2010. november 26., péntek

Shepherd's pie, Cottage pie, avagy magyarul egyszerűen pásztor pite


Egy - ahogy angol nyelven mondani szokás -, comfort food a hétvégére. Ebben a hideg időben már jobban esnek az ilyen táplálóbb, laktatóbb ételek. Régebben is találkoztam én már ezzel a pásztor pitével (talán Gordon Ramsay műsorában), és el is szerettem volna egyszer a jövőben készíteni, de nem jutottam el odáig. Eddig. Most viszont az történt, hogy Anita barátnőm vendégül látta kicsiny családomat múltkoriban, vasárnap ebédre, és egy ilyen finomsággal várt minket. Na igen, látszik, hogy hatással volt rá az Angliában töltött idő. Merthogy ez egy hagyományos, klasszikus angol étel.  Most pontos receptnek nem néztem utána, csak amire emlékeztem a barátnőm elmondásából arra hagyatkoztam, meg a saját fejemre. De nagyon jól sikerült így "hasraütésszerűen" is eltalálni minden arányt. Mind fűszerezés, mind hozzávalók, mind arányok tekintetében. Próbáljátok ki, mert nagyon finom! Sokféle változata létezik, én olvastam már pl. olaszos ízvilágúról is. Majd azt is kipróbálom egyszer. És hogy a névről is szó essék... Sheperd's pie-nak eredetileg a bárányhússal készül verziót lehet hívni ma már, a többi az Cottage pie. De ugye ez sem szentírás azért, erről is megoszlanak a vélemények, hiszen jó darabig csak az első elnevezés létezett. Tehát függetlenül attól, hogy milyen állat húsából készítették (bárány vagy marha) pie, azaz pásztor pite volt a neve. És mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a barátnőm is Sheperd's pie-nak hívta, így is hallotta, ill. látta kint, pedig nem rövid időt töltött ott. Na de nem is ez lényeg, hanem hogy finom. Köszi Nita még egyszer! 


Hozzávalók (kb. 4-6 személyre):
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 500 g darált hús (leginkább marha, de lehet vegyesen is használni sertést és marhát is, sőt, akár pulykából is készülhet,de ugye lehet bárányhús is annak, aki szereti)
  • kb. 4-5 szál sárgarépa, megtisztítva, kisebb kockákra vágva
  • kb. 3 marék zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
  • kb. 2 dl bor (leginkább száraz vörös, nekem most csak egy száraz fehér volt kéznél)
  • kb. 3 dl húsleves (akkor kevesebb só kell) vagy sima víz
  • kakukkfű (lehet még oregánó, rozmaring)
  • só, frissen őrölt bors
A krumplipüréhez:
  • kb. 1,2 kg burgonya (héjában főzve)
  • 2 tojás
  • kb. 10 dkg vaj
  • kb. 200 g tejföl (nagy dobozos tejfölnek a fele)
  • kb. 2,5 dl tej
  • frissen reszelt szerecsendió, só, bors
A tetejére:
  • pár deka reszelt füstölt és sima sajt 
Az alaposan megsikált burgonyát tegyük fel vízben főni. A hagymát kevés olajon kezdjük el megpirítani, majd mehet rá a hús is, és nem sokkal utána az összezúzott fokhagyma is. Ahogy a hús kifehéredik kicsit, adjuk hozzá a sárgarépát is, rövid ideig pirítsuk, majd engedjük fel a borral.
Párologtassuk el az alkoholt, adjuk hozzá a zöldborsót, engedjük fel a levessel vagy vízzel, ízesítsük kevés sóval, borssal, kakukkfűvel és petrezselyemmel (ezt inkább a vége felé adjuk hozzá), majd fedő alatt pároljuk meg az egészet. (Nekem a kakukkfű helyett egy kész toszkán fűszerkeverék került bele, mert kakukkfű csak egy csipet volt itthon. Ebben volt: rozmaring, oregánó, zsálya, babérlevél és nagyon jól passzolt hozzá, még ha nem is autentikus.) Ha megpuhult vegyük le róla a fedőt és főzzük el róla a levet.
A sütőt melegítsük elő 190-200 fokra. Közben a megfőtt burgonyát hámozzuk meg, törjük át, majd adjunk hozzá vajat, tejfölt és annyi tejet, hogy lágyabb burgonyapürét kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd keverjük hozzá a tojásokat.
A kész darált húsos ragut egyengessük el egy nagyobb tűzálló tál alján és halmozzuk a tetejére a burgonyapürét. Hogy csinosabb legyen, csillagcsöves habzsákból is rányomhatjuk, de hol van akkor a parasztos pite rusztikus érzése? :)
Szórjuk a tetejére a reszelt sajtot (ez sem túl autentikus, viszont nagyon finom hozzá), majd az előmelegített sütőbe tolva süssük kb. 30 percig. 

Megjegyzés:
A burgonyapürét én egyébként nem így szoktam készíteni, csak simán, felkockázva, vízben, apróra vágott hagymával együtt főzöm meg. Most azért készítettem így, mert úgy gondoltam, hogy így nem szívja meg magát annyira vízzel, nem fő ki belőle a keményítő és ezáltal a tartása is jobb lesz, valamint az íze is. Ez jó ötlet akkor is, ha valami olyan ételt akarunk készíteni, amelybe burgonya kell, mint pl. a gnocchi.


A fotókkal megszenvedtem... Az hagyján, hogy Csöppségem közben nyaggatott, és a sör habja tovatűnt mire lefotóztam a kaját. De ezek a fények... pfff... borzalmas... de akármit csináltam vele ilyen , leginkább 80-as évekbeli, nyugat-német hatású maradt... :)

15 megjegyzés:

DebiGabi írta...

De jól néz ki!!!
Egy ideje már én szeretném elkészíteni, lassan eljön az ideje:D

Ildinyó írta...

Gabi
Próbáld ki, mert tényleg nagyon finom kis kaja! Főleg ilyen időben! :D

Bianka írta...

Fantasztikusan néz ki

Raindrop írta...

A fele tepsit elviszem, imádom ezt a kaját. :D Ja, a sört is kérem hozzá! :D

duende írta...

Hú, ezt valamikor megsütöm! :)

Pilchard írta...

Ildikó!megkaptad az emailt?

Ildinyó írta...

Bianka
Köszönöm! :)

Raindrop
Okéééé :D :D Örülök, hogy tetszik! Sörből meg öntök Neked egy másikat hozzá, aminek még rendes habja is van... :D

Duende
Örülök, hogy tetszik! Tényleg finom! :)

Pilchard
Bocsánat, kicsit sűrű volt a hétvége, megy a válasz! :)

Beastie írta...

pont efféle tálat vettem s már a sokadik belevaló receptet találom. Ilyet még nem ettünk, a bor kivételével szerintem menni fog.

Köszi.

Ildinyó írta...

Beastie
Örülök, hogy pont jól jött... :) A bor nem lesz furcsa benne ízre, viszont a hús állagának nagyon jót tesz! :)
Szívesen és én köszönöm! :)

Beastie írta...

Pont a bor hiányzott belőle, mert nem volt már otthon. Viszont a ragut jobban le kell sütnöm levére, mert folyamatosan mernem kellett a sarkainál, mert ahogy elkezdett sülni, folyt ki belőle mindenfelé. Vagy kevesebb tejfölt. Amúgy isteni lett, kétszer ettem már belőle, most várom a legfőbb ellenőr üzenetét :)

Ildinyó írta...

Beastie
Igen, bocsánat, az kimaradt a leírásból, hogy el kell főzni a ragu levét, de mindjárt pótolom. Lehet azért is felejtettem ki, mert nekem tényleg nem volt annyira "leveses" és viszonylag gyorsan el is főtt alóla...
Örülök nagyon, hogy neked így ízlett! :) Remélem, hogy a legfőbb ellenőrnek is ízleni fog!!! :D Mégiscsak a férfié a döntő szó, pláne a húsos ételről van szó... :D

Beastie írta...

legfőbb ellenőr üzeni: nagyon finom, csak sajnos keveset csomagoltam belőle :)

Ildinyó írta...

Beastie
:D Ennek nagyon örülök! A te érdemed, hiszen te főzted! :)

Beastie írta...

és egy hónap elteltével ismét ez sül a sütőnkben, de most nagyobb tepisben..... de továbbra is hozzáadott bor nélkül, mert a legfőbb ellenőr nem hiszi, hogy nem lehet majd érezni rajta az ízét. Inkább mellé töltöttem egy pohárral. Boldog Új Évet Nektek!

Ildinyó írta...

Beastie
Ennek nagyon örülök! :D
Pedig jó az a bor (egyáltalán nem érezni amúgy), bele is, no meg mellé is!!!! :)) Boldog új évet Nektek is!