2011. március 17., csütörtök

Mini torták 1 éves csöppségeknek


Nemrég, egy gyerekkori jóbarátnőm kérte a segítségemet abban, hogy nemsokára 1 éves lesz a kicsi lánya, és szeretne valamilyen neki való tortát készíteni. A felnőtteknek lesz külön torta, így a pici lánynak csak egy kicsi tortát szeretne. Mondtam neki, hogy ezért szerintem felesleges, külön kis méretű tortaformát beszerezni. Egy 1 éves csöppemberkének épp elég szerintem, egy nagyméretű konzerves doboz is ahhoz, hogy össze tudjuk állítani a tortát. Bár megmondom őszintén, az alábbi két kis torta ötletéhez még ez sem szükségeltetik feltétlenül. Elég valami kisebb tálka pl., amivel körbe tudjuk vágni a piskólapot, hogy egyforma méretűek legyenek. Sikerült, külön sűrítés nélkül, maguktól is olyan jó tartású krémeket kreálni, hogy nem kellett karima az összeállításnál sem, hogy egyben maradjon az egész, amíg lehűl. Ez most két gyors ötlet. És ezek - alkalmazkodva az épp szezonális gyümölcsökhöz és természetesen ahhoz, hogy mit ehet már a gyerkőc -, tetszés szerint variálhatóak. Amúgy nagyon finomak felnőtteknek is! Szóval felszorozva a mennyiségeket, nyugodtan készülhet nagyban is. Ha valami még eszembe jut, akkor hozom majd azt is. Ezek az ötletek amúgy mindig jól jönnek. Emlékszem én is mennyit agyaltam, hogy mi is legyen, szóval remélem tudok azért ötletet adni másnak is majd. A díszítés persze lehet sokkal szebb és kifinomultabb, én most tényleg nagyon rövid idő alatt "követtem el" ezt a két kis tortát. 

Vizes-kukoricalisztes piskóta
Hozzávalók (2 kicsi, 3 rétegű, 10 cm átmérőjű torta jön ki belőle, vagy egy 3-nál többrétegű):
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál porcukor (nyírfacukor)
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 evőkanál víz
  • csipet só
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tojások fehérjét, csipet sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját is jó habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a vizet, majd az átszitált kukoricalisztet is. Fellazítom a habbá vert fehérje 1/3-ával, majd óvatosan beleforgatom a többit is. A tepsire  simítom kb. 1/2-1 centi vastagon, majd kb. 15 perc alatt megsütöm (ne szárítsuk ki). Még langyosan kivágom belőle a szükséges lapokat, majd ha lehűl már lehet is tölteni az alábbi töltelékek valamelyikével. Ezt a mennyiséget egyébként felhasználhatjuk egy mini tortához is. Ekkor egy kicsi, ám jó magas, sokrétegű tortánk lesz. Ekkor a joghurtos krémből többre is szükség lehet.

Körtés rizskrém
Hozzávalók (ez a krém egy kicsit több lesz, de a többit nyugodtan eltehetjük édesítés nélkül, pl. köretnek is, amúgy olyan kevés így is, hogy már nem érdemes csökkenteni az adagot tovább):
  • 1 dl rizs (leginkább a jázmin rizst tudom javasolni, hogy minél finomabb legyen)
  • 2 dl víz
  • 1 dl rizstej (el is hagyható, sima vízzel is elég ízes lesz, különösen, ha nem sima rizst használunk hozzá)
  • fél evőkanál nyírfacukor
  • kisebb körtének a fele, meghámozva (de lehet pl. őszibarackot is használni hozzá)
A rizst feltesszük a vízben főzni. Forrástól számítva, lefedve, takarékon, kb. 15 percig főzzük. Ezek után hozzáadjuk a rizstejet is, majd újabb 15 percnyi főzés következik. Addig főzzük, míg vajpuhára fő, és be nem szívja magába az összes folyadékot. Ha kellően puha leturmixolhatjuk. 1 kis tortára kicsit több, mint a fele mennyiségű krém kell, így csak azt édesítsük be. Ha kissé kihűlt, adjuk hozzá az apró kockákra vágott körtét. Ha szükséges, és nagyon sűrű lenne, hígítsuk még a krémet egy kis rizstejjel.
A főzéshez házi kókusztejet is használhatunk, és akkor még nagyon jól megy hozzá a banán is pl.


Joghurtkrém
Hozzávalók (kb. egy kis doboznyi, sűrű joghurt lesz belőle):
  • 2 kicsi dobozos joghurt (nem light, hanem normál)
  • 1 kisebb banánnak a fele
  • 1 maroknyi fagyasztott meggy/cseresznye kiolvasztva, apróra vágva
  • kevéske nyírfacukor
A joghurt lecsepegtetéséhez kibélelünk egy nagyobb szűrőt pelenkával, tüllel, vagy konyharuhával, beleöntjük a joghurtot, majd ezt ráhelyezzük egy tálra, amibe majd ki tud csöpögni a savó. Legalább egy éjszakán át így hagyjuk (minél tovább csepegtetjük, annál sűrűbb lesz az egész). Ezek után csak ízesíteni kell a fentiek valamelyikével. Én mindkét krémnél kevéske gyümölcscukrot adtam hozzá, majd nagyon apróra kockázott banánt kevertem bele, és a krém egyik felét megszíneztem a kiengedett meggy levével. Én az apróra vágott meggy ill. cseresznye darabokat a krémek tetején helyeztem el, de hozzá is keverhetjük a joghurthoz.

Fontos, hogy az anyag, amit a csepegtetéshez használunk, azon kívül, hogy természetesen nagyon tisztának kell lennie, ne legyen erős öblítő vagy mosószer illatú, mert ezt eléggé át tudja venni a joghurtkrémünk.





9 megjegyzés:

vdaiana írta...

Jaaaj de aranyos kis tortak!!!

vdaiana írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bianka írta...

Igazi álom babatorták :)

Vica írta...

Apró figyelmesség tőlem.

Ildinyó írta...

Vdaiana
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :)

Bianka
Köszönöm! :)))

Vica
Nagyon kedves Tőled! Itt is nagyon szépen köszönöm! :)

Névtelen írta...

Annyira szép babatorták, én biztos megcsinálom Mira baba 1. szülinapjára valamelyiket!:)

Névtelen írta...

Kislányom 1. születésnapjára elkészítettem a joghurtos verziót és imádta! Köszönöm!

Unknown írta...

Mekkora tepsiben sütötted? Nagyon jól néznek ki.

Névtelen írta...

Ki fogom próbálni. Jövő héten 1 éves a picur. A másik unoka meg 1 hónap múlva.😊