2010. november 3., szerda

Zöld leves: Petrezselymes cukkinileves zöldborsóval

Egy gyors, ám annál finomabb leves még hétvégéről. Nagyon szeretek levest készíteni, hiszen olyan egyszerű összedobni rövid idő alatt is, egy finom és tartalmas, melegítő és lelket is tápláló ételt. Ha leves, akkor nálunk egyébként is jöhet bármilyen formában és mennyiségben, pláne így ősz, télvíz idején. Tudom, kicsit mintha tavaszi beütése lenne, pedig igazából nem. Hiszen ilyenkor is kapni még petrezselymet meg cukkinit a piacon. Zöldborsó meg mindig van, sőt szárított medvehagyma is kapható (pl. bioboltban). Annak ellenére, hogy szinte csak zöldségekből áll (jó tészta is van benne) egy igen sűrű, tartalmas és laktató leves lett belőle. Legalábbis én nagyon jól lakok egy tányér ilyen levessel is. (Bár lehet, már ezért is érdemes gasztroblogot írni meg nézegetni, mert az ember sokszor már az ételek nézegetésével és megfőzésével is jóllakik... :) Én az elmúlt hetekben is fogytam vagy 2 kilót...)
Hozzávalók:
  • kb. 550-600 g cukkini (kb. 3 közepes méretű)
  • 2 marék zöldborsó
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zabpehelyliszt (vagy kukorica, vagy sima liszt)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál szárított medvehagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 2 félmarék rizstészta
  • a tálaláshoz: reszelt sajt, olívaolaj, frissen őrölt bors
  • kb. 1,5 liter zöldségleves, vagy ugyanennyi natúr vegamixes víz, vagy sima sós víz
A nagyobb darabokra vágott hagymát (én a félkarikákat háromba vágtam) kevés olívaolajon elkezdem pirítani. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, a zöldborsót, majd a kisebb kockákra vágott cukkinit is, sózom, borsozom, majd átpirítom kissé. Megszórom a liszttel, átkeverem, majd felengedem levessel, vagy vízzel, hozzáadom az apróra vágott petrezselyemszárat és egy keveset a levélből is (a többit félreteszem a tálaláshoz), a medvehagymát is hozzáadom, majd ha már majdnem puhára főtt a cukkini, hozzáadom a tésztát is és készre főzöm. Tálaláskor reszelt sajtot és petrezselymet szórok rá, borsozom és meglocsolom kevés olívaolajjal is. 

És a nagy kérdés! Vajon tényleg mindig azt kapjuk vissza, amit adunk? Vagy másként kérdezve, a körülöttünk lévő emberek viselkedése a saját viselkedésünk tükrei lennének?
Nem lehet hogy időnként torz(ít) az a tükör?

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Ildinyó!A leves isteni...:-)A képeid fantasztikusak..!!A nagy kérdés...ez egy nagyon sokoldalú dolog..., szerintem minimum 1 estét lehetne erről átbeszélgetni!!Era

Kőrösi Mercédesz írta...

Szia Ildinyó, megint jókedvre derített a zöld szívecske a kék kockás abroszon, köszönöm, tényleg. Pedig nem is volt rossz kedvem:))) A leves isteni lehet, szeretem minden összetevőjét és tényleg nem tűnik túl bonyolultnak. (Éppen párolt cukkinit ebédelek:)
Szép napot neked!

Raindrop írta...

Csodás fotók, és remek leves!
Nagyon tetszik a recept, jó melegen most bekanalaznék egy tányérral. :)

A kérdésre a válasz, szerintem is-is. Emberfüggő!
Én visszakapok minden jóságot, figyelmet, törődést, szeretetet. Mert ilyen emberekkel vettem körül magam. De nem rég voltak akik csak vettek, és bosszantottak. Ezeket kiraktam az életemből. Az ember hamar rájön ki az akinek érdemes tükröt mutatni.

mezeiorsi írta...

nagyon klasszak a képek!
A másik ember viselkedése a másik emberről szól nem rólad! Kár magadra venni. Bár sok minden hat rá, így az is mit kapot tőled.
Puszi: Orsi

K.SZ. írta...

Kedves Ildinyó!

Ezennel szeretném neked továbbadni a
One Lovely Blog Award díjat.

Itt megtalálod:
http://juharszirup87.blogspot.com/2010/11/egy-ujabb-dijat-kaptam.html

üdv.juharszirup

Ildinyó írta...

Kedves Era!
Nagyon szépen köszönm!!! :)
Hát igen, a kérdés... ez tényleg egy bonyolult dolog... olyan egész estés... vagy éjszakás inkább... :D

Szia M
Ennek nagyon-nagyon örülök!!! :) Én köszönöm! Tényleg finom volt ez a leves, érdemes kipróbálni! Egyszerű, de nagyon finom! Nagyon szép napot, ill. mostmár hetet is Neked is! :)

Raindrop
Nagyon szépen köszönöm!!! :)))
Igen, abszolút igazad van! Csak ne lenne olyan nehéz dolog ez! Mert az ember néha még akkor is ragaszkodik, ha tudja hogy az rossz... :S De hogy minek?? :D

Szia Orsi!
Köszönöm szépen! :)
Igen, igazad lehet!
Millió puszi Nektek

Kedves Juharszirup
Szívből köszönöm Neked! Ez igazán megtisztelő számomra! :)



Szép napot Mindenkinek!