2010. július 12., hétfő

A legjobb dolog, ami a görögdinnyével történhet: Fetás-lilahagymás görögdinnye saláta



mármint a mi szemszögünkből nézve, az övéből már nem biztos...
Ezt a salátát már jó pár éve készítem így nyaranta és nyugodtan mondhatom, hogy valami fenséges. Biztosan sokan ismerik már, de hátha van, aki még nem találkozott vele. Nagy hiba lenne kihagyni! Akinek ellenérzései vannak a hozzávalók párosítását illetően, annak azt kell, hogy mondjam, nyugodtan felejtse el, mert isteni finom ez az étel. Ennek a salátának vannak különböző feltuningolt verziói is - pl. fekete olajbogyóval, mentával, petrezselyemmel dúsítva - de szerintem így, a legegyszerűbb verzióban a legfinomabb, a végén a lecsorgó levet egy kis kenyérrel kitunkolva. Mmmm, nem zengek több ódát róla! Egyszerűen meg kell kóstolni!


Fetás-lilahagymás görögdinnye saláta
Hozzávalók (kb. 2 főre):
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 250 g feta sajt vagy krémfehér sajt
  • pár szelet görögdinnye
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
A hagymát, megtisztítom, majd először félbe, utána hajszál vékony szeletekre vágom. Besózom, majd állni hagyom pár percet. Addig a dinnyét kimagozom, felkockázom. A feta sajtot úgyszintén kockára vágom. Mehet egy tálba az egész, rászórom a lilahagymát, meglocsolom egy kevés olívaolajjal, majd kissé megborsozom. Összeforgatom és ha minden hideg volt, azonnal tálalhatom is. Egyébként jól behűtve a legüdítőbb.



És a végére egy hétvégi fotó a rengetegből.

Árnyék

11 megjegyzés:

Bianka írta...

Még sosem ettem így, de nagyon finom lehet

Névtelen írta...

Nem fuj fel ez a salata? Mert a dinnye az ami a leghamarabb 'atszalad' az emesztorendszeren, ezert meg mas gyumolcsokkel sem ajanljak, mert szinte azonnal megerjed, ha kombinalva vagyon. A feta meg raadasul allati, zsiros is. Anazar

Livi írta...

Én még nem hallottam :) De nagyon tetszik!

Lizann írta...

Én még a felfújódást is bevállalnám;-) Imádom a feta sajtot, a kép meg marha jó!

Ottis írta...

Szerintem hamarosan sor kerül rá nálunk is .-)

Névtelen írta...

Szééép mondhatom, nem győzöm visszafojtani a nyáltermelésemet így este fél 10-kor amikor nem is vacsoráztam. Fél 2 óta nem vagyok éhes de ez hazavágott...mondjuk nem lehet véletlen, hogy minden hozzávaló ott lapul a hűtőben. Asszem, bűnbe esem, mentem, sziasztok! :)

Ildinyó írta...

Bianka
Próbáld csak ki, mert ényleg nagyon finom szerintem! :)

Anazar
Én nem vettem észre semmi ilyesmit, pedig én eléggé érzékeny vagyok a fújós dolgokra. :) Bár nem vagyok táplálkozási tanácsadó, de szerintem a dinnye pont azért nem annyira erjedős a bélrendszerben, amit te is írtál, mert rendkívül hamar végigmegy az emésztőrendszeren és tul. képpen 90%-a víz. Hallotam már olyan diátáról is, amiben dinnyét lehet csak enni, meg túrót.
A feta zsírosságát meg szerintem ellensúlyozza a dinnye kalóriaszegénysége. :)Ráadásul olyan sokat sem tud enni belőle az ember egyszerre, mert a dinnye víztartalmánál fogva rendkívül laktató ez a saláta. :D

Livi
Köszi szépen! Neked is csak ajánlani tudom. :)

Lizann
:D Nagyon köszönöm!

Ottis
Szerintem ízleni fog. :)

Reni
Bocsi! :o :)
Oké, hogy a feta zsíros, de mint írtam fent is Anzarának, szerintem a dinnye kalóriaszegénysége ezt jól ellensúlyozza. Ráadásul elég kevéstől is nagyon hamar jól lehet lakni. Úgyhogy ne legyen szerintem lelkiismeret furdalásod! :)))

Raindrop írta...

Tyű! :)
Hát ezt meg kell kóstoljam.
Lövésem sincs milyen lehet, biztosan pazar. :)
Mondjuk én imádom a sósat az édessel kombinálni. :)

Ildinyó írta...

Raindrop
Próbáld csak ki nyugodtan! Szerintem nem fogsz csalódni benne. :) Talán csak első hallásra tűnik furcsának, aztán ahogy megkóstolja az ember érzi, hogy annyira együtt van benne minden. :) Ráadásul pont jól jön ebben a melegben: főzni sem kell, és még laktató is. :)

Unknown írta...

Ezt a salátát nyáron én is nagyon sokat készítem, imádjuk! Én a felszelt lilahagymát lime levében szoktam állni hagyni, és a lime levét is ráöntöm a salátára. Nagyon finom vele. Azt hiszem az eredeti receptben is így szerepel.

Ildinyó írta...

Csongi
Igen, mi is nagyon szeretjük! Eredeti recept... :) hááát szerintem az leginkább az lehet, amikor a bolgár bácsika a kisbicskájával farigcsálja a sajtot, meg a dinnyét... :D Viccet félretéve, azt hiszem a Nigella féle receptben tényleg így van. :) Az is nagyon jó ötlet arra, hogy finomítsunk egy kicsit a hagyma erősségén. Sőőőt, még jobb! :)