2011. január 7., péntek

Egy gyors ebéd: balzsamos sült csirkemell, lilahagymalekvárral, sült sütőtökpürével és héjában sült burgonyával

Tényleg gyors, baromira egyszerű és világian finom! Sütőtökkrémlevesnek indult a tök... Aztán előkaptam hozzá még ezt is, azt is, és hirtelen ez lett a gyors, ám annál fejedelmibb ebédünk. Másnap a sima burgonya helyett, rösztit sütöttem hozzá, és úgy még finomabb volt.

 
 
Hozzávalók személyenként:
A körethez:
  • kb. 1-2 sütőtökszelet
  • kb. 1-3 db nem túl nagy méretű burgonya
  • kevés rozmaring
  • a tálaláshoz: kevés nagyszemű só, és örölt bors
A sütőt előmelegítjük kb. 190 fokra (én légkeverésen sütöttem), a sütötökszeleteket egy tespire pakoljuk. Az alaposan megsikált burgonyákat néhány szál rozmaring társaságában, alufóliába csomagoljuk, a tepsire pakoljuk a sütőtökök közé, majd az egészet megsütjük. Mire a burgonya megpuhul (villát, vagy fogpiszkálót beleszúrva tudjuk ellenőrizni), a sütőtök is meg fog sülni. Én a burgonyát nem hámoztam meg, csak egyszerűen felszeleteltem és megszórtam egy kis durva szemű tengeri sóval, és a végén egy kis frissen örölt bors is került rá. Én ilyen állapotában kifejezetten szeretem, ha rajta marad a héja, persze ezt ízlése válogatja, úgyhogy ha mást zavar, pucolja meg, miután kicsomagolta az alufóliából.
 
A húshoz:
  • 1-3 csirkemellfilé szelet (nekem 1 is elég, de némely férfitársunk ugye azért némileg nagyobb bendőjű)
  • só, frissen őrölt bors
  • balzsamecet
  • a sütéshez: pár evőkanál olívaolaj

Mikor már majdnem kész a köret, a csirkemellszeleteket (én szeletelve vettem most, és azt is kettévágtam, hogy még gyorsabban átsüljön) sózzuk és borsozzuk mindkét oldalán. Egy serpenyőbe pici olívaolajat melegítünk, majd elkezdjük sütni benne a húsokat, közben kevéske balzsamecetet is locsolva rá. Ne süssük túl sokáig, mert hamar kiszárad. És vigyázzunk, mert az ecettől kicsit spiccelhet az olaj, tehát óvatosan.
 
A hozzá tálalt lilahagymalekvár recepjét pedig itt találjátok. Annyit módosítottam ahhoz a recepthez képest, hogy most némi őrölt szegfűbors is került bele, ill. az erdei gyümölcsös balzsamecetet kihagytam. Csak sima balzsamecet került bele, és abból picivel több, valamint kevés víz is, amit a végén, a fedőt levéve kissé elfőztem/párologtattam.
 

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű ez igen ez nagyon durva összeállítás. Tetszik, szívesen megkóstolnám kivéve a hagymalekvár arra nem visz még rá a lélek :)))

Csibe írta...

Nekem jó így ahogy van :) Nagyon tetszik!

Ildinyó írta...

Bianka
Köszönöm szépen! :)
A lilahagymalekvárt tudod mihez tudnám hasonlítani? A párolt lilakáposztához, főleg így a szegfűborssal fűszerezve. Nincs erőteljes hagymaíze. Tényleg nagyon-nagyon finom!!! :))

Csibe
Köszönöm! Aranyos vagy! :))

Dia írta...

Nekem meg a lilahagymalekvár tetszik legjobban!
Ildin, less be hozzám és köszi :-)http://fozni-jo.blogspot.com/2011/01/narancsos-csokitorta-fahejas.html

Ildinyó írta...

Dia
Ennek örülök, mert tényleg finom! :))
Megyek is! :D

Tindigo írta...

Hűűű, nagyon finom lett! Megettünk mindent. :) A hagymalekvár is nagyon jó lett ízre, de állagra nem lett igazából lekváros, kicsit- keresem a jó szót- zselés állagú. A tiéd sem? A képen annak tűnik, de lehet, csalóka. Egyébként könnvű volt megcsinálni, és könnyű volt az egészet megenni. :) Köszi a receptet!