2010. augusztus 6., péntek

Vaníliás-sárgabarackos sütemény, a marcipán illatával


Huhhh... Nyeljünk egyet, aztán folytassuk... Ismét még egy nyaralás előtti sütemény. Ahogy elnézem az utóbbi időben szinte csak édességeket posztoltam, pedig mást is eszünk. Szintén egy régi Burda receptes újságból származik az eredeti recept, amit én kiegészítettem megint egy kicsit. Egész pontosan a tésztájához búzacsírás lisztet és réteslisztet használtam, ill. a tetejére kerülő tejszínes-tojásos "öntetbe" én némi mandulaaromát is tettem, ami remekül passzolt a sárgabarackhoz. És az egész nagyon jó... lehetett volna (jóóó, így is jó volt, csak az állagával volt némi probléma), ha nem rontom el... :) A recept abszolút jó, csak én voltam figyelmetlen, és rossz méretű formában készítettem el. Ennek az lett az eredménye, hogy a tejszínes öntet, aminek a sárgabarackkal kirakott tészta tetejére kellet volna kerülnie, és ott lágyan remegőssé megsülnie, szépen lassan befolyt a tészta alá. Persze így már nem egészen úgy nézett ki a süti, ahogy kellet volna... Legközelebb már jó formában fogom elkészíteni, és azt hiszem ki fogok próbálni egy olyan változatot is, aminél a tésztát őszibarackkal rakom ki, és erre kerül a tejszínes öntet, amit instant kávéval ízesítek majd.


Hozzávalók ( az eredeti recept szerint 26 cm-es formához) :
  • 250 g liszt (búzacsírás és rétesliszt fele-fele arányban) + a dagasztáshoz egy kevés, ha szükséges és túl lágy lenne a tészta
  • 60 g cukor
  • 1 csomag (vagy 1-2 evőkanál igazi) vaníliás cukor
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • csipet só
  • 150 ml langyos tej
  • 1/2 kocka friss (vagy fél csomag szárított) élesztő
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
A tetejére:
  • kb. 500-600 g sárgabarack
Az öntethez:
  • 300 ml tejszín
  • 3 csomag vaníliáscukor (vagy ízlés szerint igazi)
  • 40 g cukor
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál vaníliás pudingpor
  • ízlés szerint (színtelen) keserűmandula aroma
A tálaláshoz:
  • tejszín (nálam most krémes túró volt, mert elfogyott a tejszín)
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • ízlés szerint porcukor (el is maradhat)
  • az oldalára ízlés szerint tehetünk száraz serpenyőben kissé átpirított, szeletelt mandulát is
A tejhez adjunk hozzá kevés cukrot, morzsoljuk el benne az élesztőt, majd futtassuk fel. Közben a liszteket szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a citromhéjat, a tojást, majd kezdjük el összekeverni (robotgép dagasztóspirál, vagy egész egyszerűen fakanál és kézi erő) a felfuttatott élesztővel, fokozatosan hozzáadva a folyékony zsiradékot is. Kb. 5 percig dagasszuk így, majd letakarva kb. 30-40 percet hagyjuk kelni.
Az öntethez a tejszínt keverjük össze a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a három tojást, a pudingport és ízlés szerint a mandulaaromát (egészen kevés is elég, hogy ne legyen tolakodó az íze).
A sárgabarackot készítsük elő. Ha jó érett viszonylag könnyen lejön a héja, ha nem, mártsuk pár másodpercre forrásban lévő vízbe, majd azonnal hűtsük le és szedjük le a héját, vágjuk félbe, majd magozzuk ki.  
A tésztából ütögessük ki a levegőt, majd még egyszer gyúrjuk át. Béleljük ki a kapcsos tortaformát sütőpapírral, majd lisztes kézzel (vagy inkább kanállal) egyengessük el benne a tésztát úgy, hogy az oldalához is jusson elég. Esetleg egy kis pereme is legyen, hogy ne folyjon le az öntet. A tészta tetejét rakjuk ki a domború felükkel felfelé fordított barackokkal, majd hagyjuk újabb 10 percet kelni. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a tészta tetejére öntsük rá az öntetet és süssük kb. 45-50 percig (sütőfüggő!). Hagyjuk kissé hűlni, majd a formából kivéve rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt hintsük meg porcukorral, majd a fahéjjal és porcukorral ízesített, habbá vert tejszínnel tálaljuk (nálam krémes túró volt, úgyhogy a habbá verés elmaradt).  



8 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet és igazán guszta ezen a kék étkészleten :)

egycsipet írta...

Csodás lehet!

Adri írta...

Anyááám! Kérhetnék 1,2, vagy inkább 3 szelettel? :) Tudom, tudom, már rég elfogyott...:)
Amúgy nem mellékesen, jobban vagy?

Ildinyó írta...

Bianka
Nagyon szépen köszönöm! :)

Egycsipet
:) Köszönöm!

Adri
Igen, tényleg elfogyott már, pedig küldtem volna szívesen. :) Köszönöm!
Hogy hogy vagyok? Háááát, köszönöm.... írtam egy pár sort erről a Csak zene c. bejegyzés kommentjében neked... valahogy még mindig úgy... Alakulok... :)

Raindrop írta...

Na ez az ami felháborítóan gyönyörű! :)
Imádom az ilyen sütiket amiken még a fotón is látszik, hogy mennyire puha, omlós, finom.
Gyönyörű fotók! :)

Ildinyó írta...

:)) Nagyon szépen köszönöm Raindrop! Nagyon kedves vagy!!! :)

Adri írta...

Igen, olvastam! Remélem azóta már megint jobb, legalább egy picivel! :):)
Gondolok Rád! :)

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm Adri! Nagyon kedves tőled!!!! Egész jól alakulok... :)
Valahogy megpróbáltam (ill. próbálom most is) a negatív energiákat, pozitív dolgokra átfordítani... Lásd pl. a szotyis bejegyzést... :) gyagyaságok, de a hangulatom javítására egész jól beváltak... :) Mégegyszer köszönöm! :)