2010. december 14., kedd

Fűszeres csokoládélikőr fahéjjal és szegfűszeggel


Ezt a receptet már tegnap közzé szerettem volna tenni, de valamiért nem igazán engedett a blogspot képeket feltölteni. No mindegy, mert ma itt van és ismét egy csokoládés recept. Karácsonyig még bőven elkészül ez a finomság, akár ajándéknak szánjuk, akár csak magunknak, vagy a hozzánk érkező vendégeknek. Az én változatom nem annyira alkoholos, viszont nagyon krémes és finoman fűszeres. Ha túl sűrűnek találnánk, vagy esetleg nem elég alkoholosnak, akkor nyugodtan hígítsuk fel még tejszínnel vagy vodkával. És vodka helyett, szerintem nyugodtan használhatunk hozzá más alkoholt is, pl. rumot, akár barnát vagy fehéret. Ha ajándéknak szánjuk akkor vegyük figyelembe, hogy ugye azért ez leginkább egy női italnak számít. De vannak férfiak, akik viszont pont a tömény dolgokat nem szeretik és nagyobb előnyben részesítik az ilyen könnyed, elnyalogatni való italokat. Szóval mindenképp vegyük figyelembe ajándékozásnál ezeket a dolgokat. Bár érdekes, mert én meg nő létemre (ha szégyen, ha nem, ez van), pont hogy a töményebb és tiszta italokat részesítem nagyobb előnyben. Pontosítok: száraz bortól és pl. tiszta (mondjuk házi), tehát nem utólag cukrozott pálinkától nem nagyon leszel másnapos, na meg rosszul sem (főleg ha nem viszed túlzásba). Különösen, ha nem felejted el hidratálni magad közben, azaz jó sok sima ásványvizet inni mellé. Na jó, nem osztok több piálási tanácsokat... :D

Hozzávalók (jócskán több, mint 1 literhez, tehát két üveg/ajándék is kijön belőle majd):
  • 250 ml vodka
  • 400-500 ml tejszín (egy része lehet alacsonyabb zsírtartalmú)
  • 200 g étcsokoládé (magasabb kakaótartalmú, min. 60 %-os)
  • legalább 3 rúd fahéj
  • 3 teáskanál egész szegfűszeg
  • Vagy ízlés szerint más fűszerek: pl. vanília, csillagánizs
  • 200 g cukor
200 ml vízből, a 200 g cukorból és a fűszerekből főzünk egy fűszeres cukorszirupot, jó pár percig gyöngyöztetve, hogy a fűszerek íze minél jobban kioldódjon. Egy éjszakát hagyjuk így állni a fűszerekkel. A tejszínt felforraljuk, majd levesszük a tűzről és felolvasztjuk benne a csokoládét. Ezt is kihűtjük kissé, majd a tejszínes csokit, az átszűrt, fűszeres cukorszirupot, valamint a vodkát összeturmixoljuk.
Üvegekbe töltjük, majd hűtőbe tesszük, hogy még jobban összeérjenek az ízek. És lehetőleg nem járunk rá karácsony környékéig. :)





8 megjegyzés:

Ottis írta...

Gyönyörű fotók! És az italt sem vetném meg .-)

lekvároskukta írta...

Csodaszép!!!!!!!
Már csak az a kérdés, hol vettél ilyen szép üveget?

Bianka írta...

Gyönyörű képek

Túry Amália írta...

Naggyon lájk! :)

Csibe írta...

Már megint micsoda hangulat! Gyönyörű fotók!
Nem vagy nagy piás, de ezeket a krémlikőröket szeretem :))

Ritmus írta...

Csatlakozom! Mármint,hogy gyönyörűek a képek, meg a piálási tanácsaidhoz is! Én is a keményebb, de tisztább italokat szeretem meg a jó borokat!

Ditta tortái írta...

Csodás lehet,nagyom tetszik ,meg a blogod is gratulálok!Ja egy kérdésem lenne ebből a mennyiségből kb mennyi likőr lesz?

Ildinyó írta...

Ottis
Köszönöm! Finom tényleg! :))

Lekvároskukta
Köszönöm szépen! :) Hűű, pár éve, azt hiszem a Pólus Centerben, ilyen 1 Eurós (ill. 300 Ft-os :o :D ) boltban.

Bianka
Köszönöm! :)

Colors in the Kitchen
:))) Nagyon köszi!

Csibe
Köszönöm! Nagyon örülök, hogy tetszik! Tényleg fincsi kis nyalogatni való ital lett! :))

Ritmus
Köszönöm! :) Jól van, akkor nem vagyok egyedül! :))

Ditta
Nagyon köszönöm! :)) Az az igazság, hogy nem mértem le pontosan. 1 liternél biztos, hogy valamivel több lesz belőle.