2011. február 12., szombat

Bacon-be tekert fasírt, újhagymás rizstallérokkal

Ez a finomság még szerdán készült nálam, és még csak most jutottam ide, hogy írjak róla. De egyszer csak utolérem majd magamat... Legalábbis azon vagyok épp... :) Nálam többnyire úgy készülnek az ételek (bár gondolom ezzel nem vagyok egyedül), hogy na most épp ez van itthon, ebből készítsünk valami jót. Az meg gondolom valamiféle agyi ártalom már nálam, hogy folyton azon morfondírozok, hogyan lehetne ez nem annyira hétköznapi (még ha egy hétköznapi ebédre is készül). Ennél az ételnél az ihletadó a hamburger volt. Tudom, most felmerül a kérdés, akkor mégis mi ez?? Ez? Hát ez amolyan rizsburger... :) Szerintünk nagyon fincsi volt, és még csak nem is bonyolult. Ha nem hiszitek, hát járjatok utána! Szerintem nem fogjátok megbánni!
 
 
Bacon-be tekert fasírtok
Hozzávalók:
  • 500 g darált hús (ízlésünk szerint bármilyen, nekem most pulyka volt)
  • 1 kicsike fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kb. fél piros paprika apró kockákra vágva
  • 1 vékonyabb szelet kenyér (nálam rozsos), kevéske tejbe áztatva és darabokra tépve
  • 1 tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • 200 g szeletelt bacon
A sütőt melegítsük elő. Én 180 fokon, légkeverésen sütöttem. A fenti hozzávalókból - a bacon kivételével -, keverjünk egy fasírtmasszát. A sózásnál vegyük figyelembe, hogy a bacon is elég sós már. Formázzunk belőle nem túl nagy korongokat (én ehhez egy nagyobb méretű pogácsaszaggatót hívtam segítségül, ebbe nyomkodtam bele a masszát), majd tekerjük bele a szalonnába és ültessük egy tepsire őket. Toljuk sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük meg.
Újhagymás rizstallérok
Hozzávalók (jó sok lesz belőle így, nyugodtan felezhetjük a mennyiségeket, akkor is lesz vagy 15 tallérunk):
  • 250 g gyorsrizs (persze készíthetjük sima rizsből is, sőt barna, vagy vadrizssel kevert rizsből is)
  • a főzővízhez só és sárfányos szeklice, hogy szép színe legyen
  • 2 tojás
  • kb. 4 szál újhagyma
  • 2 nagy marék reszelt sajt
  • kevés olaj a sütéshez
A rizst megfőzzük. Nem baj, ha nem pergős, hanem inkább kicsit ragacsos lesz. Hagyjuk hogy kihűljön kissé. Akár előző nap is elkészíthetjük. Az újhagymát megtisztítjuk, fehér részét apróra, zöld részét kisebb kockákra vágjuk. Végül a rizsből, a tojásból, a sajtból és az újhagymából formázható masszát keverünk. Szintén egy nagyméretű kerek szaggatót segítségül hívva, korongokat formázunk belőle. Majd egy teflonos serpenyőben, kevés olajat hevítve, mindkét oldalukat pár perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük ki őket.

Tipp: ezt a rizstallért én egy főzelék, húsmentes feltétjeként is el tudom képzelni. És akár maradék rizsköretből is készülhet.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Annyira guszta, szép színes ételeket készítesz. Nagyon tetszenek a képeid, életvidámak

Ildinyó írta...

Nagyon széppen köszönöm Bianka! :) Nagyon kedves vagy! Igyekszem! És nagyon örülök, hogy sikerül az életvidámságot sugallni ezekkel a képekkel! :)

duende írta...

Annyira guszták a fasírtok is, meg a rizstallér is! :)

Remélem, meggyógyultál egészen! Irtó csúnya tud lenni ez az influenza. Vigyázz magadra és pihenj, mikor lehetőség van rá. :)

mezeiorsi írta...

A múltkor én is ilyen rizs lepényt csináltam barnarizsből, teli zöldségekkel. A gyerekek simán nem enneék meg, de így nagyon ízlett nekik a barnarizs.

Ildinyó írta...

Duende
Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszik!
És köszönöm szépen, mostmár jól vagyok! Először egyébként valami hányásos nyavalya kapott el, akkor még lábra sem tudtam állni. Utána meg alig hogy kijöttem belőle, rögtön nagyon erősen náthás lettem. De az "csak" tényleg nátha volt legalább! :)

Az is irtó finom lehetett Orsi! Én is ki fogom próbálni barnarizsből is - azért is írtam -, mert nagyon tetszik így is. És jó ötlet még tovább gazdagítani más zöldségekkel! Úgy, valamilyen mártogatóssal tálalva, akár egy komplett, húsmentes önálló étel is lehet.