2011. január 16., vasárnap

Almás-zabpelyes kocka

Egy sütivel is jövök így vasárnapra. (És még jön a többi is nemsokára). Egy finom almás sütivel, ami simán lehetne egy gyors, almás lepény helyettesítő is akár. Kísérleteztem, és bár nem teljesen ilyen eredményre számítottam, de nagyon jó lett. Igazából az ötlet az volt, hogy egy zapbeplyes cookie tésztareceptet használok alapként, majd ezt töltöm meg finom, citrushéjakkal elkevert, reszelt almával. A végeredmény pedig egy igazi teljes kiőrlésű, nagyon finom, puha (bár én pont nem azt szerettem volna, de így is jó), lepényszerűség lett. Igaz, semmi extra, de nekünk nagyon bejött!  
Jah, és hát a tészta elfelezése: amint látszik ezt nekem sikerült szemmérték alapján úgy elszúrnom, hogy nem fele-fele arányban került a tészta alulra és felülre, hanem kb. 2/3-1/3 arányban.... Jó volt nagyon a szemmértéken mi? :)

Hozzávalók (egy kb. 28x22 centis kerámia sütőformához):
A tésztához:
  • 160 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 80 g zabpehely
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 150 g puha vaj
  • 80-100 g nádcukor (ebből 1 evőkanál vaníliáscukor, nekem 100 g cukor volt benne, így egy ici-picit nekem édes volt)
  • 2 kisebb tojás
Töltelék:
  • 4 közepes alma, meghámozva, nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 1-1 evőkanál reszelt, cukrozott citrom-, és narancshéj
  • kb. 1-2 evőkanál cukor
  • 2 púpos evőkanál keményítő
A sütőt előmelegítem 180 fokra (nálam légkeverésen 160 fok). Egy tűzálló tálat kivajazok. A vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tojást is, majd belekeverem a száraz hozzávalókat is. Elfelezem a tésztát, az egyik felét belesimítom a sütőtálba, rákanalazom az almás tölteléket, majd óvatosan elegyengetem a tetején a tészta másik felét. Sütőbe teszem és kb. 30-35 perc alatt megsütöm.

3 megjegyzés:

Kőrösi Mercédesz írta...

Ez az igazán nekem való! Remélem a családnak is! Megcsinálom, köszönöm Ildinyó!

Bianka írta...

Valami fenséges

Ildinyó írta...

M
Ennek nagyon örülök! :) Én köszönöm! :)

Bianka
Aranyos vagy! Köszönöm! :)