2010. augusztus 17., kedd

Kakaós-őszibarackos clafoutis


Egy könnyed vasárnapi menü:
Minestrone leves
Kakaós-őszibarackos clafoutis
Ca. 1 hetes csúszásban vagyok itt a bejegyzésekkel (vagy több is)... merthogy ez nem a most vasárnapi menü volt, hanem még a múlt hét előtti heti. Van ez így! Jobb később, mint soha!
Volt egy jó pár őszibarackom itthon és gondolkodtam, milyen süti is készülhetne belőle, egy sűrű Minestrone utáni leves desszertjeként. Így egy asztalhoz ültettem az olaszokat és a franciákat, és egy francia tejespite (csak hogy ne legyünk mán ennyire gasztrosznobok...) sült ki belőle. Eredetileg csak simán szerettem volna elkészíteni, de aztán eszembe jutott, hogy miért ne tehetnénk a tésztájába kakaóport és fahéjat is. Eredetileg ugye nem kellene, de a franciák csak nem sértődnek már meg, hiszen jó lett! Viccet félretéve, itt az őszibarack szezon, úgyhogy kóstoljuk csak meg nyugodtan, szerintem nem fogjuk megbánni. Igazán sok munka sincs vele, hiszen mire a leves elkészül, a clafoutink is megsül, és mire megesszük a levest, pont a megfelelő hőmérsékletre hűl a tálaláshoz. 


Kakaós-őszibarackos clafoutis
Hozzávalók:
  • 120 g liszt
  • 2-2 és fél jó púpos evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 tojás
  • 300 ml tej (tejszín és tej keveréke)
  • 50 g nádcukor (ebből egy kevés lehet vaníliás cukor) + az őszibarackra kb. 2 evőkanál
  • csipet só
  • őrölt fahéj
  • 4 közepes őszibarack
  • kb. 1 evőkanál vaj
Egy laposabb tűzálló tálat kikenek vajjal. Én egy kb. 27x19 cm-es kerámia sütőtálat használtam erre a célra. Az őszibarackot megpucolom, majd vékonyabb gerezdekre vágom és kirakom vele a tál alját. Megszórom cukorral és őrölt fahéjjal. A sütőt előmelegítem 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon).
A lisztet átszitálom a kakaóporral, kevés fahéjjal, hozzákeverem a cukrot és a sót. Egy másik tálban vagy nagyobb bögrében összekeverem a tojást a tejjel (tejszínnel). A lisztes keverék közepébe mélyedést készítek, és fokozatosan hozzáadagolom - közben folyamatosan keverve -, a tejes keveréket. A tésztát ráöntöm a barackra, majd a sütőbe tolva kb. 40 perc alatt megsütöm.
Langyosan, vaníliás tejszínhabbal, vagy fagylalttal (vanília, fahéj, csokoládé) tálalom.

 


És a desszert előtt a fenti, sűrű és tartalmas leves volt. Most fordítva írom, mert itt most a levesről nem írok részletesen. Majd legközelebb. Csak egy fotó... mert akkora bazsalikom leveleim voltak, hogy akár abban is feltálalhattam volna... :) De azért nem tettem!



6 megjegyzés:

Padparadsa írta...

De édes ez a leveles fotó!

Ildinyó írta...

Padparadsa
Köszönöm! :)
Tényleg marha nagyok voltak a bazsalikomlevelek. Mint a tenyerem (na jó, kicsi kezem van :) ).

Liza írta...

Nagyon jól néz ki, biztos finom is!

Ildinyó írta...

Köszönöm Liza! :)

Felhőlány írta...

Na most már tényleg kipróbálom ezt a kakaós változatot is! Brutálisan jó ezzel az őszibarackkal! :))

Ildinyó írta...

Felhőlány
Köszönöm! Aranyos vagy! :)