ételekről van szó, amiknek az elkészítése sem bonyolult egyáltalán. A pöttyös piskótalapból, én eredetileg mini tortákat szerettem volna készíteni, de miután kisült a lap, rá kellett jönnöm, hogy a nagyméretű konzerves dobozokat, nem éri körbe egy-egy ilyen csík... Na igen, így jár az ember, ha nem méricskél előtte. Végül is mindegy, mert lettek ilyen kis bájos pöttyös tekercseim...De nem is fecsegek itt tovább, jöjjenek a receptek.
 

 
Citromos-túrós-fehércsokis mini piskótatekercsek
A piskótalap:
Hozzávalók (4 kis tekercshez)
  • 4 tojás sárgája és fehérje külön
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • csipet só
  • 1 evőkanál kakaópor
A töltelék:
Hozzávalók:
  • 40 g nagyon puha vaj
  • 250 g natúr túrókrém (nálam Milkland féle, Tesco-ban, Spar-ban lehet pl. kapni ilyet)
  • kb. 5-6 csapott evőkanál porcukor, ebből kb. 2 evőkanál házi vaníliás cukor
  • 2 púpos evőkanál reszelt, cukrozott citromhéj
  • 50 g fehércsokoládé apóra vágva

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tojások fehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval. A tojások sárgáját is jó habosra keverem a cukorral, majd hozzáadok kb. 2-3 evőkanál vizet, végül hozzákeverem az átsztitált lisztet is. A habnak kb. 1/3-át kiveszem, ezzel lazítom a tojásos keveréket, majd a többit is beleforgatom, csak ezzel már sokkal óvatosabban keverem át, hogy ne törjön össze a többi hab. Kiveszek a tésztából pár evőkanállal, majd átszitált kakaóport keverek hozzá (előtte egy picike vízzel el is kevehetjük a kakaóport, hogy könnyebb legyen beledolgozni). A sima sárga tésztát jó vékonyra simítgatom a tepsiben, a kakaós massszából pedig egy sima végű habzsák segítségével (vagy sima zacskó, melynek a sarkán vágunk egy lyukat) pöttyöket csinálok a tésztára. Sütőbe tolom, és kb. 10-15 percig sütöm. Addig, hogy elkezdjen szép aranyszínű lenni a teteje, de a szélei ne száradjanak ki nagyon. Ha elkészült kiveszem a sütőből, hagyom egy picit hülni, mad nedves konyharuhával felcsavarom. Miközben teljesen kihűl elkészítem a tölteléket. Ehhez, a nagyon puha vajat kikeverem a kétféle cukorral, hozzáadom citromhéjat, majd a túrókrémet is. Habverővel alaposan átkeverem. Belelforgatom a fehércsoki darabkákat is, majd megtöltöm a piskótalapot, óvatosan feltekerem és 4 felé vágom és hűtőbe teszem tálalásig.
És a főétel, mely szintén nem egy bonyolult konyhai produkció.

 

 
Almás-diós karajszelet polentával
A húshoz:
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
  • 500 g karaj szeletelve (kb. 6-8 szelet hús)
  • olívaolaj
  • kb. 3 teáskanál édesebb mustár (pl. bajor)
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés morzsolt rozmaring (lehet friss is, akkor vágjuk apróra, egyébként két ujjunkkal morzsoljuk egyszerűen össze kissé)
  • 2 kisebb alma
  • 2 marék dió, durvára darabolva

A karajt egy kissé kiklopfoljuk, de csak épp egyet-kettőt ráverve, hogy lazítsunk egy kicsit a rostokon. Egy kevés olajat (pár evőkanál) összekeverünk a mustárral, kevés sóval és borssal, majd bekenjük vele a húsokat és tűzálló tálba fektetjük és megszórjuk egy kevés rozmaringgal. Az almákat meghámozzuk, magházát kivágjuk, majd vékonyan felszeleteljük és elhelyezzük a hússzeletek tetején. Még egy nagyon kevés olívaolajat locsolunk/spriccelünk rá, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 percig sütjük. Ekkor megszórjuk a húszeletek tetejét a durva dióval, a sütő hőmérsékletét felvesszük 190 fokra, majd visszatoljuk a sütőbe és még kb. 15-20 percig sütjük. Vigyázzunk, ez karaj, ne szárítsuk ki!

 

 
A polentához/kukoricakásához (mércének mindig ugyanazt a bögrét használjunk, ami az én esetemben egy kb. 2 decis, kisebb bögre volt most):
Hozzávalók:
  • 1 bögre kukorciadara
  • 1 bögre tej
  • 3 bögre víz
  • só, kevés bors
  • kb. 60 g vaj
  • 1 jó nagy marék reszelt parmezán (vagy bármilyen más kemény sajt ízlésünk szerint, lehet akár füstölt is pl.)

Egy vastagabb fenékkel rendelkező edényben összekeverjük a vizet a tejjel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a sót, majd folyamatosan keverve hozzáöntjük a kukoricadarát is. Jó pár percig így kevergetjük, amikor már besűrűsödik kissé (mint a tejbegríz) és elkezd pöfékelni, lefedjük és takarékon még pár percig főzzük. Ha puha már a dara, hozzáadjuk a vajat, a sajtot, a borsot és alaposan elkeverjük. Ha szükséges még egy kevés forró tejjel higítjuk.

 

17 megjegyzés:

Thrini írta...

De csinosak ezek a tekercsek!
Először azt hittem, hogy Rainy pöttyös palacsintái, de utána rájöttem, hogy nem méretazonosak. :)
Nagyon kratív vagy! És utólagosan is kívánok boldog névnapot. :)

Raindrop írta...

Hihi!
Én is azt hittem, hogy a palacsintáim, de ez még jobb. :D
Nagyon tetszik a hús, igazán guszta! :)

Bianka írta...

Micsoda gyönyörű süti és fenséges menü
Utólag is boldog névnapot

Citromhab írta...

Csuda jó ötlet, nagyon tetszenek:-))

Ildinyó írta...

Thrini
Nagyon szépen köszönöm! És most hogy mondod, tényleg olyan... :D

Raindrop
:D Pedig esküszöm, nem is jutott eszembe, amíg Thrini nem írta... de tényleg olyan lett... :D
Amúgy virágokat akartam először, de bele se tudtam kezdtem, és már kétszer kellett odarohanni Csöppségemhez, így gyorsan letettem a bonyolításról, maradtak a pöttyök, de nem bántam meg. :) Tuti az is inspirált tudat alatt, hogy nálad ott van kint az oldalsávban a tuti kis pöttyös palacsinta! :)) Köszönöm szépen egyébként! :)

Bianka
Nagyon szépen köszönöm! Kedves vagy! :))

Citromhab
Köszönöm! Nagyon örülök, hogy tetszik! :))

chriesi írta...

Nagyon aranyosak a tekercsek. :D

Ízlésszindróma írta...

Annyira szép minden:))))

Jenis írta...

Húúú! Hatalmeas ötlet a pöttyös süti, de az én szívemhez mégis a karaj áll közelebb. Holnap meg is sütöm, mármint a húst. :)
Jobbulást nektek! :)

Belly írta...

Boldog névnapot kívánok neked,utólag is!
Nagyon szép a tortatekercs,ötletes.

A kicsinek meg gyógyulást,vesszenek azok a bacik!

Kiskukta írta...

Boldog névnapot!!! A pöttyös piskótatekercs nagyon jó ötlet, nagyon jól néz ki!

Jenis írta...

Jelentem elkészült és 5 perc alatt el is fogyott! :) A férjem egyedül megevett 4 szeletet, Szilárd fiam pedig hangos nyamnyamnyam és több "Anya, ez nagyon finom!" kíséretében fogyasztotta. :)

Unknown írta...

Boldog névnapot!
Nagyon jól mutat a pöttyös tekercs ;) A színes-fekete-fehér játék különösképp tetszik!

Pilchard írta...

Uramisten,ez valami szuperzseniális és kretaív desszert,megkaptad a hónap kreatív bloggerje díjat most azonnal tőlem.
A husi meg a polentával isteni.Plussz pont hogy GM is.
De ezt a sütit is meg kell majd csináljam GM változatban,annyira tuti.

Ildinyó írta...

Chriesi
Köszönöm! :)

Ízlésszindróma
Nagyon szépen köszönöm! :))

Jenis
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :)
Közben látom már meg is sütötted, és sikere is volt. :) Ennek nagyon-nagyon örülök! :)))
Amilyen egyszerű étel, olyan finom. :)

Belly
Nagyon szépen köszönöm! :)

Kiskukta
Köszönöm szépen! Virágosat akartam amúgy, csak gyorsan le kellett egyszerűsíteni a mintát! :D

Beatbull
Köszönöm szépen! :)
Mostanában valamiért egyre többször készítek ilyen fekete-fehér, kiemelt színes ételfotókat. Valamiért rákattantam. :)) De hogy másnak is tetszik, nagy örömet okoz! :))

Pilchard
De aranyos vagy! :)) Nagyon szépen köszönöm! Nagyon örülök, hogy tetszik! :) Rém egyszerűek amúgy. Tényleg! :)
Te, mi az a GM? Most nem esik le hirtelen... pirulós jelet nem tudok, de itt most az lenne... :D

Pilchard írta...

Szia. Gluténmentes. :-) Az a jó ha nem tudod.
Alig várom hogy megcsináljam,sajna ma nem úgy alakult a program.

Pilchard írta...

Szia Ildinyó!
Elkészült a süti,nagyon finom,csak úgy eteti magát.Külalakra meg sem közelíti a Tiédet,de az íze kárpótolt érte.Ha van kedved kukkantsd meg.

Ildinyó írta...

Pilchard
Hát ez nem esett le bizony! De most már tudom akkor, mi is az a GM! :)
Megnéztem a sütit, és tök jó lett! Örülök, hogy ízlik nektek! Tetszik, hogy étcsokit tettél bele! :)