2011. január 12., szerda

Gyógyító golyók: Aszalt barackos-mézes-búzacsírás golyók


Jól eltűntem... Mint szürke szamár... de hát köd is volt, na meg szürke is lettem kissé... de előbújok egy kicsit megint. De nem valami most készült dologgal jövök ám, mert ez a gyógyító golyó is lassan 1 hónapja várja, hogy közzé tegyem. No meg kissé alkotói válságban is vagyok, de a vicc az, hogy nem azért mert ne lenne ötletem (azok, ha akarom, ha nem, akár az éjszaka közepén is bevillannak... :) ), hanem mert nem hagynak sütni-főzni... Az utóbbi napokban "válságkonyhán" éltünk, és a nagymamák, dédnagymamák láttak el minket mindenféle jóval. Az elmúlt napokban pl. a hatalmas kulináris élvezetet nyújtó, és igen bonyolult gasztronómiai szaktudást igénylő pattogatott kukorica és pizza készült kis konyhámban. :D
No meg lázban is égek, elsősorban ovi lázban, ugyanis Csöppségem bizony óvodába megy februártól. Tudom, közhely, de jesszusom, mikor telt el ez a 3 év?? Kicsit ijesztő! Szerintem, ez inkább nekünk nagyobb trauma, nem pedig nekik, úgyhogy már készülök... És a másik láz, amiben égek - bár ezt nem láznak mondanám, hanem inkább kőkemény fejfájásnak -, az az, hogy februártól a munkám is megszűnik, ezért "nagy álláskeresésben" is vagyok. A gond csak az, hogy el kellene döntenem, mit is keresek. Közgazdasági végzettséggel és több év irodavezetői munkával a hátam mögött, elvileg erre kellene vennem az irányt... De mégis mit tegyek, ha ennyire a szívemhez nőtt ez a gasztronómia (no meg a fotózás is)? És persze az is kérdés, hogy az élet majd milyen akadályokat gördít elém... Ill. azt leginkább én gördítem majd magam elé. No mindegy, ill. nem, de majd lesz valahogy, hisz úgy még sosem volt, hogy sehogy se lett volna. Nem igaz? És ha van valami, amit az elmúlt évből tanultam az az, hogy sose add fel, még akkor sem, ha a lelked legmélyebb részéről is kell felemelkedned. Mindig légy pozitív és optimista - még ha látszólag semmi ráció sincs benne -, és higgy önmagadban. Hit! Ez nagyon fontos! Ez talán a legfontosabb! Mindegy, hogy miben hiszel, a legfontosabb higgy önmagadban. Amit elhiszel magadról, hogy meg tudod tenni, azt meg is fogod tudni tenni, mert úgy alakítod majd. Nagy szavak, de tényleg így van. Már csak meg is kellene tanulni e szerint élni... :) No de azért biztos némi szerencse is kell hozzá.... de jöjjön csak az a hullám, én szívesen meglovagolom... Ez egy új korszak kezdete lesz! És muszáj lesz, hogy jól alakuljon! :)
De akkor jöjjön a címadó is. Hogy mitől gyógyító golyó? Hát kérem szépen, mert van benne búzacsíra, méz, és aszalt barack ... na és a többi. Hát kell ezt még magyarázni? Jól van, megteszem. Az igazság az, hogy ez a golyó még tavaly készült, és leginkább nekem, ugyanis súlyos B1 vitamin hiányban szenvedtem, ami már komolyabb bőrproblémát is okozott (ezt is jelezheti pl. a száj sarkában, a gyógyulni nem akaró, folyamatosan berepedő bőr). Aztán kiderült, hogy a búzacsíra remek B1 vitamin forrás, és akkor még ott van a méz és az aszalt sárgabarack is, amik szintén remek vitamin és ásványianyag pótlók. Persze simán egy kefirbe, vagy joghurtba is keverhettem volna a búzacsírát, de nekem akkor ilyen kedvem volt, hogy édes kis golyókat készítsek belőle. 
Íme néhány hasznos infó az aszalt barackról (biztos valami isteni sugallat vezetett rá, hogy hozzátegyem ezt is, ááá nem, igazából a búzacsíra kissé talán dióra emlékeztető aromája vitt rá, hogy beletegyem):
"Az aszalt sárgabarack mint kiváló káliumforrás
A vízháztartásért, az idegi ingerátvitelért és a szívműködésért felelős káliumot már a friss sárgabarack is gazdagon tartalmazza (280mg/100 gr gyümölcs), de a gyümölcs szárított formájában még magasabb káliumtartalommal rendelkezik. 100 gr. aszalt sárgabarack elfogyasztásával szervezetünket 1370 mg káliummal látjuk el, azzal az ásványi anyaggal, amely leginkább erős verejtékezés, pl. sportolás vagy nehéz fizikai munka következtében vész el. A vízhajtó szerek és a kortikoidok is hozzájárulhatnak a kálium gyors kiválasztásához, és ezzel szükségessé teszik a kálium pótlását. A rendszeresen szedett hashajtók túlzott folyadékvesztéshez vezetnek, így a szervezet „kiszáradhat" és fennállhat a káliumhiány veszélye. Az ásványi anyag hiánya fejfájásban, lassú sebgyógyulásban, izomgyengeségben és renyhe székletürítésben nyilvánulhat meg.
Káliumban gazdag táplálkozással, melyhez az aszalt sárgabarackon kívül más szárított gyümölcsök, pl. mazsola, füge vagy banán, ill. a burgonya, a teljes kiőrlésű termékek, a hüvelyesek és a zöld színű zöldségek is hozzájárulnak, a hiánytünetek megfelelően orvosolhatók.
A sárgabarack nem csak kiváló káliumforrás, de különösen sok A vitamin is található benne, így napi három friss gyümölcs elfogyasztásával fedezhetjük egy felnőtt szervezet A vitamin szükségletének a felét.
A szárított sárgabarack egyben elsőrangú vasforrás is. A vas életfontosságú jelentőséggel bír az oxigén szállításában, felhasználásában és raktározásában.
Különösen a nőknek kell ügyelnie arra, hogy táplálékukkal elegendő vasat vegyenek magukhoz (diófélék, hüvelyesek, magvak, piros színű gyümölcsök és zöldségek, hús, melasz), hiszen a menstruáció miatt hajlamosak a vashiányra.
A vasban gazdag sárgabarack (4,4 mg) mellett a füge (3,2 mg), a szilva (2,3mg) és a szárított banán (2,8 mg) is ajánlott."

És íme az én gyógyító golyóm receptje:
Hozzávalók (kb. 30 kis golyóhoz):
  • 120 g aszalt barack
  • kb. 1 dl narancslé (100 %-os)
  • 5 evőkanál méz
  • annyi búzacsíra, amennyit felvesz (egy keveset helyettesíthetünk kekszmorzsával, de ne sokat, hiszen a búzacsíra a lényeg benne)
  • kókuszreszelék a hempergetéshez
A barackot beáztatjuk a narancslébe, ami lehet meleg is. Az idő attól függ, mennyi nedvességtartalma van, ill. mennyire puha a barackunk. Szóval beáztatjuk, majd késes aprítóban a mézzel és búzacsírával együtt összedolgozzuk. Először csak keveset adjunk hozzá, majd simán egy kanállal, még annyit keverjünk hozzá (akár kevés kekszmorzsát is), amennyivel sűrű masszánk lesz. Ezt tegyük rövid időre a hűtőbe, hogy összeálljon kissé és könnyebben formázható legyen, majd készítsünk belőle nedves kézzel kis golyókat, amit forgassunk meg kókuszreszelékben. A reszeléket száraz serpenyőben előtte meg is piríthatjuk kissé.

4 megjegyzés:

Dia írta...

Jujj, de guszta!

Jenis írta...

Úgy látszik ez az év többünknek is a változás éve. :) Pont a napokban posztoltam egy hasonló bejegyzést. :) Sok sikert és várom a további recepteket! :)

Bianka írta...

Csodásak

Ildinyó írta...

Dia
Köszönöm! :)

Jenis
Igen, úgy tűnik a változás szele sok mindenkit elért idén! :) Hátha ez jó szél lesz...
Nagyon szépen köszönöm! Én is sok sikert kívánok Neked! :)

Bianka
Köszönöm! :)