2010. szeptember 14., kedd

Őszibarackkrémes pite


Tegnap olvastam Narancslekvárnál nagyon finom pitékről, és ez eszembe juttatta, hogy múlt héten én is készítettem egy őszibarackkrémeset, csak még nem posztoltam. Úgyhogy itt volt már az ideje, mielőtt még vége lesz a barackszezonnak is. A csokolédés sütőtökös pite mintájára készült, csak a krémbe most tejszín került a mascarpone helyett. Ettől kicsit hígabb a massza a sütés előtt, viszont utána gyönyörűen összeáll a tojástól, és finoman krémes lesz. Kicsit elkapkodtam a dolgokat, mert sietősen és megint hasratészerűen készült ez a pite, ráadásul nem is volt annyi tölteléknek való, és ez a torta kinézetén meg is látszik sajnos. Kicsit lapos lett, a tészta viszont vastagabb, mint kellene, de meg kell hogy mondjam, ez az ízén mit sem rontott. Mindenki szerint, aki kóstolta nagyon finom volt! Ez egyébként egyszerűen orvosolható azzal, ha kevesebb tésztát teszünk a formába és vékonyabbra nyújtjuk.

Hozzávalók a tésztához (27 cm-es pite forma):
  • 300 g liszt (nálam vegyesen: 200 g sima, 80 g teljes kiőrlésű rozs, 20 g kukorica)
  • 200 g vaj (nálam ebből 40 g zsír, de nem kötelező, csak könnyedebb, omlósabb lesz tőle a tészta)
  • 100 g finom szemcséjű cukor (ebből 2 púpos evőkanál házi vaníliás cukor)
  • 1 teáskanál reszelt, cukrozott narancshéj
  • csipet só
Hozzávalók a töltelékhez (eredetileg):
  • 300 g őszibarack hús
  • 80-100 g cukor (ebből 2 evőkanál vaníliáscukor)
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 200 ml tejszín
Másik variáció a töltelékre, hasonlóan a fent említett csokoládés sütőtökös pitéhez:
  • 250 g mascarpone
  • 400 g őszibarack hús
  • 100 g nádcukor
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 2 tojássárgája
  • 2 egész tojás
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon omlós tésztát készítek, esetleg 1-2 evőkanál jéghideg vizet vagy tejet is adhatunk hozzá, hogy könnyebben összeálljon a tészta. Most mielőtt a hűtőbe tettem volna pihenni, már belenyújtottam a kivajazott formába (kicsit vékonyabbra, mint én :) ), villával kicsit megszurkáltam, majd így ment a hűtőbe kb. 30 percre. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt elősütöttem.
Amíg sült a tészta a töltelékhez valókat egész egyszerűen csak összeturmixoltam egy botmixerrel, majd ráöntöttem az elősütött tésztalapra, és visszatettem a sütőbe kb. 30 percre.

Az összes tészta nem kell majd ehhez a pitéhez, így a maradékot hűtőbe tettem (az sem baj, ha 1-2 napig ott marad véletlenül), majd mialatt sült a torta, vékonyra nyújtottam, kiszaggattam különböző kiszúró formákkal, egy sütőpapírral bélelt (vagy vajazott-lisztezett) tepsire (kb. 1 tepsi lesz belőle egyébként) pakoltam, majd a 180 fokos meleg sütőben kb. 13 perc alatt megsütöttem. Rácsra szedtem, majd megtöltöttem baracklekvárral. De ehetjük akár simán is.



6 megjegyzés:

Bianka írta...

Fenségesen néz ki

Chef Viki írta...

Kapkodás ide vagy oda: iszonyúan tetszik!

bévé írta...

Nagyon jól néz ki és köszi, hogy belinkeltél! :D

Balaphoto írta...

UMMMM!!!!Great blog!!! Congratulations!!

Frank, Barcelona

http://balapertotarreu.blogspot.com

Dia írta...

Nézz be hozzám:
http://fozni-jo.blogspot.com/2010/09/dij-koszonom.html

Ildinyó írta...

Bianka
:D Köszönöm!!!

Viki
Nagyon kedves vagy! Köszönöm! :))

Salsa
Köszönöm! És igazán nincs mit, tényleg akkor jutott eszembe, mikor a te pitéidet nézegettem... :D

Hi Frank
Thank you very much! :) Very nice! Come again another time!
I saw your blog and beautiful photos! I like! :)

Dia
Nagyon kedves tőled! Itt is köszönöm Neked! :)