2010. július 14., szerda

Ribizlifagylalt, vagy inkább sherbet

Ekkora melegben én nagyobb előnyben részesítem a savanykás gyümölcsökből készített fagyikat, mint a klasszikus csoki-vanília párost. Citrom, szeder, málna, ribizli és társai. Valahogy ezek a változatok jobban lehűtenek ilyenkor. Hétvégén hazakérezkedett velem a piacról 1 jó nagy zacskónyi ribizli. Annyira szépen mosolyogtak rám - mármint a ribizlik -, hogy nem tudtam otthagyni őket. Ráadásul nagyon jó áron is adták. Csak 300 Ft volt kilója. Szerintem ez nem rossz ár egy hatalmas zacskó tömény C-vitaminért. Bár macerás gyümölcsnek számít, már ami a felhasználást illeti, én nagyon szeretem. Részletesebben itt olvashatunk jótékony hatásairól. Az alábbi fagyireceptnél pedig mentem a saját fejem után, de tényleg remek lett. Másik Felem és Csöppségem is élvezettel falták este.
Nekem nagyon jó állagú fagyi, ill. sherbet (tejtermékkel lazított, vízes alapú sorbet) lett belőle. Nem fagyott kőkeményre és nagyon jégkristályosra, még úgy sem, hogy kb. négyszer kevertem csak át botmixerrel.


Hozzávalók:
  • 500 g piros ribizli, leszárazva, alaposan megmosva
  • kb. 150-200 g nádcukor
  • 200 ml víz
  • 3-4 evőkanál áfonyaszirup (nekem ez az Ikeából való, tulajdonképpen szörp)
  • kb. 4 evőkanál tejföl (joghurttal "lightosabb" lesz, tejföllel egy kicsit krémesebb, mascarponéval pedig még gazdagabb és selymesebb)
  • + ízlés szerint porcukor még, ami nagyban függ a gyümölcs savasságától ill. az ízlésünktől (vagy készíthetjük eleve több cukorral - tehát 200 grammal - a szirupot, de így azért jobb, mert tudjuk szabályozni, hogy mikor a legmegfelelőbb nekünk az édessége)
A cukorból és a vízből szirupot főzünk. A ribizlit egy szitán - kevés ásványvíz segítségével (így könnyebb minél többet kisajtolni belőle szerintem), áttörjük. Összekeverjük a kissé lehűtött cukorsziruppal, hozzáadjuk a tejfölt és az áfonyaszirupot. Megkóstoljuk, és ha nem találjuk elég édesnek, ízlés szerint adunk még hozzá porcukrot, majd átturmixoljuk kissé. Az alapnak annyira kell édesnek lennie, hogy az kissé már túlzásnak tűnjön, mert miután megfagyott, úgy lesz kellőképpen finom. Kb. 1 literes, laposabb, műanyag dobozba öntjük, majd amint elkezd fagyni kissé, kb. óránként átkeverjük, egy botmixerrel, legalább 4-6 alkalommal. Ha van fagyigépünk természetesen abban készítjük el.

Tipp:
Egészségesebb verzióban a cukorszirupot készítsük eritrittel (Mammától tudom, hogy működik ezzel is a szirup), tejföl helyett pedig használjunk krémes kókusztejet. 







6 megjegyzés:

Raindrop írta...

Ugye, ugye?
Mindig is mondtam, hogy a ribizlinél egyetlen gyümölcsöt se lehet jobban fotózni!
Káprázatosan szép fotók! :)
Gratulálok, gyönyörű az egész blogod!

Thrini írta...

Irtó guszta!!!
Csatlakozom Raindrophoz nagyon szépek a fotók! :)

Ildinyó írta...

Raindrop

Csinos kis gyümölcs, meg kell hagyni. :)))
Nagyon szépen köszönöm! Igyekszem és nagyon jól esik, hogy így látod! :D

Thrini
Neked is nagyon szépen köszönöm!!! :D

Felhőlány írta...

Csatlakozom az előttem szólókhoz: nagyon szép képek! Ez a ribizlis mindenek felett! :)

Ildinyó írta...

Felhőlány
De jóóó, hogy szépnek találjátok!!! :))) Nagyon köszönöm!!!

Linyah írta...

Szia!
Itt találtam meg a képed :(
http://turboanyu.cafeblog.hu/2014/05/28/egeszseges-fagyi-egyszeruen-hazilag/