2010. november 2., kedd

Karfiol "rizottó", citromos gombával és ropogós morzsával


Ha nagyon  gonosz akarnék lenni, mondhatnám, hogy ez egy egyszerű, sima karfiolfőzelék, gombás-morzsás feltéttel. De mégsem! Ez annál sokkal fenségesebb! Olvastam már több helyen is, hogy a karfiolt szokták használni, mint rizshelyettesítő, úgy hogy még nyersen apróra vágják, vagy aprítóban szemcsésre dolgozzák. Gondoltam, akkor miért nem lehetne belőle egy rizottóhoz hasonló ételt készíteni. Hát íme, ilyen lett! Szerintem nagyon finom és különleges lett!
Igazából most jövök rá, hogy ez az első karfiolos étel a blogomon. Pedig igazából most már nagyon szeretem! Régebben nem annyira voltam oda érte (bár akkor is megettem), de most már egyre inkább.  És igazából, ha belegondolunk ez egy tényleg gyors kaja. Ha van egy késes aprítónk, amiben le tudjuk "darálni" a karfiolt, akkor igazán nagyon gyorsan lehet haladni vele.


Hozzávalók (kb. 4 személyre):
  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 1,5 dl száraz fehérbor
  • 3 evőkanál keményítő
  • kb. 5-6 dl tej (vagy tejszín egy kis vízzel keverve)
  • 1 evőkanál vaj
  • olívaolaj
  • só, bors, csipet cukor
A citromos-petrezselymes-gombás feltéthez:
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 25 dkg gomba
  • só, bors (nálam kevés vargánya por is)
  • olívaolaj
  • kevés frissen facsart citromlé
  • friss, aprított petrezselyem
A morzsához:
  • a tetejére kb. 1 bögre házi zsemlemorzsa (nem túl finom szemű), olívaolajon 1 gerezd összenyomott fokhagymával, sóval, borssal ízesítve, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítva
A karfiol "rizottóhoz":
A karfiolt megtisztítom, rózsáira szedem, majd egy késes aprítóban morzsásra dolgozom.  Nem kell túl finomra, de ne is legyenek benne nagy darabok, inkább mintha kisebb rizs szemek lennének. Csak kisebb adagokban tegyük a gépbe, mert így tudja szerintem igazán jó állagúra dolgozni.
A hagymát felaprítom, majd kevés olívaolajon megfuttatom kissé, egy picike cukor hozzáadásával. Hozzáadom a fokhagymát is, majd mehet bele a karfiolmorzsa is, borsozom, sózom, majd átpirítom kicsit. Felengedem a borral és elpárologtatom belőle az alkoholt, majd hozzáöntöm a tejet, vagy tejszínt, felforralom és félpuhára főzöm a karfiolt. Nem kell pürévé főzni, a karfiol szemek még maradjanak haraphatóak, mintha rizottót készítenénk. Kevés tejben feloldom a keményítőt, majd behabarom vele és besűrítem. Legvégül belekeverem a vajat és ízesítem még utólag, ha szükséges. Ha van kéznél egy kis reszelt parmezán, még az is nagyon jól jön bele.
A gombás feltéthez:
Az összezúzott fokhagymát egy kevés olívaolajon megfuttatom, majd rádobom a szeletekre vágott gombát, megszórom kevéske vargánya porral, majd megpirítom. Először ne sózzuk, csak borsozzuk, hogy a gomba ne engedjen sok levet és inkább piruljon. Ha gomba már majdnem kész adjuk hozzá a petrezselymet, kevés citromlevet, is és sózzuk is kissé, majd süssük készre.




4 megjegyzés:

Zizi írta...

Fincsi!!!

Delish írta...

hm ez nagyon tetszik!

Bianka írta...

Hűűű ez igen

Ildinyó írta...

Zizi, Delish, Bianka

Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :)